Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

FIOD: nertsenfokkers verdacht van miljoenenfraude, onder meer inval in Gemert

UpdateGEMERT - Negen nertsenfokkers en hun adviseurs - acht mannen en een vrouw - worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, belastingfraude en witwassen. Met de fraude zouden miljoenen euro's gemoeid zijn. De FIOD deed woensdag onder meer een inval in een pand in Gemert.

Daarnaast werden tien invallen gedaan in woningen en bedrijfspanden in Appeltern Houten, Malden, Putten en Zeewolde. Een man uit Houten is aangehouden. Ook waren er huiszoekingen in Denemarken.
Er is beslag gelegd op acht woningen, achttien banktegoeden en 23.500 euro in contanten.

Uit onderzoek van de Belastingdienst bleek dat een aantal nertsenfokkers, geholpen door hun adviseurs, via Luxemburgse rekeningen probeerden geld buiten het zicht van de Staat te houden. Ze zouden de opbrengsten van nertsenvellen op buitenlandse veilingen op die manier hebben weggesluisd. Het zou gaan om meer dan 50 miljoen euro aan verborgen omzet.

,,Wij zien dat er constructies zijn waarmee geld wordt weggesluisd. Ons onderzoek richt zich op de facilitators, dus de mensen die de constructie mogelijk maken. De Belastingdienst richt zich op de nertsenfokkers,’’ aldus FIOD-voorlichter Wietske Visser. De persvoorlichter laat weten dat zeven mannen en een vrouw niet zijn opgepakt ‘uit tactische overwegingen’. Over de vraag of de gearresteerde man uit Houten de spil in het netwerk is laat Visser zich niet uit.

  1. ‘Jij nam me mijn lieve Roos af... Je bent een lafaard’
    vader schrijft tramschutter

    ‘Jij nam me mijn lieve Roos af... Je bent een lafaard’

    René Verschuur verloor door de aanslag op een tram in Utrecht zijn dochter Roos (19). Het verdriet gaat nooit meer weg en hij vindt het ondraaglijk dat verdachte Gökmen Tanis maandag wil wegblijven bij zijn proces. Verschuur schreef hem daarom een brief die wij vandaag publiceren. Verschuur voelt zich tot op de dag vandaag schuldig. ,,Nooit nam ze de tram. Ik begon erover”, vertelt hij openhartig in een interview.