‘Gewaarschuwde Kuipers kocht falend softwaresysteem bij bedrijf van eigen medewerkers’
Ernst Kuipers heeft, toen hij nog voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) was, een falend softwaresysteem aangekocht, ondanks twijfel over de werkzaamheid en de schijn van belangenverstrengeling. Dit blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant.
In november 2020 gaf Kuipers toestemming voor de aankoop van een systeem dat bijna realtime de beddencapaciteit inzichtelijk moet maken. Ruim een jaar na aanschaf geeft het systeem, waar in totaal al 1,2 miljoen euro aan is uitgegeven, voor een meerderheid van ziekenhuizen nog steeds geen bruikbare data door.
In de beginperiode van de coronapandemie zocht het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), waarvan Kuipers ook voorzitter was, naar manieren om Covidpatiënten zo goed mogelijk te spreiden. Daarvoor was inzicht in de beddencapaciteit van de ziekenhuizen cruciaal. Het LCPS wenste een beter en geautomatiseerd systeem.
Persoonlijke belangen
Daarop werd het bedrijf 2TWNTY4 - later omgedoopt tot LPZ (Landelijk Platform Zorgcoördinatie) - ingeschakeld. Opmerkelijk daarbij was dat twee mede-oprichters van het bedrijf, Marcel de Jong en Ton van Werkhoven, als adviseur verbonden waren aan Kuipers’ LCPS. De Jong deed afstand van zijn belangen, Van Werkhoven niet.
,,Van Werkhoven en De Jong hebben van meet af aan persoonlijke belangen gehad en dit is vanaf de start transparant geweest voor alle betrokkenen. We hebben erop toegezien dat de persoonlijke belangen niet van invloed waren op onze besluitvorming’’, verklaart LNAZ. Van belangenverstrengeling was geen sprake, klinkt het.
‘Analoog proces’
De inschatting van de ic-capaciteit is een ‘hartstikke analoog proces’, zegt een intensivist uit een middelgroot ziekenhuis. Automatiseren betekent dat het systeem de gehele dag, door vele mensen, moet worden gewijzigd en aangevuld. Het landelijk netwerk van medisch informatiespecialisten waarschuwde daarvoor.
Na meerdere incidenten met LPZ - waarbij ernstig zieke covidpatiënten naar ziekenhuizen werden gebracht waarvan het systeem ten onrechte aangaf dat er een bed vrij was - riep ook de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) op om het LPZ-systeem te negeren en twee andere te gebruiken.
Ondanks deze zorgen, schrijft de krant, drukte het LCPS invoering van het nieuwe systeem door en werd uiteindelijk het hele bedrijf 2TWNTY4 overgenomen voor 700 duizend euro. Er werd geen aanbesteding gedaan, terwijl dit wel moet. Ook het ministerie meent dat op grond van ‘spoed’ een aanbesteding niet hoefde.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
PREMIUMMet video
Nederlanders steeds asocialer, wat is er gebeurd met onze normen en waarden?
Hufterig gedrag, agressie tegen politie en hulpverleners, voetbalsupporters die alle grenzen overschrijden: mensen zijn zich de laatste jaren bepaald niet beter gaan gedragen. Toch blijft een serieus, inhoudelijk debat over normen en waarden al jaren uit. Waarom is de politiek zo stil? En wordt het geen tijd om ons gedrag eens tegen het licht te houden? -
1
Alpe d’HuZes haalt ruim 17 miljoen euro op voor kankeronderzoek
De zestiende editie van het sportieve evenement Alpe d’HuZes heeft ruim 17 miljoen euro opgeleverd voor kankeronderzoek. De 5000 deelnemers beklommen donderdag fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Franse berg Alpe d’Huez om het geld op te halen, volgens de organisatie ‘een bedrag om trots op te zijn’. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUM
Toen Sem (5) plots stierf werd hij begraven, nu heeft zijn moeder spijt: ‘Schuldgevoel steeds erger’
Hij mocht slechts vijf jaar oud worden, Sem. Vlak voor zijn plotselinge overlijden vertelde hij zijn moeder dat hij zo graag naar huis wilde. Zij vervult nu zijn laatste wens en laat de kist opgraven. ,,Hij hoort gewoon thuis te zijn. Als moeder moet ik hier gehoor aan geven.”Alphen aan den Rijn
-
PREMIUMUtrechtse Pride
Wanneer Vincent als dragqueen de deur uitloopt, staat de hele buurt te applaudisseren
Utrecht -
-
-
Bendes en daklozen roven Den Haag CS leeg: ‘Staan ‘s morgens al in groepjes met alcohol’
Diefstallen, agressie en vervuiling. Groepen daklozen en georganiseerde bendes, veelal uit Oost-Europa, houden station Den Haag Centraal in de greep. De overlast is inmiddels ‘onbeheersbaar geworden’, melden ProRail en de NS. Ondernemers noemen het een dagelijks ‘kat-en-muis-spel’: ,,Als we even niet opletten, is onze hele top 10 aan boeken weg.”Den Haag -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer