Eerste lokale zomerse dag van 2020 is een feit, morgen ook nog warm

LenteweerZodra het kwik boven de 25,0 graden uitkomt, is het een zomerse dag. Dit gebeurde vandaag in Arcen. Daar werd een temperatuur van 25,1 graden gemeten. Ook morgen blijft het zonnig weer. Goed nieuws, maar er kleven ook een paar nadelen aan.

Ondanks het lekkere weer blijft het devies: blijf thuis! Premier Rutte en minister Hugo de Jonge haalden het gisteren al aan: één paasweekend de teugels laten vieren kan zorgen voor een nieuwe piek coronabesmettingen, met alle gevolgen van dien. 

De hoge temperatuur van vandaag is wel aan de vroege kant. De vroegste datum met een maximumtemperatuur van tenminste 25 graden was tot nu toe 29 maart 1968, toen het in Volkel 25,4 graden werd. Daarna volgen 2 april 2011 en 3 april 1926. Dat record is vandaag volgens Weerplaza verbroken. 

Ook morgen schijnt de zon volop, met in de middag vorming van enkele stapelwolken. Met een zwakke tot matige noordenwind stroomt in het noorden wel wat frissere lucht binnen zodat het daar maar 16 graden wordt. Het zuiden haalt ongeveer 23 graden. Vrijdag verandert er weinig. 

Het paasweekend zal twee gezichten krijgen. Eerst nog warm, later wordt de gevoelstemperatuur flink kouder. Tijdens de overgang zijn er enkele buien op zondag mogelijk, eventueel met onweer.

Zonnebrand en hooikoorts

Wie in de zon gaat zitten, doet er wel verstandig aan zich goed in te smeren. De zonkracht is namelijk hoog! In het zuiden geldt zelfs een zonkracht van 5, omdat er ook weinig stofdeeltjes in de lucht zitten. Een zonkracht van 5 houdt in dat je gemakkelijk verbrandt. De huid kleurt rood in 15 tot 25 minuten. In de rest van Nederland is er een zonkracht van 4, ook daarvoor geldt dat verbranden zo gebeurd is (binnen 25 tot 35 minuten). 

Daarbij komt ook nog slecht nieuws voor hooikoortspatiënten. Er zitten namelijk flink wat pollen in de lucht. Dat kan niezen tot gevolg hebben, met argwanende omstanders tot gevolg die vrezen voor een coronabesmetting. Thuisblijven dus!

De pollen zijn het gevolg van de hogere temperaturen. Deze bevorderen de komende dagen de sterke fysiologische ontwikkeling van planten en dus ook van berken, meldt Pollennieuws.nl. Steeds meer berken bloeien daardoor en zorgen voor hogere concentraties aan pollen. Ook morgen worden veel pollen verwacht.

Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP
Bewoners zitten in de zon op hun terras. Op anderhalve meter afstand.
Volledig scherm
Bewoners zitten in de zon op hun terras. Op anderhalve meter afstand. © ANP