Volledig scherm
Een Leidse rechtenstudent (rechts, onherkenbaar gemaakt) maakt de fotograaf duidelijk dat hij niet zit te wachten op foto's van de ontgroening van eerstejaars. © Caspar Huurdeman

Fotograaf krijgt duw tijdens ontgroening Leidse studenten

Een groep Leidse rechtenstudenten zat tijdens een ontgroening, vanavond in Baarn, niet te wachten op een nieuwsgierige fotograaf. Eén van de studenten greep de telelens van de fotograaf en duwde deze in zijn gezicht. De politie moest tussenbeide komen.

Fotograaf Caspar Huurdeman kreeg vanavond rond kwart over zes een tip over een opmerkelijke stoet in Baarn. Daar, op de Eemweg, zag hij ze lopen in de polonaise: een groep studenten met vuilniszakken om hun gezicht getaped, stijve kraagjes, donkere blazertjes en leren puntschoenen.

Volledig scherm
Fotograaf Caspar Huurdeman vond het een komisch tafereel: de ontgroening van Leidse studenten. De studenten denken daar anders over. © Caspar Huurdeman

,,Ik vond het komisch gezicht en wilde een foto maken voor lokale media, maar een paar begeleidende studenten begon direct te schreeuwen. Ik mocht geen foto’s maken.” Huurdeman legde naar eigen zeggen uit dat hij nieuwsfotograaf is en zich op de openbare weg bevond, waar hij het recht heeft om een foto te schieten. ,,Een van de studenten pakte daarop mijn telelens en duwde die in mijn gezicht. Ik bleef doorklikken en heb zijn vingers nog op de foto staan.” 

Tekst loopt door onder de foto's

Volledig scherm
Een rechtenstudent pakt de telelens van de fotograaf. © Caspar Huurdeman
Volledig scherm
De fotograaf blijft doorklikken als hij een tik krijgt van de rechtenstudent. © Caspar Huurdeman

Huurdeman belde de politie. ,,Ik was niet gewond, maar wilde hem duidelijk maken dat je van andermans spullen moet afblijven.” 

Op verzoek van de agent bood de jongen zijn excuses aan, al ging dat niet van harte. Huurdeman: ,,De agent zei nog: juist een rechtenstudent moet weten dat de pers veel vrijheid heeft.” De fotograaf deed geen aangifte. ,,Mijn punt was gemaakt.”

Tekst loopt door onder de foto

Volledig scherm
De rechtenstudent krijgt een standje van de wijkagent. © Caspar Huurdeman

Veel ooggetuigen had de politie overigens ook niet. De eerstejaars stonden tijdens het handgemeen nog altijd keurig in een rijtje met de vuilniszakken voor hun ogen en mochten pas na de ‘verzoening’ hun weg vervolgen.

De politie was vanavond niet bereikbaar voor commentaar. 

Volledig scherm
© Caspar Huurdeman
 1. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”
 2. Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’
  PREMIUM
  vuurwerkramp enschede

  Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’

  Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.