Eén slot is wel genoeg: Nederlander negeert basisadviezen tegen fietsendiefstal
Slechts weinig Nederlanders beschermen hun fiets goed tegen diefstal. Ze gebruiken geen tweede slot en bevestigen hun rijwiel, e-bike, snorfiets of motor niet aan een vast object op straat. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van RAI Vereniging en het onafhankelijk ART Keurmerk.
Om de kans op diefstal te minimaliseren, adviseren politie, fabrikanten en verzekeraars sinds jaar en dag twee sloten te gebruiken, liefst met keurmerk. Fietsbezitters wordt verder aangeraden om hun rijwiel altijd aan een vast object te bevestigen en ook in het zicht.
Een ruime meerderheid van de fietsers slaat de adviezen echter in de wind, blijkt uit het nieuwe onderzoek. Slechts 36 procent maakt gebruik van minimaal twee sloten. Minder dan vijf op de tien eigenaren (47 procent) verankert zijn of haar tweewieler aan de vaste wereld. Slechts een kwart zet een fiets in het licht neer.
Martijn van Eikenhorst, voorzitter van het ART Keurmerk, schrikt van de aantallen. ,,Fietsbezitters gaan lakser om met hun eigendom dan wij dachten. Ze schatten de kans dat hun rijwiel wordt gestolen kennelijk laag in.”
Diefstal e-bikes stijgt
Die kans is echter niet klein, met name e-bikes worden steeds vaker gestolen. Liefst 22.593 eigenaren van een stekkerfiets deden vorig jaar aangifte van diefstal bij de politie. Dat is een toename van 75 procent in twee jaar tijd. Gewone fietsen worden juist steeds minder ontvreemd, maar vorig jaar nog steeds 23.733 keer. Bij elkaar kost fietsendiefstal de maatschappij 600 miljoen euro per jaar, becijferde de Stichting Aanpak Fiets en E-bikediefstal (SAFE) eerder.
Een stevig slot, met keurmerk, maakt het beduidend lastiger voor dieven om een fiets te stelen
Van Eikenhorst beklemtoont dat twee fietssloten en het verankeren aan een standaard, hekwerk, lantarenpaal of ander vast object de beste manier is om diefstal te voorkomen. Zeker nu de politie relatief weinig energie in fietsendiefstal steekt. Hij adviseert tweewielers verder ook in de schuur of garage op slot te zetten. ,,Dieven slaan steeds vaker toe in en bij de woning, blijkt uit de cijfers. Vorig jaar ruim 1900 maal.”
Als voorzitter van het ART Keurmerk benadrukt hij het belang van zijn keurmerk. De stichting test sloten voor fabrikanten op robuustheid door ze open te knippen. Ze worden verder onderworpen aan een corrosie-, vries- en een stoftest.
Tekst gaat verder na de foto.
Vertragingsmechanisme
,,Een slot werkt in feite als een vertragingsmechanisme”, legt Van Eikenhorst uit. ,,Een stevig slot met keurmerk maakt het fietsendieven beduidend moeilijker om een fiets te stelen.” Uit het onderzoek blijkt echter dat ruim twee derde van de fietsbezitters (70 procent) het ART-keurmerk niet kent. ,,Nu veel verzekeraars het gebruik van sloten met keurmerk verplichten, is dat best opmerkelijk.”
Het onafhankelijke ART Keurmerk werkt overigens met een sterrensysteem. Voor fietsen en e-bikes wordt een twee- of driesterrenslot geadviseerd. ,,Wie een fiets aanschaft, krijgt daar van de fabrikant doorgaans al een ART-slot met twee sterren bij. Voor het tweede slot volstaat één of twee sterren, afhankelijk van de prijs van de tweewieler.” Voor motorfietsen worden sloten met vier of vijf sterren geadviseerd.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMCheck jouw gemeente
E-bikebezitter vogelvrij: diefstal stijgt explosief, aangiftes gewone fietsen halveert
Het aantal diefstallen van e-bikes is in twee jaar tijd met 75 procent toegenomen. Dat blijkt uit een analyse van de politiecijfers door de Stichting Aanpak Fiets en E-bikediefstal (SAFE). Die vindt dat de politie fietsendiefstal eindelijk eens prioriteit moet gaan geven. -
Fietstest
Dit zijn de beste elektrische toer/trekkingfietsen
Op zoek naar een fiets waarmee je lange afstanden kan fietsen mét trapondersteuning? In dit artikel laten we de beste toer/trekkingfietsen aan je zien. -
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
Fietstest
Dit zijn de beste elektrische stadsfietsen
Had ze een elektrische fiets, dan zou Ariene Harteveld (55) de auto vaker laten staan. Ook als ze die dag meerdere politiebureaus af moet. Maar welke elektrische stadsfiets komt als beste uit de test?
-
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen. -
Dit zijn de beste speed pedelecs
,,Kijk, dit moeten meer fietsen hebben’’, zegt Martin de Vries (60) wijzend naar de Klever, een speed pedelec. Aan de zijkant zitten richtingaanwijzers, net als bij een motorfiets. ,,Je denkt misschien: dat is toch overbodig. Uit ervaring kan ik je vertellen dat het een uitkomst is, zeker met snelheden boven de 30 kilometer per uur. Dan wil je wel met twee handen aan het stuur zitten.’’ In dit artikel zetten we de beste speed pedelecs op een rij. -
Fietstest
Dit zijn de beste elektrische lifestylefietsen
Een fiets die méér is dan alleen een middel om je van A naar B te verplaatsen, en daarnaast ook nog elektrische ondersteuning biedt? Dan zit je goed bij de lifestylefietsen. In dit artikel zetten we de beste op een rij.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerEric Slegtenhorst
Ton Van der Leij