Gezondheidsraad: Vaccineren 5- tot en met 11-jarigen zinvol bij omikron als ze nog géén corona hadden
videoVaccinatie van 5- tot en met 11-jarigen is óók zinvol bij omikron. Dat geldt vooral voor kinderen die nog géén corona hebben gehad.
Vaccinatie beschermt hen tegen het risico dat MIS-C optreedt, een ernstige ontstekingsreactie in de vitale organen die ná corona kan volgen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een nieuw advies aan de minister van Volksgezondheid. Begin december adviseerde de raad nog om coronavaccinaties beschikbaar te stellen aan kinderen van 5 tot en met 11 jaar die dit willen.
Sindsdien is de nieuwe virusvariant omikron dominant geworden en hebben honderdduizenden kinderen al corona doorgemaakt. Daarom heeft de Gezondheidsraad gekeken of het advies van december op basis van de huidige situatie nog steeds geldt. Dat is het geval.
Een vaccinatie blijkt goed te beschermen tegen MIS-C, zo tonen de eerste resultaten uit de VS aan waar bijna 9 miljoen kinderen in de basisschoolleeftijd al zijn gevaccineerd. ,,In de studie die daar is gedaan blijkt het vaccin ten minste 90 procent effectief tegen MIS-C,’’ verklaart voorzitter van de Gezondheidsraad Bart-Jan Kullberg in een toelichting. ,,De kans dat een kind MIS-C krijgt is ongeveer één op de vierduizend.’’ De helft van de kinderen die MIS-C krijgt belandt hiermee op de intensive care. MIS-C kan ook ontstaan na Covid-19 met milde of zelfs zonder ziekteverschijnselen.
Kwetsbare huisgenoten
Kinderen bij wie een PCR-test heeft uitgewezen dat zij corona hadden, zijn door hun afweer al beschermd tegen MIS-C. Zij hoeven zich dus niet om deze reden te laten vaccineren. ,,De kans dat je bij een latere infectie MIS-C oploopt is waarschijnlijk nihil’’, aldus de voorzitter. Maar de raad kan zich voorstellen dat er andere redenen zijn waarom ouders hun kind willen laten vaccineren, bijvoorbeeld het voorkomen van besmetting van kwetsbare huisgenoten of anderen.
In december schatte de raad dat zonder vaccinatie ongeveer honderdvijftig gevallen van het ernstige ziektebeeld MIS-C door Covid-19 zouden optreden. Destijds had de helft van de kinderen al een besmetting doorgemaakt; inmiddels is dit opgelopen tot twee derde. Daarom stelt de raad deze schatting bij naar ongeveer honderd. De raad vindt dit nog steeds een belangrijk gezondheidsrisico. De helft van de kinderen die MIS-C krijgt belandt hiermee op de intensive care.
Milder
Vergeleken met eerdere varianten verloopt een infectie met de omikronvariant doorgaans milder, met een kleinere kans op ziekenhuisopname. Uit onderzoek blijkt dat de vaccinatie goed beschermt tegen ernstige corona door de omikronvariant, maar minder goed tegen mildere vormen van de ziekte.
Volgens voorzitter van de Gezondheidsraad Bart-Jan Kullberg was het nieuwe advies nodig omdat ‘we in een ander speelveld zitten’. ,,De berekening was dat er ongeveer 1,2 miljoen zijn en dat daarvan de helft corona had doorgemaakt. Dan liepen 600.000 kinderen alsnog het risico om infectie door te maken. Nu weten we dat tweederde van de kinderen al een infectie heeft doorgemaakt. Dan zullen er nog zo’n 400.000 kinderen zijn die nu nog risico lopen.’’ Volgens hem is alles afwegende ‘uiteindelijk het advies om te vaccineren dus ‘ja’’.
In Nederland kampen enkele honderden kinderen met long-covid verschijnselen. Specialisten van het Emma Kinderziekenhuis, onderdeel van het Amsterdam UMC, schatten dat in Nederland zo’n 350 kinderen ernstige klachten hebben overgehouden na een corona-infectie. ,,Het is maar een klein percentage kinderen dat last houdt, maar hun klachten zijn echt zeer ernstig.’’
Lees hier het hele verhaal dat Faya (7), Tygo (11), Eef (15), Ginny (17) in juni 2021 aan deze krant vertelden en bekijk hieronder de video.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
PREMIUMVideo
Faya (7), Tygo (11), Eef (15), Ginny (17) en honderden andere kinderen houden ‘zeer ernstige klachten’ na corona
Specialisten van het Emma Kinderziekenhuis, onderdeel van het Amsterdam UMC, schatten dat in Nederland zo’n 350 kinderen ernstige klachten hebben overgehouden na een corona-infectie. ,,Het is maar een klein percentage kinderen dat last houdt, maar hun klachten zijn echt zeer ernstig.’’ -
Onderzoek/met video2
Veertig procent vindt dat mensen met ongezonde levensstijl meer zorgpremie moeten betalen
Vier op de tien Nederlanders vinden dat mensen met een ongezonde leefstijl meer moeten betalen voor hun zorgverzekering. Ook vindt 64 procent dat de huisarts hun patiënten op dat ongezonde leven moet aanspreken. -
PREMIUMmet video
Vermiste postduif keert na vijftien jaar terug bij ‘baasje’ Leo: ‘Die kan niet van mij zijn, dacht ik’
Een vermiste duif, daar kijkt Leo Snel na ruim vijftig jaar postduiven houden niet van op. Maar dat een duif na vijftien jaar terugkeert op het hok, dat maakte de 66-jarige Utrechter niet eerder mee. De Nederlandse Postduivenhouders Organisatie noemt zijn verhaal ‘heel uitzonderlijk’. -
VIDEO
RIVM-expert Susan van den Hof over ‘superingewikkelde’ keuze: moet ik mijn kind laten vaccineren?
Vanaf vandaag ploft bij de ouders van 1,3 miljoen kinderen van 5 tot en met 11 jaar een brief op de mat over de coronavaccinatie. Zij mogen zelf beslissen of zij hun kinderen laten vaccineren. Experts over de voors en tegens.
-
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
Loonsverhoging KLM is volgens bonden sigaar uit eigen doos
Luchtvaartmaatschappij KLM verhoogt alsnog alle lonen voor haar medewerkers. Nadat in coronatijd afgesproken loonsverhogingen werden bevroren vanwege de noodhulp die het bedrijf ontving, krijgen KLM’ers er nu 5 procent bij. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.