Eierboer als klant niet exclusief genoeg, autodealer annuleert koop exclusieve Ferrari
ALMELO/HENGELO - Eierhandelaar Marcel Wulms (47) is gek van Ferrari. Toen hij vernam dat het Italiaanse merk met een SUV - de Purosangue - komt, tekende Wulms ‘blind’ in. Maar Wulms is niet exclusief genoeg: VIP- en TOP-klanten van Ferrari gaan voor. Dat pikt de ondernemer uit Weert niet.
Het instapmodel van de nieuwe Ferrari Purosangue gaat, inclusief invoerbelasting, 407.000 euro kosten. Voorzien van alle opties moet voor de twaalfcilinder zelfs 650.000 euro worden neergeteld. De Almelose rechter Allard Zweers moet dus over een luxeprobleem oordelen.
Want Zweers behandelde dinsdagmiddag het kort geding waarin Ferrari-dealer Munsterhuis Sports Cars in Hengelo was gedaagd. De eisende partij was Lema in Weert, het bedrijf van Wulms dat officieel de koper van de exclusieve Ferrari moet worden.
Blind getekend
Wulms tekende ruim twee jaar geleden blind voor de koop van de Ferrari Purosangue. Het model, de prijs, de kleuren en de uitvoeringen waarin de auto pas in 2024 op de markt komt, waren nog niet bekend toen Wulms zijn krabbel zette en meteen 20.000 euro aanbetaalde. Je bent Ferrari-fan of je bent het niet.
Alleen voor VIP- en TOP-klanten
Munsterhuis Sports Cars had toegezegd dat het zevende Ferrari Purosangue, die het vanuit Italië geleverd zou krijgen, aan hem zou verkopen, zegt Wulms. Maar hij kreeg in september een belletje dat het feest niet doorgaat. Ferrari had besloten dat eerst de VIP-klanten en daarna de TOP-klanten een nieuwe Purosangue mochten bestellen. Het betreft klanten die al verschillende Ferrari’s nieuw hebben aangeschaft en ‘hun loyaliteit aan het merk betonen door deel te nemen aan evenementen die Ferrari organiseert’. Wulms hoort niet bij dit exclusieve gezelschap.
Afkoopsom
De ondernemer werd volgens zijn advocaat Sander Aben door de tussenpersoon die het contact met Munsterhuis tot stand had gebracht eerst 60.000 en later daarna 80.000 euro geboden als hij van de koop wilde afzien. De eierhandelaar weigerde. Contract is contract, vindt Wulms. Hij wil niet wachten tot ‘gewone’ klanten het nieuwe model Ferrari mogen kopen. „Dan worden de eersten waarschijnlijk ook al tweedehands aangeboden.” Pas in december 2023 krijgt Munsterhuis de beschikking over een demo-model en in de vijf jaren die dan volgen mag Munsterhuis er maximaal 40 leveren. De eerste 22 daarvan zijn gereserveerd voor VIP- en TOP-klanten van de Hengelose dealer.
Optie tot koop
Advocaat Mark Ripmeester betoogde namens Munsterhuis dat er helemaal geen sprake is van een definitieve koopovereenkomst, maar van een optie tot koop. „Er was nog geen overeenstemming over prijs, kleur en uitvoering. Bovendien kon Wulms nog van de levering afzien als het model hem toch niet zou bevallen.” Munsterhuis mag als dealer volgens Ripmeester ook niet bepalen aan wie het nieuwe Ferrari’s verkoopt. „Dat bepaalt Ferrari zelf. Ferrari’s wil is wet.”
Gebruikelijke procedure
Rechter Zweers vroeg zich hardop af welke status de overeenkomst dan heeft die Wulms ruim twee jaar geleden al tekende. „Hoe moet ik dit papier dan zien? En waarom werd er een factuur van 20.000 euro gestuurd voor de aanbetaling?” Een helder antwoord kwam er niet. General manager Rob Slot van het autobedrijf gaf aan dat dit ‘de gebruikelijke procedure is’.
Dwangsom
Advocaat Aben had er geen boodschap aan en eiste een dwangsom van 5000 euro met een maximum van 250.000 euro voor elke dag dat Munsterhuis niet levert vanaf het moment dat de nieuwe Ferrari op de markt is.
De uitspraak is over twee weken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Monumentaal gebouw in heuvellandschap’: Klimmen-Ransdaal weer meest gewaardeerde station
Het meest gewaardeerde station van Nederland is weer Klimmen-Ransdaal in Limburg, Station Lage Zwaluwe in Brabant was voor reizigers de minst favoriete locatie om op de trein te stappen. Dit blijkt uit de zogeheten Stationsbelevingsmonitor 2022, een onderzoek van I&O Research in opdracht van NS en ProRail onder 85.000 reizigers. -
Schatzoeker stuit op landmijn, maar de EOD zegt dat het iets heel anders is
Er liggen een boel mysterieuze schatten in Ommeren, zoals mogelijk een nazischat ter waarde van een paar miljoe euro. Donderdag kreeg de politie de melding dat er een landmijn in de grond lag. Niets bleek minder waar. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
Veerdienst schrapt weer afvaarten, vaargeul naar Ameland slibt dicht
Veerdienst Wagenborg schrapt de komende maanden weer meer afvaarten van de veerboot tussen Holwerd (Friesland) en Ameland. Baggerschepen slagen er niet in om de vaargeul op de goede diepte te houden. -
-
-
Groningen verbiedt messen op straat
In de gemeente Groningen geldt vanaf 1 maart een verbod op het dragen van messen en andere voorwerpen die als wapen gebruikt kunnen worden, meldt de gemeente vrijdag. Hiermee beoogt de gemeente dat minder mensen slachtoffer worden van geweld met wapens. -
PREMIUM20 jaar terug
‘Gewetenloze’ Fouad vermoordde Mientje en Mientje: ‘Hij heeft alles kapotgemaakt’
Fouad is de liefde van zijn leven, denkt René Aarts. Onbedoeld haalt hij de moordenaar van zijn moeder binnen de familie. Op 7 februari 2003 vermoordt Fouad op beestachtige wijze de overbuurvrouwen Mientje Aarts (69) en Mientje Bartelen (75) in een arbeiderswoninkje in Nijmegen. Wat bezielde hem? Hoe liep het af? En hoe gaat het met de nabestaanden, twintig jaar na dato?