Fase 2D: wat is dat? En welke operaties gaan nu niet door?
Minister De Jonge heeft fase 2D afgekondigd van het zogenoemde Opschalingsplan COVID-19. Dat betekent dat het in de ziekenhuizen alle hens aan dek is, en dat bijvoorbeeld chemotherapie en transplantaties kunnen worden uitgesteld.
Wanneer gaat fase 2D in?
Dat gebeurt als het Landelijk Netwerk Acute Zorg constateert dat in het hele land de zorgcontinuïteit onder druk staat. Dat is gisteren gebeurd. Het is de eerste fase in het Opschalingsplan COVID-19 die officieel wordt aangekondigd door de minister, zoals vanmiddag gebeurde. De aankondiging geldt per direct.
Wat houdt deze fase in in?
Alle ziekenhuizen schalen reguliere planbare zorg af. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld een operatie voor een nieuwe heup of een liesbreuk. Als het nodig en medisch aanvaardbaar is, wordt ook ‘kritiek planbare zorg’ en ‘semi-acute zorg’ afgeschaald. Poliklinieken worden ook zoveel mogelijk afgeschaald, om personeel vrij te spelen voor de noodzakelijke acute zorg.
Het aantal ic-bedden gaat naar 1150 en vervolgens naar 1350. Zelfstandige klinieken worden opgedragen geen activiteiten te ondernemen die de rest van de zorgketen belasten, en waar mogelijk de ziekenhuizen te ondersteunen.
Tenslotte wordt bij fase 2D hulp van het leger ingeroepen.
Wat is kritiek planbare zorg?
De Federatie Medisch Specialisten (FMS) geeft daar op haar site een aantal voorbeelden van. Het kan bijvoorbeeld gaan om de operatieve verwijdering van darmkanker, oncologische pijnbehandeling, een niertransplantatie, chemotherapie of bestraling bij kanker of stamceltransplantatie. Dit zijn voor patiënten vanzelfsprekend zeer belangrijke ingrepen. Volgens de FMS bestaat de categorie uit ingrepen die kans geven op permanente gezondheidsschade en/of verlies van levensjaren, wanneer er meer dan zes weken uitstel is.
Tekst gaat verder onder de foto...
Welke operaties gaan wel door?
Als voorbeelden van 'de meest acute zorgverlening’ noemt minister De Jonge in een Kamerbrief geboortezorg, een hartinfarct of een beroerte, een trauma of luchtwegproblemen. Daarnaast is de ingreep erop gericht om de coronazorg te kunnen laten doorgaan. De komende dagen wordt rekening gehouden met een grote toestroom van patiënten. ,,Het epidemiologisch beeld is somber”, schrijft De Jonge. ,,Het aantal ic- en ziekenhuisopnames blijft aan de bovenkant van de prognoses.”
Wat moet ik nu doen als mijn operatie (misschien) niet doorgaat?
,,Als een operatie niet doorgaat, worden patiënten daarover geïnformeerd door het ziekenhuis”, stelt een woordvoerder van het Tilburgse Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis. Zelf hoeven mensen niet meteen actie te ondernemen. Daarnaast komt er begin volgende week ‘geactualiseerd communicatiemateriaal’, schrijft De Jonge. Dat wordt samen met partijen in het veld en de Nederlandse Zorgautoriteit opgesteld.
Wat is de volgende fase?
Na fase 2D volgt fase 3, dat is de situatie waarin 'vrijwel alle regio's’ de (semi-)acute zorg niet meer kunnen waarborgen. Ook deze fase wordt als het zover komt officieel afgekondigd door het kabinet. In de volksmond is er dan sprake van code zwart, en moet er op de ic op basis van vooraf vastgestelde criteria worden gekozen welke patiënten wel en welke niet geholpen worden.
Daarbij wordt eerst gekeken naar medische criteria, zoals de overlevingskans. Daarna volgen de verwachte ligtijd, de vraag of iemand zorgverlener is en de leeftijd. Mochten die criteria geen uitsluitsel geven, dan vindt er loting plaats voor een ic-bed.
Hoe groot is de druk in de ziekenhuizen nu?
Op dit moment is al 33 procent van de operatiekamers niet meer in gebruik, meldde de Nederlandse Zorgautoriteit gisteren. 18 procent van de ziekenhuizen kan kritiek planbare zorg niet meer binnen zes weken leveren. Dat komt door de bezetting van de corona-afdelingen. Daar liggen nu ruim 2600 mensen met corona. Een maand geleden waren dat er ongeveer nog 850.
Is het de eerste keer dat fase 2d van kracht is?
Nee, van januari tot mei van dit jaar was fase 2d door de drukte in de ziekenhuizen ook van kracht. Toen lagen er gedurende een aantal weken nog meer mensen in het ziekenhuis dan nu (zie infographic hieronder). Het totaal aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen dreigt de komende periode wel boven het niveau van toen uit te gaan komen. Naar verhouding liggen er nu meer patiënten op de verpleegafdelingen (2070) en minder op de ic (528).
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nicht van overleden verzetsman worstelt met verering SS-kampbeul: ‘Onvoorstelbaar’
De Twentse verzetsman Gerhard Nijland overleefde nazikamp Ahlem niet. Hij werd onder een verkeerde naam begraven. SS-kampcommandant Otto ‘Tull’ Harder, een Duitse stervoetballer, ontliep de doodstraf en kreeg een heldenontvangst.Hengelo, Vriezenveen -
Deze week geen stakingen in streekvervoer om gesprekken een kans te geven
De stakingen in het streekvervoer op woensdag en donderdag gaan niet door. Vakbonden FNV en CNV en werkgeversvereniging VWOV praten deze week verder over betere arbeidsvoorwaarden voor werknemers in het streekvervoer. -
RIVM: Nog steeds veel verontreinigd stof rond Tata Steel
Stof dat neerdaalt in de omgeving van Tata Steel was vorig najaar nog altijd flink verontreinigd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet daar na een derde meting nog geen verbetering in, ondanks diverse aanpassingen die het bedrijf heeft doorgevoerd.IJmuiden -
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten.
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
-
-
Felle reacties op plaatsen scanzuil QR-code in winkels Intertoys en Blokker
Winkelketens Blokker en Intertoys hebben zich de woede van vooral ongevaccineerden op de hals gehaald door het plaatsen van een zuil waarmee QR-codes kunnen worden gescand. ,,Het was slechts een test.’’ -
Wakker Dier stapt naar de rechter om onverdoofde vissenslacht
Stichting Wakker Dier eist dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) optreedt tegen de onverdoofde slacht van meervallen. Op deze manier wordt volgens haar veel stress en pijn bij de vissen veroorzaakt. Anne Hilhorst van Wakker Dier: „Als vissen konden gillen, was deze barbaarse praktijk allang afgeschaft.’’