Eerste nacht met avondklok: politie deelt boetes uit, noodbevel op Urk
Op verschillende plaatsen in het land is gisteravond gedemonstreerd tegen het ingaan van de avondklok. Op Urk vernielden relschoppers een teststraat van de GGD en in het Limburgse Stein zijn veertien mensen aangehouden die lak hadden aan de maatregel. Ook in Rotterdam en Amersfoort waren er protestacties.
Burgemeester Cees van den Bos van Urk liet zaterdagavond weten zich te schamen voor wat er zaterdagavond in zijn gemeente gebeurde. Vele tientallen jongeren waren op de been om te protesteren tegen de avondklok, die om 21.00 uur inging.
Nadat de maatregel van kracht werd, reden jongeren in ongeveer honderd auto’s luid toeterend over het haventerrein. Een coronateststraat van de GGD bij het terrein werd in brand gestoken, bevestigt de politie. Ook werden er stenen gegooid richting agenten.
De burgemeester gaf een noodbevel af en de ME werd opgeroepen vanwege de onrust. Twee mensen zijn aangehouden en tientallen bekeuringen zijn uitgeschreven voor het overtreden van de avondklok, aldus de politie. Een uur na het ingaan van de avondklok waren er volgens de politie nog altijd zo’n vijftig auto’s op het haventerrein.
De gemeente Urk, politie en het Openbaar Ministerie lieten vannacht weten ,,zeer verontwaardigd te zijn over de gebeurtenissen”. ,,Vanavond was een groep relschoppers actief die de rust op Urk verstoorde. Met een gedrag waar geen woorden aan kunnen worden gegeven", schrijven ze in een verklaring.
,,Van het gooien van vuurwerk en stenen tot aan het vernielen van politieauto’s en met als dieptepunt het in de brand steken van de testlocatie van de GGD", stellen de drie partijen. ,,Dit is niet alleen volstrekt onacceptabel, maar ook een klap in het gezicht van in het bijzonder de GGD-medewerkers die bij de testlocatie alles doen om Urkers te helpen.”
Volgens de gemeente, politie en het OM wordt de avondklok “de komende week strikt gehandhaafd” op Urk.
Cees Verdam, directeur publieke gezondheid van GGD Flevoland, noemt de brand in de coronateststraat een ‘klap in het gezicht’ en zegt dat wordt gekeken hoe het testen zo snel mogelijk kan worden hervat.
,,Uiteraard gaat ons dit niet in de koude kleren zitten, we werken als GGD keihard aan de bestrijding van corona. Al onze mensen zetten zich met hart en ziel hiervoor in, en dan is dit een flinke een klap in ons gezicht”, stelt Verdam.
Stein
In het Limburgse Stein gingen jongeren zaterdagavond de straat op om bij elkaar te komen, muziek te maken en alcohol te drinken, zei de politie. Zeker honderd jongeren hadden zich rond 21.00 uur verzameld in het centrum. Van daaruit trokken ze door de straten, ,,dictatuur’’ scanderend.
Ze werden toegesproken door iemand met een megafoon die zei: ,,Vandaag is de eerste dag dat we laten weten dat we er klaar mee zijn.’' Ook staken ze vuurwerk af en gooiden ermee naar de politie.
Ook hier kwam de ME er aan te pas. Rond 23.00 uur was de rust weergekeerd, veertien mensen zijn aangehouden. Nog meer aanhoudingen worden niet uitgesloten, liet de politie weten. Een agent raakte lichtgewond.
Demonstraties
De Rotterdamse politie deelde boetes uit aan demonstranten die buiten waren voor een betoging tegen de avondklok. Een groep van ongeveer vijftig mensen had zich daarvoor verzameld bij de Markthal.
Zo’n veertig aanhangers van actiegroep Viruswaarheid protesteerden in Amersfoort. Of die een boete hebben gekregen, is niet duidelijk. In Den Helder was ook een groep van ongeveer veertig demonstranten op de been, meldde het Noordhollands Dagblad. Negen mensen kregen daar een bekeuring.
Boetes
Naast eerdergenoemde incidenten, lijkt de eerste avond en nacht van de avondklok in grote delen van het land rustig te zijn verlopen. ,,Het beeld op straat was na de ingang van de avondklok overwegend rustig”, meldt de politie. ,,Er kwam afgelopen nacht 20 procent minder meldingen binnen in vergelijking met een normale zaterdag. Van de mensen die zijn gecontroleerd had 80 procent de juiste papieren bij zich.”
In het hele land zijn zaterdagavond en -nacht 3600 boetes uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklok. In totaal zijn 25 personen aangehouden, onder meer omdat ze weigerden te vertrekken of geweld pleegden.
Fuik
Volgens Rijkswaterstaat lagen de snelwegen er zaterdagavond leeg bij. ,,Van verkeersdrukte is geen sprake. Het is heel stil. Mensen hebben zich er gewoon aan gehouden om om 21.00 thuis te zijn”, meldde een woordvoerder.
Op de A2 bij Zaltbommel hield de politie een controle: 45 automobilisten werden op de bon geslingerd, omdat ze zonder geldige reden na 21.00 uur buiten waren. De fuik op de A2, die een kleine twee uur duurde, was gisteravond de enige grote controle van het wegverkeer. De rest van de nacht werd er op reguliere wijze gepatrouilleerd. Mogelijk wordt er komende nachten op meer snelwegen op deze manier gecontroleerd.
Bekijk hier alle video's over de avondklok.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Albert ziet vliegtuigje crashen in Zwarte Meer: ‘Wist meteen dat het foute boel was...’
Behalve een aantal herkauwende koeien zullen er weinig ooggetuigen zijn van de fatale crash van een lesvliegtuigje in het Zwarte Meer vanochtend. Albert Post prijst zich wat dat betreft niet per se gelukkig. Want wat hij vanmorgen te zien kreeg, ‘daar wordt geen mens vrolijk van’. -
besluit minister
Van der Meijde loopt 'tienduizenden euro's’ mis na ban uit gokreclames: 'Denk niet dat er nu minder gegokt wordt’
Bekende sporters en andere bekende Nederlanders mogen vanaf nu niet meer in gokreclames te zien zijn. Het betekent dat mensen als bijvoorbeeld Wesley Sneijder, Wim Kieft, Andy van der Meijde, Sjaak Swart, Jack van Gelder, Hans Klok, Ellie Lust en Kim Feenstra niet meer mogen figureren in reclames voor casino’s, sportweddenschappen of online gokken. -
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was. -
Boeren roepen elkaar op maandag hele land plat te leggen: ‘Ga naar Schiphol, maar hou het netjes’
Boeren worden op sociale media opgeroepen maandag heel Nederland plat te leggen. ‘Plattelanders het is tijd voor grote acties vanaf 4 juli. Nederland dicht, maar hou het netjes', staat te lezen in verschillende Telegramgroepen, waaronder Boeren in Opstand. -
Vragen over de avondklok: kan ik ‘s avonds nog een trein of bus pakken?
Blijven treinen, bussen en trams rijden? En kan ik midden in de nacht nog eten laten bezorgen? Vind hier de antwoorden op praktische vragen over de avondklok.
-
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
Update
Luchtruim boven gevangenis Vught tijdelijk gesloten vanwege hoger risico ontsnappingen
Het luchtruim boven de extra beveiligde gevangenis in Vught wordt tijdelijk gesloten in verband met een verhoogd risico op vluchtpogingen van gedetineerden via de lucht. -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet?