Eerste nacht met avondklok: politie deelt boetes uit, noodbevel op Urk
Op verschillende plaatsen in het land is gisteravond gedemonstreerd tegen het ingaan van de avondklok. Op Urk vernielden relschoppers een teststraat van de GGD en in het Limburgse Stein zijn veertien mensen aangehouden die lak hadden aan de maatregel. Ook in Rotterdam en Amersfoort waren er protestacties.
Delen per e-mail
Burgemeester Cees van den Bos van Urk liet zaterdagavond weten zich te schamen voor wat er zaterdagavond in zijn gemeente gebeurde. Vele tientallen jongeren waren op de been om te protesteren tegen de avondklok, die om 21.00 uur inging.
Nadat de maatregel van kracht werd, reden jongeren in ongeveer honderd auto’s luid toeterend over het haventerrein. Een coronateststraat van de GGD bij het terrein werd in brand gestoken, bevestigt de politie. Ook werden er stenen gegooid richting agenten.
De burgemeester gaf een noodbevel af en de ME werd opgeroepen vanwege de onrust. Twee mensen zijn aangehouden en tientallen bekeuringen zijn uitgeschreven voor het overtreden van de avondklok, aldus de politie. Een uur na het ingaan van de avondklok waren er volgens de politie nog altijd zo’n vijftig auto’s op het haventerrein.
De gemeente Urk, politie en het Openbaar Ministerie lieten vannacht weten ,,zeer verontwaardigd te zijn over de gebeurtenissen”. ,,Vanavond was een groep relschoppers actief die de rust op Urk verstoorde. Met een gedrag waar geen woorden aan kunnen worden gegeven", schrijven ze in een verklaring.
,,Van het gooien van vuurwerk en stenen tot aan het vernielen van politieauto’s en met als dieptepunt het in de brand steken van de testlocatie van de GGD", stellen de drie partijen. ,,Dit is niet alleen volstrekt onacceptabel, maar ook een klap in het gezicht van in het bijzonder de GGD-medewerkers die bij de testlocatie alles doen om Urkers te helpen.”
Volgens de gemeente, politie en het OM wordt de avondklok “de komende week strikt gehandhaafd” op Urk.
Cees Verdam, directeur publieke gezondheid van GGD Flevoland, noemt de brand in de coronateststraat een ‘klap in het gezicht’ en zegt dat wordt gekeken hoe het testen zo snel mogelijk kan worden hervat.
,,Uiteraard gaat ons dit niet in de koude kleren zitten, we werken als GGD keihard aan de bestrijding van corona. Al onze mensen zetten zich met hart en ziel hiervoor in, en dan is dit een flinke een klap in ons gezicht”, stelt Verdam.
Stein
In het Limburgse Stein gingen jongeren zaterdagavond de straat op om bij elkaar te komen, muziek te maken en alcohol te drinken, zei de politie. Zeker honderd jongeren hadden zich rond 21.00 uur verzameld in het centrum. Van daaruit trokken ze door de straten, ,,dictatuur’’ scanderend.
Ze werden toegesproken door iemand met een megafoon die zei: ,,Vandaag is de eerste dag dat we laten weten dat we er klaar mee zijn.’' Ook staken ze vuurwerk af en gooiden ermee naar de politie.
Ook hier kwam de ME er aan te pas. Rond 23.00 uur was de rust weergekeerd, veertien mensen zijn aangehouden. Nog meer aanhoudingen worden niet uitgesloten, liet de politie weten. Een agent raakte lichtgewond.
Demonstraties
De Rotterdamse politie deelde boetes uit aan demonstranten die buiten waren voor een betoging tegen de avondklok. Een groep van ongeveer vijftig mensen had zich daarvoor verzameld bij de Markthal.
Zo’n veertig aanhangers van actiegroep Viruswaarheid protesteerden in Amersfoort. Of die een boete hebben gekregen, is niet duidelijk. In Den Helder was ook een groep van ongeveer veertig demonstranten op de been, meldde het Noordhollands Dagblad. Negen mensen kregen daar een bekeuring.
Boetes
Naast eerdergenoemde incidenten, lijkt de eerste avond en nacht van de avondklok in grote delen van het land rustig te zijn verlopen. ,,Het beeld op straat was na de ingang van de avondklok overwegend rustig”, meldt de politie. ,,Er kwam afgelopen nacht 20 procent minder meldingen binnen in vergelijking met een normale zaterdag. Van de mensen die zijn gecontroleerd had 80 procent de juiste papieren bij zich.”
In het hele land zijn zaterdagavond en -nacht 3600 boetes uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklok. In totaal zijn 25 personen aangehouden, onder meer omdat ze weigerden te vertrekken of geweld pleegden.
Fuik
Volgens Rijkswaterstaat lagen de snelwegen er zaterdagavond leeg bij. ,,Van verkeersdrukte is geen sprake. Het is heel stil. Mensen hebben zich er gewoon aan gehouden om om 21.00 thuis te zijn”, meldde een woordvoerder.
Op de A2 bij Zaltbommel hield de politie een controle: 45 automobilisten werden op de bon geslingerd, omdat ze zonder geldige reden na 21.00 uur buiten waren. De fuik op de A2, die een kleine twee uur duurde, was gisteravond de enige grote controle van het wegverkeer. De rest van de nacht werd er op reguliere wijze gepatrouilleerd. Mogelijk wordt er komende nachten op meer snelwegen op deze manier gecontroleerd.
Bekijk hier alle video's over de avondklok.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Corrupte agent’ aangehouden na grootste Nederlandse opsporingsonderzoek ooit
Een 30-jarige agent van de Amsterdamse politie is door de rijksrecherche aangehouden op verdenking van corruptie. Hij zou informatie hebben verkocht aan criminelen. Een onderzoeksrechter besloot gisteren dat de man nog zeker twee weken in de cel blijft. Hij is beschuldigd van schending van zijn geheimhoudingsplicht, computervredebreuk en omkoping. -
PREMIUM
Vaak foute diagnose bij zeldzame kanker: ‘Naar huis gestuurd met antidepressiva’
Het kan jaren duren voordat mensen met een zeldzame vorm van kanker de juiste diagnose krijgen. Bij een op de drie mensen met een zeldzame vorm van kanker worden eerst één of meerdere verkeerde diagnoses gesteld. -
PREMIUM
Boswachter Frank kapot van dood jonge wolvin: ‘Ze was zwanger’
Het beeld van de zaterdagochtend op de N224 tussen Ede en Arnhem doodgereden wolvin staat voorlopig gebrand op het netvlies van Frank Theunissen, boswachter en wolvenexpert van Natuurmonumenten. ,,Ik ben er kapot van, dit is zó verschrikkelijk sneu.” -
'Groot onderzoek nodig naar medische complicaties en doden door uitstel zorg'
De Patiëntenfederatie Nederland pleit voor een groot nationaal onderzoek naar hoeveel mensen complicaties hebben opgelopen, of zijn overleden, door het uitstellen van medische zorg als gevolg van de coronacrisis. Dat stelt directeur Diande Veldman in reactie op de verontrustende cijfers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. -
PREMIUM
Mo (25) verloor zijn vader, moeder, broertjes én zusjes en overlijdt zelf na verschrikkelijke val
Nooit eerder zag Terenja Bongers in haar werk als jeugdhulpverlener zoveel veerkracht bij een jongere met zo'n getekend leven als bij Mahamad Omar. Moederziel alleen moest hij het zien te redden, in een onbekend land en gehavend door oorlogsgeweld. Deze week haalde ‘Mo’ het nieuws, toen hij op de Oudegracht in Utrecht naar beneden viel en overleed: koud gerapporteerd als 25-jarige, dakloze vluchteling.
-
PREMIUM
Hoe evangelist miljoenen Nederlanders waarschuwt voor coronavaccin: ‘Het is een complot uit de hel’
Neem het niet, zegt evangelist Jaap Dieleman uit Zeewolde over het coronavaccin. Het is een ‘opmaat naar het teken van het beest’. Hij verkondigt deze onheilspellende boodschap in een gratis magazine, dat in het hele land op de deurmat ploft. Hij krijgt bijval, maar ook scherpe kritiek uit christelijk Nederland. Wie is deze man die de vaccinatie een ‘complot uit de hel’ noemt? -
Vragen over de avondklok: kan ik ‘s avonds nog een trein of bus pakken?
Blijven treinen, bussen en trams rijden? En kan ik midden in de nacht nog eten laten bezorgen? Vind hier de antwoorden op praktische vragen over de avondklok. -
PREMIUM
Vrouwen die ergens iets van vinden, kunnen rekenen op digitale kots van sneue rukkertjes
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.