Volledig scherm
Elektrische lichtgewicht personenauto Amber One. © Amber Mobility

'Eindhoven krijgt eerste zelfrijdende deelauto's van Europa'

Volgend jaar rijden in Eindhoven zelfrijdende deelauto's rond. Dat maakte de start-up Amber Mobility vandaag bekend op de industriebeurs Hannover Messe.

Amber wil de zelfrijdende auto's midden volgend jaar al in Eindhoven en Helmond op straat hebben. Later volgen de rest van Nederland en Europa.

Volgens directeur Steven Nelemans wordt Eindhoven de eerste stad ter wereld die zelfrijdende auto's inzet voor commercieel gebruik. De auto's rijden in eerste instantie waarschijnlijk op de busbanen, zegt een woordvoerder van de startup. Pas als bewezen is dat de auto's veilig zijn, mogen ze de weg op. Het bedrijf verwacht dat dat binnen een jaar zal zijn.

Het gaat om elektrische auto's die momenteel worden gebruikt voor de autodeel-service van het bedrijf, genaamd Amber Mobility. De klanten merken aanvankelijk weinig van het experiment. ,,We laten de auto's waarschijnlijk 's nachts op lage snelheid rijden over busbanen", legt de woordvoerster uit. Het voordeel voor het bedrijf is dat medewerkers niet zelf op pad moeten om de wagens op te halen. 

Cruciaal voor toekomst

Toch gaan de ambities van Amber een stuk verder dan medewerkers werk uit handen te nemen. Amber-CEO Steven Nelemans noemde autonoom rijden cruciaal voor de toekomst van mobiliteit. ,,Autonoom rijden ligt niet zo ver in de toekomst als velen denken", stelde hij op de Hannover Messe. 

Voor zijn ambitieuze project maakt Amber in eerste instantie gebruik van elektrische BMW i3's die samen met partijen als TomTom, KPN, TNO, Microsoft en de gemeenten Eindhoven en Helmond zelfrijdend gemaakt worden. In een later stadium wil Amber een eigen autonoom rijdende elektrische auto bouwen, maar daarvoor heeft het bedrijf meer investeerders nodig.