Volledig scherm
Bij een eerdere huiszoeking nam de FIOD onder meer xtc-pillen, anabole steroïden en contant geld - verstopt in een poef - in beslag. © FIOD

FIOD arresteert criminele dienstverlener uit Hillegom (66)

De FIOD heeft gisterenavond een 66-jarige man en een 44-jarige vrouw uit Hillegom aangehouden. De man zou financiële diensten hebben verleend aan onder meer drugs- en wapenhandelaren.

De man zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. De vrouw is inmiddels vrijgelaten. Er zijn drie locaties doorzocht in Hillegom. Daarbij is beslag gelegd op telefoons, computers en gegevensdragers. Ook is beslag gelegd op een auto. In de auto werd meer dan een gebruikershoeveelheid XTC aangetroffen.

De aanhoudingen hebben te maken met een groot onderzoek naar twee criminele dienstverleners waarover deze site eerder schreef. De nu aangehouden 66-jarige verdachte is de bestuurder van een bedrijf dat volgens de FIOD financiële diensten verleende aan zeker tien criminelen die handelden in drugs, wapens en anabole steroïden.

Onderwereldfiguren

Samen met een andere zestiger zou hij tal van zaken voor onderwereldfiguren hebben geregeld. Zo boden ze constructies waardoor de criminelen in leaseauto’s reden die niet op hun naam stonden. Ook leverden ze spookwoningen waarin criminelen konden onderduiken en vervalsten ze werkgeversverklaringen, bankafschriften en loonstroken.

In enkele jaren tijd hebben de mannen 1,4 miljoen euro witgewassen, vermoedt de FIOD. Via een woud van bv’s werd contant geld op bankrekeningen gestort, dat via verhullende constructies werd uitbetaald. Zo zorgden de mannen er zelfs voor dat criminelen die gedetineerd zaten geld op hun gevangenisrekening gestort kregen.