Gekkekoeienziekte op Nederlands boerenbedrijf: het blijkt de minder gevaarlijke variant
Op een boerderij in Zuid-Holland is bij een dode koe de gekkekoeienziekte (BSE) aangetroffen. Nader onderzoek toont aan dat het om een minder gevaarlijke variant gaat, die ook wel ‘ouderdoms BSE’ wordt genoemd.
Uit voorzorg is de boerderij direct geblokkeerd. Ook worden dertien koeien afgemaakt en nader onderzocht die risico’s lopen, omdat zij een nakomeling zijn ván of zijn opgegroeid mét de 8-jarige Zuid-Hollandse besmette koe, schrijft Landbouwminister Piet Adema woensdag in de namiddag in een brief aan de Kamer. ,,Producten van deze dieren komen niet in de voedselketen en zijn daarmee geen risico voor voedselveiligheid’’, aldus de minister.
De ‘atypische’ variant kan sporadisch voorkomen bij oudere koeien, een soort ‘ouderdom BSE’. Dit is de soort die zich als mutatie kan hebben ontwikkeld in een oud rund. Dit is de minder gevaarlijke variant.
De veehouderij en de Landbouwminister kunnen opgelucht adem halen, omdat het niet om de klassieke variant blijkt te gaan. Die wordt kan komen door verkeerd behandeld veevoer. Als er ‘onvoldoende verhitte of niet- toegestane verwerkte dierlijke eiwitten’ in het voer zitten, zouden er volgens het ministerie maatregelen nodig geweest ‘om risico’s voor de voedselveiligheid en de volksgezondheid te beheersen’, schreef de ChristenUnie-bewindsman Adema eerder die woensdag. Donderdag debatteert de Tweede Kamer met de Landbouwminister over dierziekten en ziekten die van dier op mens kunnen overgaan (zoönosen).
Uit het bron- en contactonderzoek van de NVWA is gebleken dat het besmette rund vijf nakomelingen heeft gekregen, waarvan er nog één op hetzelfde bedrijf in leven is. Dit rund is jonger dan 2 jaar. Deze koe wordt ook gedood en getest. De overige vier nakomelingen zijn ouder dan twee jaar, waardoor het niet waarschijnlijk is dat overdracht van moeder op deze kalveren heeft kunnen plaatsvinden.
Vlees eten van een koe met gekkekoeienziekte kan bij mensen de dodelijke hersenziekte Creutzfeld-Jacob veroorzaken. BSE werd voor het eerst vastgesteld in 1986 in Groot-Brittannië en kostte daar aan 178 mensen het leven. In Nederland stierven er drie. In mei 2005 overleed een vrouw bij wie als eerste in Nederland een variant van die ziekte werd vastgesteld. Ook in 2006 en 2009 overleden er mensen aan.
Volgens minister Adema is daar nu geen risico op: het positief geteste rund is niet in de voedselketen terechtgekomen. Voor het laatst noteerde Nederland in 2011 een BSE-geval. Sinds 1987 is bij 88 runderen afkomstig uit Nederland een besmetting vastgesteld.
Deze besmetting is aan het licht gekomen door een Europees monitoringsprogramma dat nieuwe uitbraken van gekke koeienziekte moet voorkomen. Kadavers en in nood geslachte runderen in bepaalde risicogroepen worden standaard getest. Het ministerie wil niet zeggen waar de Zuid-Hollandse boerderij precies ligt, om de boer in bescherming te nemen.
Wat is de gekkekoeienziekte?
BSE of de gekkekoeienziekte is een infectieziekte aan het zenuwstelsel van vooral runderen. Verkeerde eiwitten zorgen voor microscopisch kleine holtes in de hersenen. Koeien kunnen deze eiwitten zelf ontwikkelen, door verandering van genen. Maar de grote uitbraak eind vorige eeuw kwam door krachtvoer dat ze te eten kregen. Daarin zat diermeel dat onvoldoende verhit was.
Koeien worden meestal in het eerste jaar besmet door het eten van het geïnfecteerde krachtvoer. Pas na een paar jaar begint de ziekte zich te uiten. De koe trekt zich terug, raakt overgevoelig voor prikkels wordt onhandelbaar en soms agressief. Uiteindelijk worden ook de spieren aangetast, waardoor een koe zijn achterpoten omhoog gooit. Uiteindelijk verlamt de koe en gaat ze dood.
De ziekte is niet overdraagbaar door fysiek contact, maar wel door consumptie van besmet weefsel. Door het eten van niet goed doorbakken vlees van een besmette koe, kan bij mensen de ziekte Creutzfeldt-Jacob ontstaan. Hersencellen sterven dan in rap tempo af, waardoor mensen moeite krijgen met bewegen en praten. Binnen zes weken tot een jaar overlijden de meeste mensen daaraan.
,,Een besmetting van de koe via het voer lijkt normaal gesproken uitgesloten”, zegt directeur Henk Flipsen van de Nevedi (Nederlandse Vereniging voor Diervoerindustrie). Omdat BSE onder herkauwers de afgelopen tien jaar grotendeels onder controle lijkt versoepelde Brussel strenge regels. ,,Stap voor stap mogen grondstoffen van dierlijke oorsprong weer worden gebruikt”, verklaart Flipsen. ,,Het is alleen toegestaan in voer voor pluimvee en in voedsel voor vissen en huisdieren.” Nederlandse schapen, geiten en runderen krijgen geen voer met dierlijke oorsprong.
,,Een besmetting van de koe via het voer lijkt normaal gesproken uitgesloten”, zegt directeur Henk Flipsen van de Nevedi (Nederlandse Vereniging voor Diervoerindustrie). Omdat BSE onder herkauwers de afgelopen tien jaar grotendeels onder controle lijkt versoepelde Brussel strenge regels. ,,Stap voor stap mogen grondstoffen van dierlijke oorsprong weer worden gebruikt”, verklaart Flipsen. ,,Het is alleen toegestaan in voer voor pluimvee en in voedsel voor vissen en huisdieren.” Nederlandse schapen, geiten en runderen krijgen geen voer met dierlijke oorsprong.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Heb jij tips of wil je een misstand melden? Dan kun je ons een berichtje sturen via Signal of WhatsApp op: +31615377185. Je kunt ook mailen naar tips@ad.nl. Via al deze kanalen kun je ons tippen. Je gegevens nemen we in vertrouwen in behandeling volgens ons privacystatement.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Mbo-school stopt stages bij KLM-lounge na klachten over grensoverschrijdend gedrag: ‘Voor ons rode vlag’
Mbo-school Deltion in Zwolle haalt per direct studenten van de opleiding Luchtvaartdienstverlening terug van hun stage bij een KLM-lounge op Schiphol. Aanleiding zijn signalen over ‘onvoldoende begeleiding en pest- en roddelgedrag’, laat de school weten.Zwolle -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Jeugdbeschermer begeleidt straks minder kinderen en gezinnen: betere kwaliteit, langere wachtlijsten
Jeugdbeschermers hoeven straks veel minder kinderen en gezinnen met problemen te begeleiden dan nu het geval is. Dat zorgt voor meer kwaliteit, maar ook oplopende wachtlijsten. -
PREMIUM
Rob ligt in coma in buitenlands ziekenhuis, familie krijgt 'm niet naar Nederland: ‘We zijn kapot’
Rob (63) kreeg een hartinfarct op vakantie in Oostenrijk en ligt sindsdien in coma. Zijn situatie is zo zorgelijk dat zijn familie de Rotterdammer zo snel mogelijk naar Nederland wil halen, zodat ze hem nog kan zien. Alleen blijkt dat vooralsnog onmogelijk. ‘We zijn kapot en verdrietig, maar we houden moed.’Brielle, Rotterdam -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
-
-
PREMIUMcolumn
Ziek is ziek: iedere baas heeft het daar gewoon mee te doen
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
Hoe criminelen ongezien hun gang kunnen gaan op een doodgewoon bedrijventerrein langs de A4
Drie vrouwen en twee mannen draaien nietsvermoedend tienduizenden joints in een loods op een onopvallend bedrijventerrein aan de A4. Dat doen ze al maanden, zonder dat een haan ernaar kraait. Ondernemers zien dikke auto's rondrijden en melden wietlucht bij de politie, toch kunnen de criminelen lange tijd ongestoord hun gang gaan. ‘Ze noemden zichzelf vastgoedondernemers’.Midden-Delfland
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer