Volledig scherm
De Belastingdienst moet duizenden euro‘s terugbetalen aan gezinnen © Getty Images

Fout kindgebonden budget: 400.000 ouders krijgen 400 miljoen euro terug

Door een fout met het kindgebonden budget zijn honderdduizenden ouders duizenden euro's misgelopen. Zij kregen géén kindgebonden budget van de Belastingdienst, terwijl ze er wel recht op hadden. Het kabinet gaat het deels nabetalen. Dat levert een tegenvaller op van tussen de 375 en 445 miljoen euro.

Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008, toen het kindgebonden budget werd ingevoerd, ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd. De toeslag werd stopgezet als ouders te veel verdienden, maar moest weer automatisch worden hervat zodra ze aan de voorwaarden van de toeslag voldeden. Dat laatste is niet gebeurd.

Duizenden euro’s

Vóór 2015 liepen de gedupeerde ouders daardoor elk jaar ongeveer gemiddeld 600 euro mis. Vanaf 2015 is dat ongeveer 1000 euro.

Het kabinet gaat de afgelopen vijf jaar terugbetalen. De rechter heeft namelijk eerder geoordeeld dat financiële aanspraken richting de overheid na een termijn van vijf jaar vervallen. Op dit moment wordt onderzocht hoe de terugbetaling moet worden geregeld en hoeveel tijd en kosten hiermee zijn gemoeid.