Volledig scherm
Eritreeërs worden met bussen bij conferentiecentrum Koningshof weggevoerd. © Jean Pierre Reijnen

Eritreeërs claimen 180.000 euro van gemeente Veldhoven

De organisatie van de verboden Eritrese conferentie vorige maand wil de gemaakte kosten verhalen op de gemeente Veldhoven. Die bedragen minimaal 180.000 euro, verklaart hun advocaat.

De burgemeester van Veldhoven verbood de bijeenkomst nadat er een opstootje onder demonstranten had plaatsgevonden voor conferentiecentrum Koningshof. ,,De conferentie zelf heeft 180.000 euro gekost", zegt Bart-Jan Walraven, de advocaat van de Eritreeërs. ,,Daarbij hebben mensen moeten omboeken, omdat ze niet in Koningshof mochten blijven. Het waren 540 mensen uit heel Europa die overnachtingen en vliegtickets hadden gekocht."

Totale kosten

Quote

Al die kosten zullen we bij de gemeente neerleggen

Bart-Jan Walraven, advocaat

De organisatie is aan het berekenen wat de totale kosten precies zijn geweest. ,,Al die kosten zullen we bij de gemeente neerleggen", zegt Walraven. ,,Als ik de gemeente Veldhoven was geweest, zou ik uitvoerig overleg gevoerd hebben met iemand van de aansprakelijkheidsverzekering. Wij zullen procederen tot aan de Raad van State."

Eerder liet de gemeente Veldhoven weten zich ook te beraden op claims. Nadat de burgemeester de bijeenkomst had verboden, huurde de gemeente meerdere touringcars om de conferentiegangers weg te voeren. Op wie zij die kosten eventueel zou kunnen verhalen, is volgens een woordvoerster nog niet duidelijk.

De gemeente Veldhoven verbood vorige maand de bijeenkomst om de openbare orde te beschermen. De bijeenkomst was omstreden omdat ook een vertrouweling van president Isaias Afewerki zou komen. Eritrea wordt met ijzeren hand geregeerd en Nederland is bezorgd over de mensenrechtensituatie in het Afrikaanse land.

  1. Vader van afgezonderd gezin Ruinerwold aangehouden
    video

    Vader van afgezon­derd gezin Ruinerwold aangehou­den

    De politie heeft vandaag een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek naar het afgezonderde gezin uit Drenthe. Het gaat om de 67-jarige Gerrit-Jan van D. die in de woning werd aangetroffen. De politie heeft aanwijzingen dat de kinderen niet uit vrije wil in de woning verbleven. De vader zou een herseninfarct hebben gehad, maar is volgens de politie wel aanspreekbaar. Over zijn medische situatie doet de politie geen verdere uitspraken.