Edwin Wagensveld, voorman van Pegida, wordt verkleed als Zwarte Piet aangehouden in Apeldoorn tijdens de intocht van Sinterklaas.
Volledig scherm
Edwin Wagensveld, voorman van Pegida, wordt verkleed als Zwarte Piet aangehouden in Apeldoorn tijdens de intocht van Sinterklaas. © ANP

Elf arrestanten intocht Sinterklaas in Apeldoorn weer op vrije voeten

De elf demonstranten die gisteren in Apeldoorn waren opgepakt bij de landelijke intocht van Sinterklaas, zijn weer op vrije voeten. De Pegida-aanhangers weigerden naar een hun toegewezen demonstratievak te gaan waarna de politie ze aanhield. Onder hen ook Pegida-voorman Edwin Wagensveld, verkleed als Zwarte Piet.

Edwin Wagensveld (l), voorman van Pegida, wordt verkleed als Zwarte Piet aangehouden in Apeldoorn tijdens de intocht van Sinterklaas.
Volledig scherm
Edwin Wagensveld (l), voorman van Pegida, wordt verkleed als Zwarte Piet aangehouden in Apeldoorn tijdens de intocht van Sinterklaas. © ANP

Pegida was in eerste instantie wat terughoudend aanwezig bij de intocht, maar eistelater meer en meer de aandacht op. Voorman Edwin Wagensveld stond media te woord; hij noemde tegenover Japanse journalisten roetveegpieten onder meer ‘NSB-pieten’. Uit gesprekken met agenten viel op te maken dat Wagensveld met die mediacontacten over de schreef ging.

Voor de politie was de openlijke profilering reden om Wagensveld aan te spreken. Die daagde daarop nogal theatraal de agenten uit om dan maar ‘Zwarte Piet in de boeien te slaan’. In eerste instantie gebeurde dat niet, later werd de groep alsnog weggevoerd.

Van Wingerden spreekt met klem tegen dat mensen zijn opgepakt enkel omdat ze zwart waren geschminkt, zoals op onder meer Twitter wordt gesuggereerd.

Steekwapen

De intocht zelf verliep zonder noemenswaardige problemen. Er kwamen 25.000 mensen op het festijn af. Politie en burgemeester toonden zich tevreden. De burgemeester van Apeldoorn noemde de landelijke intocht in haar stad ‘een fantastisch feest'.

Een 41-jarige vrouw uit Rheden was aangehouden omdat ze een steekwapen bij zich had. Het is niet bekend of zij nog vastzit. Donderdag en vrijdag hield de politie drie mannen aan, twee uit Utrecht en een uit Leiden. Zij hadden op sociale media bedreigende en opruiende teksten over de intocht in Apeldoorn verspreid. Zij mochten daarom niet naar die intocht toe. De officier van justitie moet nog beslissen of het trio wordt vervolgd.

De Utrechtse anti-piet-activisten Rogier Meijerink en Michael van Zeijl, die gistermiddag werden aangehouden, zijn niet bepaald te spreken over het politieapparaat. ,,Dit is het derde jaar op rij dat we monddood worden gemaakt. Dat is geen toeval meer. Op die manier ontnemen ze ons de mogelijkheid om onze mening te uiten. Het is feitelijk een illegale gijzeling.’’

Anti-pietenbeweging Kick Out Zwarte Piet demonstreerde gisteren in zes steden en ook op Curaçao. De organisatie meldde dat meer dan duizend mensen zich hebben uitgesproken voor een ‘sinterklaasfeest zonder racisme en uitsluiting’. Wel zijn de KOZP’ers naar eigen zeggen vrijwel overal bedreigd of belaagd door agressieve pro-piet-demonstranten.

Ruim 1,7 miljoen kijkers

Op televisie trok de intocht 1,7 miljoen kijkers. Daarmee behoort de speciale uitzending van het Sinterklaasjournaal tot de top 3 van best bekeken tv-programma’s van de zaterdag, blijkt uit cijfers van de stichting Kijkonderzoek.

Vorig jaar, toen de sint met zijn pieten in Zaanstad aankwam, stemden bijna 1,9 miljoen kijkers op de tv-registratie af. Het reguliere Sinterklaasjournaal om 18.00 uur wist 570.000 kijkers aan zich te binden.

Sinterklaas en zijn pieten arriveerden aan het begin van de middag op het Stationsplein in Apeldoorn. Dit keer kwamen zij niet zoals gebruikelijk met Pakjesboot 12, maar met een stoomtrein. Het Apeldoorns Kanaal bleek namelijk te klein voor de boot.

Voor het eerst waren dit keer alleen roetveegpieten te zien bij de landelijke intocht, en geen zwart geschminkte pieten. Ook vandaag zijn er nog intochten van de sint, onder meer in Amsterdam en Utrecht.

Dit was de intocht van Sinterklaas in Apeldoorn:

De intocht van Sinterklaas zaterdagmiddag in Apeldoorn heeft ruim 1,7 miljoen tv-kijkers getrokken.
Volledig scherm
De intocht van Sinterklaas zaterdagmiddag in Apeldoorn heeft ruim 1,7 miljoen tv-kijkers getrokken. © ANP