Joel Boreel.
Volledig scherm
Joel Boreel. © Instagram

Eindhovense pianist (39) aan de zuurstof in aangrijpende video: ‘Zwaarste gevecht ooit’

EINDHOVEN - De Eindhovense muzikant Joël Borelli ligt in het Catharina Ziekenhuis aan de zuurstof nadat hij op vakantie besmet is geraakt met het coronavirus. De voorheen kerngezonde pianist (39) kan helemaal niets meer en gaat naar eigen zeggen door een hel. Gisteravond maakte hij het slechte nieuws bekend in een inmiddels massaal bekeken video. ,,Dit virus is afschuwelijk. Ik meen het serieus mensen, blijf binnen.”

Het is een verontrustend beeld. Jöel Borelli, die eigenlijk Joël Boreel heet, kijkt met een vermoeide blik in de camera. Hij is kortademig, heeft moeite om volzinnen te maken en klinkt verdrietig. Zuurstof krijgt hij via een beademingsmasker.

,,Lieve mensen, ik lig nu een week in het ziekenhuis”, zo begint de jonge coronapatiënt het indrukwekkende filmpje. ,,Ik heb nog nooit in mijn leven zo’n zwaar gevecht moeten voeren. Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel.”

Ski-gebied

De Eindhovenaar raakte besmet tijdens zijn bezoek aan Sankt Anton am Arlberg, een bekend wintersportoord in de Oostenrijkse Alpen. ,,Toen ik daar was circuleerde het bericht dat enkele barmedewerkers het virus hadden opgelopen. Waarschijnlijk heb ik het via hen gekregen.”

Joël had in Oostenrijk niets in de gaten, maar thuis in Eindhoven ging zijn gezondheid snel achteruit. Hoge koorts, rillen, hoesten, weinig zuurstof: hij besefte dat hij alle symptomen van het coronavirus had en belde het ziekenhuis. Daar ligt hij nu al ruim een week. ,,Ik snapte er eerst helemaal niets van. Ik rook niet, leef heel gezond, heb geen medische klachten. En toch is het nu één grote ellende.”

Wurggreep

De Eindhovenaar slaapt de laatste dagen amper en oogt in het veel gedeelde filmpje behoorlijk vermoeid. Het coronavirus houdt zijn lichaam in de wurggreep. ,,Zonder het beademingsmasker lukt het mij niet om de dagen door te komen. Het coronavirus is een onbeschrijfelijke slijtageslag. Mensen die dit met een griepje vergelijken snappen er weinig van. Ik heb in mijn hele leven nog nooit zoiets verschrikkelijks gevoeld.”

In het ziekenhuis heeft Joël goede en slechte dagen. Vrijdag leek het erop alsof hij het virus had overwonnen. ,,Ik mocht het ziekenhuis verlaten, maar direct bij thuiskomst kreeg ik weer een enorme terugval. Sindsdien lig ik weer in het ziekenhuis. Ik word gelukkig goed verzorgd en merk dat het steeds beter gaat. Ik verwacht hier nog wel even te blijven, maar het komt goed. Uiteindelijk.”

Aan het einde van de video doet Joël een dringende oproep aan iedereen. ,,Alsjeblieft mensen, blijf binnen. Ik meen het serieus. Het is de enige manier om dit tegen te gaan. Deel dit zoveel je kan. Zorg dat dit stopt.” Joël voelde als artiest een verantwoordelijkheid om zijn fans te waarschuwen. ,,Als ik dan al die mensen zie die afgelopen weekend zo hutjemutje op elkaar staan, daar krijg ik echt tranen in de ogen van. Wat bezielt hen?”

Sterren

Theaterster Jamai Loman, zanger Danny Froger, Ajax-verdediger Daley Blind en PSV-woordvoerder Thijs Slegers steken de Eindhovenaar een hart onder de riem. ,,Jezus gozer. Beterschap!! Jij gaat dit gevecht keihard winnen”, klinkt het op sociale media.

De oproep van Joël sluit aan bij berichten uit de ziekenhuizen, waar meer relatief jonge en gezonde mensen met corona op de intensive care terechtkomen. Ongetwijfeld heeft de boodschap ook te maken met het feit dat veel Nederlanders dit weekend de regels aan hun laars lapten en er massaal op uit trokken.

Pianist van de jetset

Joël Borrelli is in de Brabantse entertainmentindustrie een bekende naam. ‘De pianist van de jetset’, wordt Borelli in het wereldje ook wel genoemd. Op het openingsfeest van de Miljonair Fair, op feestjes bij bekende voetballers en laatst nog de verjaardag van Gerard Joling, hij is er altijd bij.

,,Nog niet zo lang geleden stond ik op een feest in Amsterdam. Robbie Williams was ook geboekt en we hadden dezelfde kleedkamer. Toen ik binnenkwam had Robbie mijn champagne al opgedronken. Ik stond er geloof ik een beetje als een lulletje rozenwater bij”, zei hij vorige maand in een interview met deze nieuwssite.

Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist: