Volledig scherm
© Anton Kappers

Fiasco dreigt voor slager na ludieke guldenactie: ‘Maar ik had dit nooit willen missen’

Een ludieke actie van een feestvierende slagerij om klanten nog één dag met guldens te laten betalen, heeft mogelijk grote financiële gevolgen. Wat blijkt: slager Johannes Hoekstra kan de verkregen guldens niet inleveren, omdat De Nederlandsche Bank geen guldenbiljetten van bedrijven meer accepteert. ,,Dat is heel vervelend, maar één ding is in elk geval zeker: dit weekend pakken ze ons niet meer af.”

De Friese kwaliteitsslagerij De Schrans fungeerde dit weekend als een heuse tijdmachine. Klanten konden vanwege het 25-jarig jubileum voor een allerlaatste keer met guldens betalen. ,,Dat leek mij wel grappig, ik had er helemaal niets van verwacht”, vertelt eigenaar Johannes Hoekstra. Maar binnen luttele minuten stond de hele zaak vol.

Geert Wilders

,,Het was echt niet normaal. Alsof de feestdagen al in juni vielen”, vertelt Hoekstra vol enthousiasme. ,,Ongelofelijk wat mensen na al die jaren bewaard hebben. Alle bekende biljetten kwamen voorbij. Ik herkende ze stuk voor stuk; onze zaak bestond immers al toen we in Nederland nog met guldens betaalden.” Af en toe ging het zó snel dat er biljetten geaccepteerd werden die nooit hebben bestaan.

Een exemplaar met het hoofd van Geert Wilders erop bijvoorbeeld, of een briefje van vijftig gulden met Michiel de Ruyter: Hoekstra heeft van alles voorbij zien komen. ,,Het was ook af en toe niet meer bij te benen, dus ik neem mijn medewerkers niets kwalijk. Ik bewaar de biljetten maar als aandenken. Ik moet er stiekem wel om lachen.”

‘Onvergetelijk’

Volgens Hoekstra, die eerder stuntte met broodjes kameel en een uitzinnig grote gehaktbal, kwamen de klanten vanuit alle hoeken van het land. ,,Ik hoorde sommige mensen zeggen dat ze zeker twee uur hadden gereden. Niet normaal toch? Uiteindelijk hadden we een omzet gedraaid van zo’n zevenduizend gulden. Ik had hooguit op een paar duizend ingezet, maar dit hadden we echt nooit durven dromen. Een onvergetelijk weekend.”

Nu dreigt er aan de feestvreugde wel een einde te komen: Hoekstra heeft van de bank te horen gekregen dat bedrijven en ondernemers geen guldenbiljetten meer kunnen inleveren. Hij dacht dat dat wel kon. Voor particulieren ligt dat weer anders. Wie nu nog op de zolderkamer stuit op een briefje van vijftig of honderd gulden, kan dit nog steeds inleveren. ,,Ik had geen idee dat het tegenwoordig zo werkte. Vervelend om zoiets te horen.”

Quote

Als we ons geld kwijt zijn, dan is dat maar zo. We hebben in elk geval een topweekend gehad

Johannes Hoekstra

Verzamelaars

Hoekstra is na het weekend overstelpt met mailtjes en telefoontjes van klanten en verzamelaars die de guldenbiljetten graag van hem willen overnemen, desnoods tegen betaling. Maar daar is hij nog helemaal niet mee bezig. ,,Ik ben eerlijk gezegd nog aan het nagenieten van alles”, lacht hij. ,,We zien wel hoe dit alles gaat aflopen. Als we ons geld kwijt zijn, dan is dat maar zo. We hebben in elk geval een topweekend gehad. Dat pakken ze ons niet meer af.”

De Nederlandse gulden verdween op 1 januari 2002 als betaalmiddel en werd vervangen door de euro. De meeste guldenbiljetten kunnen nog tot 1 januari 2032 omgewisseld worden bij DNB. In april 2017 maakte de bank bekend dat er nog ongeveer 455 miljoen euro aan biljetten in omloop is. Dat komt doordat veel Nederlanders niet weten dat ze hun guldens nog steeds kunnen omruilen.

  1. Coolblue verhoogt plots prijzen en wijst na enkele dagen ophef coronavirus als schuldige aan

    Coolblue verhoogt plots prijzen en wijst na enkele dagen ophef coronavi­rus als schuldige aan

    Er is op sociale media consternatie over een plotse prijsstijging die webwinkel Coolblue onaangekondigd heeft doorgevoerd. Verscheidene klanten merkten dat de producten die ze in hun mandje hadden opgeslagen opeens een stuk duurder waren geworden. De wildste speculaties deden meteen de ronde over de reden van de prijsstijgingen. Bij Coolblue wordt enigszins mysterieus gedaan, maar de marketingafdeling vertelt nu dat het coronavirus de schuldige is.
  2. Gezin woont nog steeds tegenover homo-seksplek: ‘Niets lijkt deze heren tegen te houden’

    Gezin woont nog steeds tegenover ho­mo-seks­plek: ‘Niets lijkt deze heren tegen te houden’

    Kim Duin-Oosterman en haar gezin betrokken in de zomer van 2018 een karakteristieke jaren 30-woning in Benningbroek. Wisten ze toen veel dat de kinderkamers uitkeken op een ontmoetingsplaats voor homoseksuele mannen. Uit wanhoop stapte Duin-Oosterman vorig jaar naar diverse media. Nu, een jaar later, is er nog maar bar weinig veranderd. ,,Onze kinderen houden hun gordijnen permanent gesloten’’, verzucht de bewoonster aan de telefoon.