‘Europees RIVM’ adviseert lidstaten: Pas bijeenkomsten bij goede ventilatie
Een binnenruimte zou aan vastgestelde ventilatie-eisen moeten voldoen voor de overheid toestemming geeft om er in coronatijd activiteiten plaats te laten vinden. Dat is een van de aanbevelingen die het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) doet in een nieuw adviesrapport aan de EU-lidstaten.
Het rapport komt zo'n beetje tegelijk met de versoepeling van de coronamaatregelen door het kabinet. Onze regering staat binnenbijeenkomsten na 1 juli weer toe, zolang er - door volwassenen althans - 1,5 meter afstand wordt gehouden. Over ventilatie werd tijdens de persconferentie van woensdagavond niet gerept.
Wel meldt de pagina waarop de Rijksoverheid het nieuwe advies voor sporten uitlegt nu dat binnenruimtes zoals sportscholen aan extra ventilatievoorwaarden van het RIVM moeten voldoen. Het is voor het eerst dat Nederland ventilatie expliciet noemt in de coronaregels.
Stuk verder
In navolging van onder meer Duitse en Belgische overheidsinstanties gaat het ECDC, zeg maar het Europese RIVM, een stuk verder. Elke binnenruimte zou aan bepaalde regels moeten voldoen, is het advies.
Als een ruimte niet goed geventileerd is zouden aerosolen, kleine virusdruppeltjes, rond kunnen blijven zweven in een ruimte en zo mensen besmetten, ook als die 1,5 meter afstand houden. Hoewel het ECDC toegeeft dat nog lang niet alles duidelijk is op het gebied van aerosolen en ventilatie, geeft de organisatie haar lidstaten toch het advies om werk te maken van frisse lucht in binnenruimtes.
Niet overtuigd
In Nederland zijn het RIVM en het Outbreak Management Team (OMT) nog altijd niet overtuigd van de bijdrage die aerosolen leveren in de corona-epidemie. Zij zien grotere virusdruppels, die door bijvoorbeeld praten, hoesten en schreeuwen op korte afstand naar een ander worden overgedragen, als veruit de belangrijkste besmettingsweg. Het kabinet legde in zijn maatregelen en adviezen aan de bevolking daarom geen enkele nadruk op ventilatie.
Lees verder onder de foto
Minimumnormen
Het ECDC, dat dus ook Nederland adviseert, zou dat graag anders zien. In het rapport schetst de organisatie de ‘ideale’ situatie: dat er minimumnormen komen voor ventilatie van binnenruimtes, afhankelijk van bijvoorbeeld de grootte van een ruimte en het doel waarvoor die gebruikt wordt. Wordt die norm niet gehaald, dan zou een overheid geen toestemming moeten geven om de ruimte open te stellen voor gebruik. Dit soort specifieke normen zijn er nog niet, omdat het onderzoek naar het coronavirus nog volop gaande is. Veel is nog niet bekend.
Toch stelt het ECDC dat er genoeg bewijs is om ventilatie aan het standaardpakket van corona-adviezen toe te voegen, naast bijvoorbeeld handen wassen en afstand houden. Eigenaren van gebouwen en organisatoren van evenementen zouden goed na moeten denken over de ventilatie van hun ruimten. ‘Het laten toenemen van het aantal keren dat de lucht per uur wordt ververst zal het risico van besmetting in gesloten ruimtes doen afnemen. Dit kan gerealiseerd worden door natuurlijke of mechanische ventilatie', schrijven de onderzoekers.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
nederlander opgepakt
Drama bij volle Spaanse pub: 'vaste gast' Cees (50) voor de deur doodgestoken na finale Feyenoord
Een Nederlander is woensdag overleden na een steekpartij voor de deur van een café in de Spaanse badplaats Torremolinos, vlakbij Malaga. Dat gebeurde na de verloren Conference League-finale van Feyenoord. -
Einde aan intelligente lockdown, dit zijn de reacties: 'Blij, want we hebben geen geld meer’
Nederland zet volgende week een enorme stap in de richting van het oude normaal. Na drie maanden zwoegen komt er een einde aan de intelligente lockdown en wordt er voor veel mensen weer veel mogelijk. Blijdschap overheerst nu premier Rutte voor verschillende branches versoepelingen heeft aangekondigd. Een greep uit de reacties: -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.
-
PREMIUMschietpartij texas1
Tieners VS radicaliseren makkelijker: ‘Weinig feedback op hun gedrag’
Wederom heeft een tiener op een Amerikaanse school een bloedbad aangericht. Wat bezielt deze jongeren in de VS? Ze zijn van nature niet radicaler dan Nederlandse adolescenten, maar krijgen veel meer de gelegenheid om uit de bocht te vliegen, aldus expert Jelle Jolles. -
PREMIUMCrowdfunding
Familie van ex-speler Jong Vitesse wil Spaanse politie aanklagen na klifdrama: 'Video niet door ons gelekt’
De familie van de op Mallorca omgekomen Arnhemmer Mourad Lamrabatte (31) beraadt zich op juridische stappen tegen de Spaanse autoriteiten nadat een video van het klifdrama uitlekte op internet. Broer Ibrahim is ervan overtuigd dat de Spaanse politie het schokkende filmpje heeft gelekt aan Spaanse media. ,,Het is ongelooflijk dat je na zo’n vreselijk incident nog een trap na krijgt van de politie. We zijn in shock.” -
PREMIUM
Helpt ventileren tegen corona? Nederland negeert Duits advies frisse lucht
Steeds meer landen wijzen bij de aanpak van het coronavirus op het belang van ventileren. Nederland niet. Maar dat zou weleens snel kunnen veranderen, bevestigen leden van het Outbreak Management Team off the record.