Eigenaren luizenbestrijder Chickfriend worden vervolgd vanwege fipronil-affaire
Twee eigenaren van het bedrijf Chickfriend uit Barneveld worden vervolgd door het Openbaar Ministerie in de fipronil-affaire uit 2017. Het bedrijf leverde destijds bestrijdingsmiddelen tegen bloedluis aan kippenboeren waardoor eieren besmet raakten met de schadelijke stof.
Delen per e-mail
Dat meldt de NOS vanavond. De eigenaren en een leverancier worden verdacht van overtreding van de regels voor voedselveiligheid. Daar kan een gevangenisstraf van maximaal tien jaar op staan. De verdachten moeten op 21 december voor de rechter verschijnen.
Vernietigd
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) ontraadde in 2017 de consumptie van mogelijk besmette eieren. Daardoor viel de verkoop stil en moesten pluimveehouders ook in de regio Barneveld noodgedwongen miljoenen kippen en eieren vernietigen. De schade liep op naar schatting tussen de 70 en 100 miljoen euro.
Hoofdrolspelers in het gifschandaal zijn Martin van de B. en Mathijs IJ., die samen Chickfriend runden. Zij kochten het middel van de Belg Patrick R., waarna zij de stof illegaal gebruikten om stallen van kippenboeren die last hadden van bloedluis te ontsmetten.
Onderzoek
Het OM gaf vorig jaar al aan dat zij van plan was om de eigenaren van Chickfriend te dagvaarden. Dat het zo lang duurde is omdat er volgens het OM uitvoering van aanvullend onderzoek bij rechter-commissaris plaatsvond. Dat onderzoek is nu afgerond.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Scholieren willen aanpassing van centraal examen: ‘Leerlingen worden nu niet goed voorbereid’
Scholieren vinden dat het centraal eindexamen niet ‘gewoon’ kan doorgaan. Het Laks stelt dat examenkandidaten zich niet goed kunnen voorbereiden door de tweede lockdown en 1,5 meter afstand in de klassen. Wat de scholieren betreft zou een examen met alleen de kernvakken Nederlands, wiskunde en Engels beter zijn. -
PREMIUM
column We krijgen hier vanzelf Amerikaanse toestanden, als onze verkiezingen ook gepolitiseerd worden
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
‘Nieuw anti-misdaadteam zorgt voor wrevel bij politie’
In de strijd tegen de georganiseerde misdaad is een hoogoplopend conflict ontstaan tussen de Nationale Politie en het in 2019 door minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) opgerichte Multidisciplinair Interventie Team (MIT). Dat team kwam er na de liquidatie van advocaat Derk Wiersum. -
‘Kabinet draait KLM met maatregelen de nek om’
Met de nieuwste eisen over coronatesten voor inkomende vluchten tekent het kabinet mogelijk het doodvonnis voor KLM. Dat zegt vakbond De Unie. ,,Tussen neus en lippen heeft het kabinet vandaag misschien wel het ontslag aangekondigd van duizenden KLM’ers.” -
PREMIUM
VIDEO Geen grote uitbraak in Lansingerland: is de Britse variant tóch niet zo besmettelijk?
De aanwezigheid van een groot cluster van de Britse variant op een basisschool in Bergschenhoek heeft niet geleid tot een grote uitbraak in de gemeente Lansingerland. Wat zegt dat precies?
-
Gemeenten pakken tekort woonwagenstandplaatsen nauwelijks aan
Het tekort aan woonwagenstandplaatsen dat ruim twintig jaar geleden bij 46 Nederlandse gemeenten werd vastgesteld, is sindsdien nauwelijks ingelopen. Meer dan de helft van deze gemeenten weet bovendien niet dat er in 1998 een tekort is vastgesteld, ontdekte het datajournalistieke platform Pointer. Slechts acht gemeenten hebben het aantal standplaatsen sindsdien vergroot. -
PREMIUM
column Kunnen de kenners hun mening eerst bespreken in een besloten call, voordat ze naar talkshows gaan?
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
RIVM-rekenmeester: We gaan uit van het slechtste scenario
Idealiter trapt Nederland met zijn coronabeleid zó hard op de rem, dat de Britse variant van het virus in ons land niet groter maar kleiner wordt. Dat zegt Jacco Wallinga, rekenmeester van het RIVM. ,,In Groot-Brittannië zie je dat het mogelijk is."