Volledig scherm
© Thinkstock

Eis: vijf jaar cel en tbs voor Bredanaar (26) die baby zou hebben doodgeschud

liveHet Openbaar Ministerie eist vijf jaar cel en TBS voor Kevin van den B. (26) uit Breda, die ervan wordt verdacht dat hij zijn zeven maanden oude zoontje doodschudde in november 2017. Dat bleek vandaag tijdens de tweede zittingsdag. Volg hieronder de zaak via livetweets van verslaggever Ine Cup.

Deskundigen die tijdens de zitting aanwezig waren, konden echter geen diagnose aan zijn gedrag koppelen, omdat verdachte heeft geweigerd mee te werken aan onderzoeken. Er zijn kenmerken die zouden passen bij antisociale persoonlijkheidsstoornis.

Ook zou verdachte zwakbegaafd zijn, en zou er sprake zijn van verslavingsproblematiek. Maar omdat er te weinig onderzoek is gedaan, kon de psycholoog geen conclusie trekken. Het blijft bij feitelijke constateringen, er is geen samenhangende conclusie, moest de rechter constateren na de deskundige te hebben gehoord.

Slachtofferverklaring

Aan het begin van de zitting las een medewerker van Slachtofferhulp de slachtofferverklaring van de moeder van de baby voor. Het was de bedoeling dat de moeder, L., die zelf zou voorlezen. Maar de eerste dag van de zitting had haar emotioneel zo uitgeput dat ze op last van de huisarts dinsdag verstek moest laten gaan. 

In de verklaring beschrijft L. hoe gelukkig ze was toen haar zoontje werd geboren. Ook hoe ze in die periode werd bedreigd door de verdachte en daardoor met haar kind in een beschermde omgeving terechtkwam, waar K. toch stiekem kwam slapen. De vrouw vertelt hoe ze tot op de dag van vandaag fysiek ziek is van alle gebeurtenissen, hoe ze het beeld van haar mishandelde kind niet kwijtraakt en hoe erg ze het vindt dat ze na het overlijden van het kind meteen de ziekenhuiskamer moest verlaten. Die vervolgens werd verzegeld.

‘Shockschade’

De advocaat van L. eiste 40.000 euro aan immateriële schadevergoeding, vanwege geleden ‘shockschade’. Volgens de advocaat kan de heftigheid van het lijden van de moeder worden vergeleken met dat van de nabestaanden van Anne Faber en Marianne Vaatstra.

Maandag verliet de verdachte halverwege de zitting de zaal, omdat zijn opa op sterven lag. Vandaag bleek dat zijn opa was overleden. De rechter condoleerde verdachte daarmee dinsdag aan het begin van de zitting.

  1. Erehaag met trekkers voor verongelukte Bart (17)

    Erehaag met trekkers voor verongeluk­te Bart (17)

    Acht grote trekkers met rode ballonnen als hartjes en zwaailichten, gereden door schoolkameraden van de verongelukte Bart Bloemendaal (net 17). Ze stonden vrijdagavond in het gelid naast het zalencentrum Morshuis in Albergen. De leerling van de school het Zone.college uit Harbrinkhoek kwam vorige week vrijdagavond op een rotonde in Reutum onder zijn gekantelde trekker terecht. Hij zei tegen zijn moeder dan hij met een vriend zou gaan ‘snacken’, maar ze troffen meisjes. Na het fatale ongeluk waren het kerkdorp en de wijde omgeving zijn in een diepe rouw gedompeld.