Geweld tijdens bij het boerenprotest in Groningen.
Volledig scherm
Geweld tijdens bij het boerenprotest in Groningen. © videostill

Eigenaar door trekker omvergereden hekken doet geen aangifte ‘uit sympathie voor de boeren’

De eigenaar van de door een boze boer omvergereden hekken op de Vismarkt in Groningen wil geen aangifte doen. Het bedrijf A. Hak zegt de emotie van de boer wel te begrijpen en achter het boerenprotest te staan. De bestuurder van de trekker heeft zich ondanks een oproep van de burgemeester nog niet bekendgemaakt. Dat meldt RTV Noord

Op de maandag van het protest reed een boze boer dwars door de hekken op de Vismarkt. Daarbij werd een passerende fietser bijna geraakt. ,,Het is belangrijker dat het moment goed afliep voor de fietser die bijna geraakt werd door één van de hekken. Dat had ook anders kunnen aflopen’’, aldus een woordvoerder van het bedrijf tegen de regionale zender. 

Warm hart

Het bedrijf is inmiddels benaderd door een boer die zich verantwoordelijk voelt en de kosten van de vernieling wel wil dragen. ,,De schade wordt keurig vergoed, al moeten we nog in beeld brengen wat het totale bedrag is. Maar aangifte doen we niet. Waarom niet? Omdat wij de boeren een warm hart toedragen’’, verklaart de woordvoerder. ,,De boeren die protesteren doen dat omdat zij hun toekomst op het spel zien staan. Dan hebben wij er begrip voor dat je je emoties op een gegeven moment kunt verliezen.’’ Het bedrijf hecht naar eigen zeggen meer waarde aan een goede relatie met de boeren.

Hoewel de bijrijder van de tractor wel werd aangehouden, is nog steeds niet duidelijk wie er achter het stuur zat. Vorige week deed burgemeester Koen Schuiling nog een oproep aan hem om zich te melden.

Het Openbaar Ministerie heeft op zich geen aangifte nodig om een verdachte bijvoorbeeld voor openlijk geweld te kunnen veroordelen. Drie aangehouden boeren werden na korte tijd in vrijheid gesteld, in afwachting van een eventuele rechtszaak.

Bekijk hier beelden van de hekken die op de Vismarkt in Groningen omver werden gereden:

  1. LIVE | Slachthuis Helmond tot 2 juni dicht na nieuwe besmettingen, Macron en Trump willen G7-top niet per video

    LIVE | Slachthuis Helmond tot 2 juni dicht na nieuwe besmettin­gen, Macron en Trump willen G7-top niet per video

    Frankrijk gaat de geldende coronamaatregelen vanaf volgende week versoepelen. Vanaf 2 juni gaan de campings er weer open en de Franse premier Philippe liet doorschemeren dat het land welwillend staat tegenover het openen van de landsgrenzen op 15 juni. Ook de Britse premier Johnson kondigde vanaf volgende week een versoepeling van de maatregelen aan in zijn land. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het vorige liveblog terug.