GGD: grote vaccinatiecampagne in de zomer van 2021
De GGD'en in het land gaan er vooralsnog van uit dat ze aan het begin van de zomer zullen beginnen aan de vaccinatie van miljoenen Nederlanders. Het ziet ernaar uit dat zij alleen de mensen die niet tot risicogroepen behoren gaan inenten tegen het coronavirus.
Delen per e-mail
Voordat de GGD'en in actie komen, moeten circa 5 miljoen ouderen, mensen met chronische ziekten en zorgmedewerkers worden gevaccineerd. Die groepen wil het kabinet voorrang geven.
Chronisch zieken
Het gaat sowieso nog maanden duren voordat Nederland de miljoenen vaccindoses binnen heeft die nodig zijn om de hele bevolking een beschermende prik tegen corona te geven. Uitgaande van de cijfers van de verst gevorderde vaccinmakers, kunnen in het eerste kwartaal hooguit zo'n 1,5 miljoen Nederlanders worden gevaccineerd.
,,Als je kijkt naar de feiten zoals die nu bekend zijn, gaan we ervan uit dat anderen eerst 5 miljoen mensen vaccineren en wij daarna de rest doen", zegt een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. Ouderen en chronisch zieken zullen hun vaccinatie bijvoorbeeld bij de huisarts krijgen. Of in het verpleeghuis waar ze wonen.
De koepelorganisatie heeft er ‘het volste vertrouwen‘ in dat alle voorbereidingen tegen de zomer zijn afgerond. Als de GGD'en eerder in actie moeten komen, is het "de vraag hoe snel het dan kan", zegt de woordvoerster. ,,Dat is afhankelijk van alle randvoorwaarden. Vaccineren is meer dan een prik zetten."
Oordeel
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) verwacht voor het einde van de maand een oordeel te vellen over het vaccin van Pfizer en BioNTech. In het Verenigd Koninkrijk is het al goedgekeurd. Van de vooruitbestelde doses krijgt Nederland er op korte termijn genoeg geleverd om in januari al circa 450.000 mensen te vaccineren, zo is de verwachting.
Ieder mens heeft twee prikken nodig. In het eerste kwartaal van 2021 denkt Pfizer nog eens 1,6 miljoen doses te kunnen leveren. Concurrent Moderna, die ook heel ver is in het goedkeuringsproces, verwacht in de eerste drie maanden van het jaar zo’n 400.000 doses te leveren aan Nederland. Ook daarvan zijn twee injecties per persoon nodig.
Omdat nog niet alles duidelijk is over de toelating en distributie van vaccins, wil GGD GHOR nu niet in detail treden over zaken als personeelswerving en locaties. In elk geval zijn de GGD’en nu niet bezig met het huren van sporthallen of andere grote ruimten.
Twijfels
Huisartsen hebben overigens twijfels over de geschiktheid van het BioNTech/Pfizer-vaccin voor hun praktijk. Vooral de bewaartemperatuur van -70 graden zien ze als een probleem. BioNTech maakte woensdag echter duidelijk dat die temperatuur alleen nodig is om het vaccin langdurig op te slaan. Het kan tot vijf dagen worden bewaard tussen de 2 en 8 graden. In een gewone koelkast dus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video Verwachte startdatum vaccinaties corona bekend: 4 januari 2021
Als alles meezit, worden begin januari in Nederland de eerste mensen ingeënt tegen het coronavirus. Alles is er volgens minister De Jonge nu op gericht om in de week van 4 januari 2021 te starten met vaccineren. -
PREMIUM
Vliegverbod voor VK, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika: hoe bang moeten we zijn voor de nieuwe virusmutaties?
Het kabinet verbiedt voorlopig passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika vanwege muaties van het coronavirus die daar rondwaren. Die varianten lijken zich sneller te verspreiden en makkelijker te ontsnappen aan het immuunsysteem, waardoor mensen die al Covid-19 hebben gehad nogmaals ziek kunnen worden. -
PREMIUM
Nederland op weg naar het coronavaccin: dit zijn nu de belangrijkste data
Het Europese Geneesmiddelenbureau EMA velt op 29 december en 12 januari een oordeel over de eerste twee coronavaccins, die van Pfizer en Moderna. Wat gebeurt er daarvóór, en hoe snel kunnen Nederlanders daarna een prik krijgen? -
‘Nog onduidelijk of boa's avondklok mogen handhaven', politie gaat ‘alleen op excessen af’
Het is nog onduidelijk welke rol de ongeveer 24.000 boa's gaan spelen bij de handhaving van de avondklok, als die er inderdaad komt. ,,Er lijkt, maar ik zeg het voorzichtig, voorlopig voor gekozen om het handhaven alleen aan politieagenten over te laten,” zegt Ruud Kuin, voorzitten van de Nederlandse Boa Bond. ,,Dat betekent niet dat boa's geen rol gaan spelen.” -
PREMIUM
Video Hoe boze demonstranten door Google en CIA bij deze onschuldige familie in Dronten terechtkomen
Demonstranten die zondag op het Museumplein in Amsterdam met lijf en leden tegen de coronaregels protesteerden, hebben het nu gemunt op de familie Huijbregts in Dronten. Onterecht, want met een opruiend vliegtuigje hebben vader Jacques, zijn vrouw en de vier kinderen niets te maken. Een vals IP-adres wijst hun huis echter niet voor het eerst aan. Is het Google, of toch de CIA? ,,Wij zijn altijd hét middelpunt.”
-
PREMIUM
Ernstig zieke Marleen moet langer wachten op cruciale operatie in Spanje: ‘De tijd dringt’
Een operatie ergens in februari. Daar hoopte de ernstig zieke Marleen Altevogt kort voor kerst nog op. De Zutphense moet echter zeer waarschijnlijk langer wachten op de cruciale ingreep in Barcelona. In Spanje is de reguliere zorg sterk afgeschaald vanwege de coronacrisis. Dat terwijl de tijd dringt, want de aandoening in haar nek bedreigt momenteel haar leven. -
Vrouw wil granaat naar politie brengen, maar besluit op agenten te wachten... bij benzinestation
Wat doe je als je in huis een handgranaat vindt? Naar het politiebureau ermee, dacht een vrouw uit het Zeeuwse Sluis gistermiddag. Alleen was het bureau gesloten. Dus vroeg de vrouw aan de politie om af te spreken bij een benzinestation in Oostburg. ,,We wisten niet hoe snel we erheen moesten rijden”, zegt wijkagent Henk Wiegman. -
Fikkie te huur en vuilniszaktruc: zo grapt social media over de avondklok
De mogelijke invoering van een avondklok zorgt, naast serieuze en teleurgestelde opmerkingen, ook voor veel lol op sociale media. Van een ‘Thuisbezorgd-starterpakket’ tot leenhonden en andere creatieve oplossingen: een overzicht.