Politie tijdens het ontruimen van het bezette bos naast VDL Nedcar. Activisten hielden het bos naast autofabriek VDL Nedcar bezet om het te beschermen tegen de geplande kap door autofabriek VDL Nedcar.
Volledig scherm
Politie tijdens het ontruimen van het bezette bos naast VDL Nedcar. Activisten hielden het bos naast autofabriek VDL Nedcar bezet om het te beschermen tegen de geplande kap door autofabriek VDL Nedcar. © ANP

Eerste boetes voor bezetters Sterrebos

De kantonrechter in Maastricht heeft vrijdag vier actievoerders rond de bezetting van het Sterrebos naast VDL Nedcar in Born geldboetes van 90 tot 240 euro opgelegd. Het gaat om de eerste rechtszaak tegen de 50 activisten die opgepakt werden rond de bezetting van het bos tussen 28 januari en 8 februari. De overige verdachten komen later voor.

 1. Bijna 1600 demonstranten opgepakt na A12-blokkade in Den Haag, 40 activisten mogelijk later vervolgd
  agent gebeten

  Bijna 1600 demonstran­ten opgepakt na A12-blokkade in Den Haag, 40 activisten mogelijk later vervolgd

  Extinction Rebellion (XR) blokkeerde zaterdag sinds 12.00 uur voor de zevende keer de A12 bij Den Haag. De demonstratie, die ruim vijf uur duurde, gold als protest tegen subsidies van de overheid aan de fossiele industrie. De politie heeft in totaal 1579 demonstranten opgepakt, 40 van hen worden strafrechtelijk vervolgd. Lees alle ontwikkelingen van vandaag terug in ons liveblog hieronder.
  Den Haag
 2. Reddingsbrigade waarschuwt: pas op met zwemmen in koud water, ‘wacht nog half maandje’

  Reddings­bri­ga­de waarschuwt: pas op met zwemmen in koud water, ‘wacht nog half maandje’

  Met warm weer in aantocht - donderdag begint de meteorologische zomer officieel - neemt ook het aantal mensen dat het water opzoekt toe. Was het Pinksterweekend ondanks de zon nog wat fris voor een duik, woensdag kan het landinwaarts richting de 25 graden gaan. Lekker zwemweer? Zo vroeg in het jaar is het water nog erg koud, waarschuwt de reddingsbrigade. ‘Doe het niet op dit moment, het is nog niet warm genoeg.’