‘Gay Pride was doel van aanslag met bomvesten en kalasjnikovs’
Nieuwe beeldenEen aanslag plegen in Nederland? Nee, zeggen de verdachten in het grote terrorismeproces tegen zes Arnhemmers, we waren alleen op zoek naar wapens of wilden uitreizen naar Syrië. Justitie stelt dat ze wel degelijk bezig waren met het plannen van een grote aanslag. Ze hadden onder meer de Gay Pride in Amsterdam in het vizier. Lees hieronder de tweets van verslaggever Cyril Rosman vanuit de rechtbank terug.
Het Openbaar Ministerie stelde bij de aanhouding van de zes mannen, op 27 september 2018, ‘een grote aanslag in Nederland te hebben voorkomen’. ,,Het plan was vermoedelijk om met bomvesten en kalasjnikov (AK47’s) een aanslag te plegen op een evenement en op een andere plaats een autobom tot ontploffing te brengen’’, aldus justitie.
Vermoedelijk behelsde het plan een aanslag tijdens de Gay Pride in Amsterdam, zo blijkt uit een mail die de rechtbank voorlas. ,, You decide what is easy for you guys to bring candy (met candy worden wapens bedoeld, red.). First we wanted to join miltary parade, but then a gay parade in august.” Meerdere personen zouden deze aanslagen moeten plegen met een bomvest of een kalasjnikov. Ook waren er plannen om eerst een bomauto op te blazen om vervolgens ‘als een gek te gaan schieten op een festival’. Wanneer een van de terroristen geraakt zou worden, kon hij zichzelf vervolgens opblazen met een bomvest. De mail werd door hoofdverdachte Hardi N. (37, Arnhem) aan een vertrouweling gestuurd. Die persoon is waarschijnlijk en AIVD-infiltrant geweest. De Gay Pride ging voorbij zonder dat Hardi N. aan wapens kon komen.
Undercoveroperatie
De groep werd opgerold door een undercoveractie van de politie. Een politie-infiltrant maakte contact met hoofdverdachte Hardi N. (36 jaar, een al eerder veroordeelde jihadist), een tweede politie-infiltrant leverde (onklaar gemaakte) bomvesten en kalasnikovs. Nadat vier van de zes mannen in een vakantiehuisje op een bungalowpark in Weert met die wapens hadden geoefend, werd de hele groep opgepakt.
Één van de medeverdachten, Waïl el A., claimt dat hij slechts aanwezig was op het park omdat hij in contact wilde komen met iemand die hem kon helpen met uitreizen. ,,Ik wilde gaan leven in een islamitische staat, waar ik mijn geloof kan praktiseren’’, aldus Waïl. Desondanks zijn er geluidsfragmenten in handen van justitie waarop te horen is hoe Waïl gedetailleerd spreekt over het plannen van de aanslag en de gevolgen van de autobom die moet ontploffen: ,,Je maakt ze allemaal kapot.’’ Volgens justitie paste hij ook een bomgordel in het vakantiehuisje.
Een andere medeverdachte, Morat M, claimt aanwezig te zijn geweest bij de bijeenkomst omdat hij naar eigen zeggen ‘op wapens geilt’ en deze nodig heeft om zijn vrouw te beschermen die regelmatig bedreigd wordt op straat vanwege de gezichtssluier die zij draagt. ,,Wat ik fout heb gedaan: ik wilde wapens hebben. Ik besef dat sommige uitspraken kapot radicaal overkomen. Maar als de infiltrant zich niet had voorgedaan als een radicale moslim, dan waren al die uitspraken er niet geweest. Dan hadden we scarface-taal gesproken over een overval of zo.”
Morat, een ex-bokser wiens halfbroer naar Syrië uitreisde, stelde ook ‘nooit, nooit, nooit een aanslag in Nederland te hebben willen plegen'. Maar, stelde officier Ferry van Veghel: ,,U praatte in het vakantiehuisje ook over aanpassingen aan het bomvest. En over aan het touwtje trekken als de politie komt, ‘want dan neem je die mee’. Is dat niet een wat omslachtige manier om aan een wapen te komen?”
Politie raakte telefoon kwijt
Hoofdverdachte Hardi N. stelde al eerder dat hij is uitgelokt tot het voorbereiden van die aanslag. Niet door de politie-infiltranten, maar door geheim agenten van de AIVD. Die zouden schuil gaan achter enkele online aliassen waarmee Hardi al jarenlang contact had. Het was ook de AIVD die in het voorjaar van 2018 de politie op het spoor zette van de Arnhemmer. Volgens de verdachte kan hij die uitlokking aantonen aan de hand van berichten die op een telefoon zouden staan. Die telefoon is echter kwijt.
De advocaten van Hardi en zijn mede-verdachten vroegen daarom woensdag, op de eerste dag van het proces, nogmaals aan de rechtbank om AIVD-baas Erik Akerboom en mogelijke andere medewerkers van dienst die bij de operatie zijn betrokken te laten getuigen. Volgens justitie is dat niet nodig ‘omdat er geen enkele aanwijzing voor uitlokking is’. De AIVD zelf geeft geen commentaar.
De rechtbank oordeelde vanochtend dat ze vooralsnog geen medewerkers van de AIVD zal oproepen om te getuigen. ,,We kunnen nu nog geen oordeel vormen of dat nodig is, dat zullen we doen na de behandeling van deze zaak hier in de rechtbank", aldus de rechter.
Hardi N. stelde daarop vanochtend in de rechtbank geen vragen te beantwoorden zolang de personen die achter Abu Hajar en Abu Mousab (de vermoedde AIVD-infiltranten) schuil gaan, niet zijn gehoord. Ook Nabil B., eveneens aanwezig in het vakantiehuisje, wil niets zeggen.
Het leidt tot onenigheid in de groep verdachten. Morat en Waïl willen dat Hardi wél verklaard. ,,Om duidelijk te maken welke rol iedereen had", stelt Waïl. Morat: ,,Hardi had blijkbaar achter mijn rug om contact met mensen en zei daarin dingen over mij.” Morat, Hardi en Nabil kennen elkaar al sinds hun jonge jeugd, woonden ook bij elkaar in de buurt in Arnhem.
De zaak gaat woensdagochtend weer verder, later volgende week volgen de strafeisen van het Openbaar Ministerie.
Luister ook naar de podcast Achter het Verhaal over deze zaak:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Plots staat Lourens oog in oog met een walvis bij Westkapelle: ‘Het was schitterend, maar ook best link’
Lourens Janisse wist niet wat hij zag tijdens een vistochtje maandagmorgen op de Noordzee voor de kust van Westkapelle. Vanuit het niets dook ineens een bultrug walvis op uit het water. Janisse pakte meteen zijn telefoon om het dier vast te leggen. ,,Hij zwom naar ons toe, maar we waren ook wel wat angstig. Ons bootje is niet zo groot en we waren drie à vier kilometer uit de kust.” -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
met video
Dodelijk slachtoffer en twee gewonden bij uitslaande brand in woning Ermelo
Bij een brand in een woning aan de Smutslaan in Ermelo is vanochtend een persoon om het leven gekomen. Dat meldt een woordvoerder van politie ter plaatse. De met meerdere wagens uitgerukte brandweer wist het vuur snel te doven, maar trof later in het pand het stoffelijk overschot aan. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Inspectie: Gomarus weer veilig voor lhbti-leerling, nieuwe visie op seksualiteit deugt
De reformatorische scholengemeenschap Gomarus in Gorinchem, waar eerder een anti-homobeleid werd gevoerd, heeft haar leven gebeterd. Dat blijkt uit een nieuw inspectierapport. Ook lhbti-leerlingen kunnen zich er nu veilig voelen.
-
PREMIUMTerrorismeproces
Arnhemse terreurverdachte: We zijn in de val gelokt door een geheim agent
Wie was Abu Abdoellah al-Faransi? Een internationale jihadist, of een Nederlandse geheim agent die online undercover ging? Het is een cruciale vraag in het grote terrorismeproces rond zes aanslagverdachten dat woensdag begint. En raakte de politie inderdaad de telefoon van de hoofdverdachte kwijt? -
PREMIUM
Oekraïense Sofia kreeg een bomscherf in haar hoofd, in Nederland leert ze stap voor stap weer lopen
Bij een bombardement in Oekraïne raakt in april de 10-jarige Sofia uit dat land levensgevaarlijk gewond. Een bomscherf dringt tot 11 centimeter diep haar hersenen binnen. Maar ze overleeft. Het gaat zelfs redelijk, zeker sinds ze vorige week in revalidatiecentrum Roessingh mag revalideren. Waarschijnlijk komt het meisje er grotendeels bovenop. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?