Essent verhoogt energierekening met 17,50 euro per maand
Energiebedrijf Essent gaat de energierekening voor een gemiddeld huishouden met een variabel contract volgend jaar met 17,50 euro per maand verhogen. In december krijgen klanten informatie over het persoonlijke effect op hun maandbedrag, aldus Essent.
Op 1 januari past Essent het variabele tarief voor stroom en gas aan. Klanten met een contract met variabele tarieven betalen dan voor gas 1,11 euro per kuub en voor stroom 0,2525 euro per kilowattuur. Bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 1400 kuub gas en 3000 kilowattuur betekent dit 656 euro extra per jaar, aldus het bedrijf.
De overheid gaat de stijging van de energietarieven voor een belangrijk deel compenseren. Daardoor betaalt een huishouden met een gemiddeld verbruik volgend jaar 446 euro minder energiebelasting. De jaarlijkse energierekening gaat hierdoor bij Essent gemiddeld netto 210 euro omhoog.
,,Essent doet er alles aan om de energierekening van klanten betaalbaar te houden. Door slim in te kopen, weten we de stijging van de energiekosten zoveel mogelijk te beperken voor onze klanten met een variabel tarief”, aldus commercieel directer Boudewijn den Herder in een toelichting.
Grote drie
Essent, Vattenfall en Eneco hebben grofweg de helft van de Nederlandse energiemarkt in handen. De meeste klanten van omgevallen energieleveranciers zoals Enstroga komen in de praktijk bij hen terecht. Honderden huishoudens zullen aanzienlijk duurder uit zijn. Enstroga was begin november het tweede energiebedrijf binnen een maand dat omviel door de torenhoge gasprijzen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) trekt de leveringsvergunning van de Duitse leverancier in. De klanten worden verdeeld over alle andere energiebedrijven.
Het omvallen van Enstroga heeft beduidend minder impact dan het faillissement van Welkom Energie eind oktober. Waar de laatste leverancier 90.000 gedupeerde klanten had, ging het bij Enstroga om honderden klanten. Van 300 klanten was de levering onlangs - tegen de regels van de ACM in - al stopgezet door het bedrijf zelf.
150 huishoudens stonden op 9 november nog officieel geregistreerd als afnemer. Zij worden verdeeld over alle andere energiebedrijven naar rato van marktaandeel. In tegenstelling tot bij Welkom Energie - waar Eneco de klanten voorafgaand aan het faillissement overnam - is er nu geen andere leverancier die de klanten vrijwillig wil hebben. De andere 300 huishoudens worden eveneens verdeeld, maar mogen hiervan afzien als ze in de tussentijd al zijn overgestapt naar een andere leverancier.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
Zorgpersoneel krijgt er vijftien procent salaris bij en recht om onbereikbaar te zijn
Ziekenhuispersoneel hoeft volgende maand geen actie meer te voeren. De vakbonden en ziekenhuizen hebben zojuist een akkoord bereikt: zorgpersoneel krijgt er tot vijftien procent salaris bij, ontvangt een hogere reiskostenvergoeding en krijgt het recht om onbereikbaar zijn. -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
PREMIUM
Arriva wil meer ruimte op het spoor en is rechtszaak gestart: ‘Denken dat wij het beter kunnen’
Wordt de Arriva-trein straks net zo veel gezien als de bekende geel-blauwe NS-treinen in Nederland? Arriva wil meer ruimte op het spoor en voert daar een rechtszaak over. Vier vragen over de zaak.
-
PREMIUM
Overstappen vanwege hoge gasprijs? Experts adviseren: ‘Wacht met nieuw energiecontract’
De energieprijzen gaan door het dak. Een gemiddeld huishouden is komend jaar zo’n 900 euro meer kwijt aan stroom en gas. Afwachten, is het advies van drie experts. -
-
-
PREMIUM
Tocht der Tochten met 45 kilometer per uur: Geurt en Edwin rijden Elfstedentocht met brommobiel
Airco, navigatie en stuurbekrachtiging. De brommobiel van tegenwoordig doet echt niet meer onder voor een auto als je het aan Geurt van Es en Edwin Wortel vraagt. Tweehonderd kilometer in hun vierwielers afleggen is dan ook een eitje. En dus tekenden ze voor de Tocht der Tochten.Soest, Leeuwarden, Franeker -
PREMIUM
Huizen met rood energielabel zijn 30.000 euro minder waard
Huizenkopers letten steeds meer op het energielabel van een woning. De tienduizenden euro’s die nodig zijn om te verduurzamen vertalen zich in de verkoopprijs. ,,Niemand doet nog lacherig over energielabels.”