Gerechtshof: Juridisch niets mis met avondklok
videoDe ruim 33.000 boetes die zijn opgelegd voor het overtreden van de avondklok, blijven van kracht. Het gerechtshof oordeelt - anders dan de rechtbank - dat er juridisch niets mis is met het instellen van de avondklok sinds 23 januari.
Delen per e-mail
Vorige week dinsdag ontstond er grote chaos toen de rechter de avondklok per direct van tafel veegde. De overheid had onvoldoende nut en noodzaak bewezen en volgens de rechter de verkeerde wet gebruikt voor de juridische onderbouwing. Ze deden een beroep op een wet die alleen bedoeld is voor noodgevallen zoals een dijkdoorbraak. Niet voor een avondklok, waarover al langer werd gesproken.
Het was een enorme overwinning voor actiegroep Viruswaarheid die de rechtszaak had aangespannen. Het kabinet stond in zijn hemd, maar de euforie was van korte duur. Nog dezelfde dag ging de staat in hoger beroep en bleef de avondklok gewoon gelden.
Wat volgde was een chaotische week met crisisoverleg en een nieuwe spoedwet om de verstrekkende uitspraak te repareren. Het oordeel van het gerechtshof vandaag had dan ook geen invloed meer op de avondklok; die zou hoe dan ook in stand blijven tot 15 maart en valt sinds maandag onder de nieuwe wet.
Maar voor de ruim 39.000 uitgeschreven boetes kon de uitspraak wel verstrekkende gevolgen hebben. Die zouden weleens kunnen vervallen. Nu het gerechtshof vindt dat het kabinet de juiste juridische weg heeft bewandeld, verandert er ook niets aan de status van de uitgeschreven boetes.
Anders dan de rechtbank vindt het gerechtshof dat er wel degelijk sprake is van buitengewone omstandigheden die het invoeren van de avondklok mogelijk maken. De corona-pandemie is hiervoor voldoende aanleiding. De regering mocht uitgaan van het advies van het Outbreak Management Team. Ook is het gerechtshof van mening dat het instellen van de avondklok proportioneel is en dat andere middelen redelijkerwijs niet voorhanden zijn. De inbreuk op diverse grondrechten, zoals het recht op bewegingsvrijheid, is volgens het gerechtshof dan ook gerechtvaardigd.
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is blij met de uitspraak van het gerechtshof. Vooral ook voor de boa’s en politieagenten die de boetes hebben uitgeschreven. ,,Ik had het voor hen heel erg gevonden als zij hun werk voor niets hadden gedaan.” Maar voorman Willem Engel van Viruswaarheid is teleurgesteld. ,,Welkom in de dictatuur. Natuurlijk gaan we in cassatie”, laat hij weten.
Advocaat Frank van Ardenne die iemand bijstaat met een boete voor het overtreden van de avondklok, laat weten toch naar de rechter te stappen om de boete aan te vechten. Volgens hem is het een principiële zaak geworden. ,,Als de regering zelf overtuigd zou zijn van de kwaliteit van de eerste wet, dan was zo’n hersteloperatie overbodig geweest. Het juridisch fundament blijft volgens ons onvoldoende voor een boete.”
Persraadsheer Martine Honée reageerde in onze Live Nieuws Update:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat niet als censuur, maar omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMInterview
Topvrouw inspectie: ‘Langzaam voltrekt zich een drama in het onderwijs’
De Inspectie van het Onderwijs luidt de noodklok over de taal-, reken- en maatschappelijke vaardigheden van leerlingen, die tijdens de coronacrisis alleen maar extra klappen hebben opgelopen. Dus zijn wat inspecteur-generaal Alida Oppers betreft structurele verbeteringen essentieel om het onderwijs weer op peil te brengen. En te voorkomen dat jaarlijks duizenden jongeren de maatschappij in moeten zonder de minimaal benodigde vaardigheden. -
Meisje neergestoken bij school waar 'dodenlijsten’ circuleerden
In de buurt van een middelbare school in Amsterdam-Zuidoost is vanmiddag een meisje neergestoken. Niet bekend is of het om een leerlinge van de vmbo-school gaat. De steekpartij was op het Dubbelink, bij het Bindelmeer College. -
Marengo-proces
Kroongetuige Nabil B. in verzwegen chatbericht: ‘Ik kan héél veel flikken naar justitie’
Kroongetuige Nabil B. lijkt door de inhoud van de iPhone, die hij maandenlang in het geheim in zijn cel had, flink in de problemen te zijn gekomen. Volgens advocaten blijkt uit de verstuurde berichten dat hij onder ede heeft gelogen. ,,Ik kan heel veel flikken naar justitie.” -
UPDATE
Geld stroomt binnen voor kinderen van Ruinerwold: ‘Dit jaar had grote impact’
Het geld stroomt binnen voor een crowdfundingactie voor de negen zogenoemde ‘kinderen van Ruinerwold’. Na de eerste dag was om even voor middernacht al bijna 67.000 euro binnengekomen. Het geld gaat naar de kinderen van Gerrit Jan van D. (68), die jarenlang verscholen voor de buitenwereld leefden in een afgelegen boerderij in de buurt van het Drentse dorp Ruinerwold. De zaak kwam aan het rollen toen een van hen wegliep in oktober 2019. -
Politieagent die mogelijk chantabel is, moet dat gaan melden
Agenten die problemen hebben en daardoor mogelijk chantabel zijn, moeten hiervan vanaf volgend jaar melding doen. Te denken valt aan grote financiële problemen of een politiemedewerker met een partner die kwetsbaar is. Als agenten zulke situaties niet melden, zal dit mogelijk gekwalificeerd gaan worden als plichtsverzuim.
-
PREMIUM
Nabestaanden Jan (73) dienen schadeclaim in bij jonge pedojagers
De nabestaanden van de 73-jarige omgekomen docent Jan dienen bij de jonge pedojagers een schadeclaim in. De hoogte van de claim maken zij woensdag bekend. -
VIDEO
Opnieuw loopt kind weg bij Ruinerwoldse vader
Eén van de jongste vijf kinderen van de Ruinerwoldse vader die hem bleef steunen en sinds kort weer met hem samenwoonde, is alsnog bij hem vertrokken. Dat blijkt uit de laatste aflevering van de documentaire De kinderen van Ruinerwold, die woensdagavond door bijna 1,3 miljoen mensen werd bekeken. -
PREMIUMVaccins
Plotseling waren er 700.000 extra prikken gezet, hoe kan dat?
Opeens schoot het aantal coronavaccinaties in Nederland omhoog van ruim drie naar bijna vier miljoen. Dat totaal is een optelsom van registraties, aannames en schattingen. Die methode wekt verbazing, zelfs in het buitenland. ,,De rapportage van vaccinaties door Nederland is erg slecht en verwarrend.”