Emoties en medeleven na ongelooflijk drama op A12

videoBij een ongeval op de A12 komen ‘s nachts vier jongemannen om het leven. Het is het derde auto-ongeluk binnen een paar dagen, waar een matrixbord een rol speelt. Het verdriet bij de nabestaanden is immens.  

Voor het centrum van de Turks-Islamitische Culturele Stichting in de Haagse Kempstraat lopen de emoties op straat woensdagmorgen hoog op. Tientallen mensen staan er buiten bij elkaar. Een vrouw huilt met lange uithalen en schreeuwt naar een cameraploeg. Anderen bemoeien zich ermee, weer anderen blijven zwijgend staan kijken.

De wijkagent probeert de gemoederen met een aantal collega’s te sussen. Er staat een ambulance. Het onvoorstelbare nieuws dat drie jongens uit één Turkse familie en hun aanstaande zwager uit Rotterdam die nacht zijn omgekomen op de A12 laat zich emotioneel moeilijk beteugelen. Professionals staan klaar om de ouders, familieleden, vrienden en bekenden waar nodig bij te staan.

Uit het leven gerukt

‘Het zijn onze neven’, zal later een aantal jonge mannen zeggen om de opgelopen emoties te verklaren. Drie jonge leden uit één familie, twee broers Yunus (16) en Mohammed (21) en neef Emre (18), die in luttele seconden van het fatale auto ongeluk uit het leven zijn gerukt. Samen met hun 26-jarige aanstaande zwager Joey uit Rotterdam.

Het ritje waarin ze in de nacht van dinsdag op woensdag omkwamen op de A12 bij Den Haag had alles te maken met dat aanstaande huwelijk. De festiviteiten voor het huwelijk dat voor dit weekeinde stond gepland waren eigenlijk al in volle gang.

Lees verder na de foto 

Quote

Vreselijke dingen en mooie dingen verbinden de mensen

Musa Ozdemir, Voetbalclub BMT
De auto kwam op de snelweg A12 achter de vangrail terecht en kwam tot stilstand tegen een verkeersportaal.
Volledig scherm
De auto kwam op de snelweg A12 achter de vangrail terecht en kwam tot stilstand tegen een verkeersportaal. © ANP

Op netvlies gebrand

,,Dinsdagavond was het hennafeest”, vertelt Tahsin Cetinkaya die zich als voorzitter van de culturele stichting en gemeenteraadslid voor Islam Democraten in de Haagse gemeenteraad heeft opgeworpen als spil in de opvang van de zwaar getroffen familie. ,,Zo’n hennafeest is voor de bruid en haar vrouwelijke familieleden. Maar de bruidegom loopt op zo’n feest ook in en uit.” Ook Joey. Met twee van zijn aanstaande zwagers die in Zoetermeer wonen, ging het met de auto op en neer naar Zoetermeer vanuit het hennafeest dat in Den Haag werd gegeven.

Wat er in de fatale autorit op de A12 richting Den Haag even na één uur is gebeurd, is niet duidelijk. Het enige beeld dat op ieders netvlies staat gebrand zijn foto’s van de verwrongen auto die op z’n kant tussen vangrail en geluidsscherm ligt. De vader van de broers en een oom, die als eerste het onvoorstelbare telefoontje kregen over het dodelijke ongeluk, zagen het echter wel met eigen ogen. ,,We zijn meteen naar de ongeluksplaats gereden”, vertelt de oom en grijpt overmand door verdriet naar zijn gezicht.

Lees verder na de foto

Grote drukte bij het Turkse culturele centrum in Den Haag waar gerouwd werd om de vier omgekomen jonge mannen.
Volledig scherm
Grote drukte bij het Turkse culturele centrum in Den Haag waar gerouwd werd om de vier omgekomen jonge mannen. © Maaike Kraaijeveld

Intens medeleven

Quote

De gemeen­schap is heel hecht, of je nu uit noord- of oost-Tur­kije komt, Turk of Koerd bent

Tahsin Cetinkaya, Gemeenteraadslid Den Haag

Het Heldring College herdenkt vanavond Yunus, die er naar school ging, zo laat Ewald van Vliet, bestuursvoorzitter van de Lucas-scholenkoepel, desgevraagd weten. In een verklaring op de website schrijft de school dat ‘het verdriet niet te bevatten is’. ,,Wij leven intens mee met de familie en vrienden van Yunus.” Ook bij de voetbalclub BMT in Den Haag is de ontzetting over het verlies van de vier jonge levens groot. ,,Een oom van de overleden broers is bestuurslid van onze club”, zegt Musa Ozdemir van BMT.

De voetbalclub wil hun tweede voorzitter en zijn familie steunen waar het kan. ,,We gaan in elk geval naar de uitvaart en zullen dit weekeinde voor de wedstrijden een minuut stilte houden om de overleden familieleden van ons bestuurslid te herdenken.” De grote betrokkenheid in de Turkse gemeenschap is volgens Ozdemir een tweede natuur. ,,Vreselijke dingen en mooie dingen verbinden de mensen.” 

Hechte gemeenschap

Dat beaamt Cetinkaya: ,,De gemeenschap is heel hecht, of je nu uit noord- of oost-Turkije komt, Turk of Koerd bent. Ook mensen die elkaar anders nooit spreken, komen hier samen.” In dat centrum, waar de broers en neef ook regelmatig kwamen, mengt zich nu het verdriet met het zoveel mogelijk aanpakken van zaken die weg worden gehouden van de familie. ,,Om de familieleden in alle rust hun verlies te laten verwerken”, zegt Cetinkaya.

Burgemeester Pauline Krikke bracht gistermiddag ook een bezoek en betuigde haar medeleven aan de nabestaanden. ,, Wat een ongelooflijk drama. De levens van vier jonge mensen in één klap beëindigd. Hun families, vrienden en dierbaren in groot verdriet achterlatend. In plaats van op een feestelijke bruiloft moeten zij zich nu voorbereiden op een uitvaart. Ik zag zoveel ontreddering om me heen. Dat greep me zeer aan. Ik leef intens mee met de slachtoffers en hun naasten. Die boodschap wilde ik graag persoonlijk overbrengen, want ik vind: op zulke momenten ben je er als stad voor elkaar.”

De deuren van het centrum blijven tot morgenmiddag, als de uitvaart is, open om belangstellenden gelegenheid te geven hun medeleven te betuigen. ,,Na een gebedsdienst door imams zullen de kisten naar het islamitische deel van de begraafplaats Nieuw Eik en Duinen gaan om te worden begraven”, zegt Cetinkaya. 

  1. Operaties St Jansdal geannuleerd in Harderwijk na  corona-uitbraak op verpleegafdeling

    Operaties St Jansdal geannu­leerd in Harderwijk na corona-uit­braak op verpleegaf­de­ling

    Door een corona-uitbraak op een verpleegafdeling in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk - waarbij zowel patiënten als medewerkers zijn betrokken - moet het ziekenhuis gedeeltelijk weer ingeplande reguliere zorg alsnog staken. Tot en met 29 mei wordt een aantal niet-spoedeisende, geplande operaties geannuleerd op alle locaties van het ziekenhuis. De spreekuren op de poliklinieken gaan vooralsnog wel gewoon door.