Volledig scherm
Een sportvliegtuigje boven Zeeland. © ANP

Gevlogen: crimineel heeft vrij spel op elf kleine vliegvelden in Nederland

De elf kleine luchthavens in Nederland zijn gevoelig voor mensensmokkel en drugshandel. De Koninklijke Marechaussee pleit voor meer controle op de vliegvelden, waar nu geen permanent fysiek toezicht is.

Crimineel gedrag komt, net als bij andere lucht- en zeehavens, ook voor rondom de kleine luchthavens, aldus een woordvoerder van de marechaussee: ,,Door het niet standaard aanwezig zijn van de overheidsdiensten is de aard en de omvang van die criminaliteit lastig vast te stellen.”

Hoeveel controles er jaarlijks worden uitvoert en waar, wordt 'om operationele redenen niet gemeld'. Op kleine vliegvelden landen zakenjets met bestemmingen binnen Nederland en in de buurlanden. Deze jets vervoeren hooguit twaalf passagiers. Ook komen er sportvliegtuigjes, bijvoorbeeld toestellen voor parachutespringers.

Verplicht melden

Als het aan de marechaussee ligt, moeten piloten de gegevens van passagiers en bemanningen verplicht doorgeven, schrijft Trouw vandaag. Verplichte melding zou volgens een woordvoerder van de marechaussee 'een belangrijke vooruitgang zijn bij de grenscontrole.' Daartoe is wel een wetswijziging noodzakelijk.

De omgeving van kleine vliegvelden als Budel, Teuge, Hoogeveen of Vliegveld Midden-Zeeland, wordt door verschillende partijen zoals politie, douane, marechaussee en gemeenten bestempeld als een potentiële verzamelplaats voor criminele activiteiten, waaronder drugs- en mensenhandel.

Meest in het oog springende delicten via kleine luchtvelden waren vorig jaar juli het smokkelen van elf Albanese volwassenen en drie kinderen naar Engeland, en de 60 kilo heroïne die vanuit Engeland naar Duitsland ging maar op vliegveld Teuge werd onderschept.