Wuhan Union ziekenhuis, in de Chinese provincie Hubei.
Volledig scherm
Wuhan Union ziekenhuis, in de Chinese provincie Hubei. © EPA

Goed nieuws: nul nieuwe besmettingen in Chinese provincie Hubei

Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er geen nieuwe besmettingsgevallen geregistreerd in de Chinese provincie Hubei. Dat heeft de nationale gezondheidscommissie donderdag bekendgemaakt. In de miljoenenstad Wuhan stak in december 2019 het longvirus, dat zich inmiddels wereldwijd heeft verspreid, voor het eerst de kop op.

Of het lage besmettingsaantal bewijst dat een lockdown zoals in Wuhan ook echt werkt, moet de toekomst uitwijzen. De experts in Nederland waarschuwen ervoor dat het virus na de lockdown ook weer op kan laaien, en dan begint het verhaal mogelijk weer van vooraf aan. 

Deze experts zijn ervan overtuigd dat het virus voorlopig de wereld niet uit is en door reizende mensen weer terug zal keren in het afgesloten gebied. Daarom kiest Nederland voorlopig niet voor een volledige lockdown. Het idee is dat het virus ‘gecontroleerd’ verspreid wordt. Bijkomend voordeel daarvan kan zijn dat de bevolking groepsimmuniteit opbouwt.

Lees verder onder de grafiek.

Het aantal zieken bij drie verschillende scenario's. Nederland kiest voor de groene curve.
Volledig scherm
Het aantal zieken bij drie verschillende scenario's. Nederland kiest voor de groene curve. © Thijs Unger/RIVM

Doden

In China zijn in de afgelopen 24 uur wel acht mensen gestorven aan de gevolgen van het virus, allen in de provincie Hubei. Daarmee komt het aantal doden in China op 3245. Meer dan 81.000 mensen zijn in het land besmet geraakt, maar ‘slechts’ 7263 zijn nog ziek.

Het aantal besmettingen in China nam het afgelopen etmaal wel toe, met 34. Maar volgens de Chinese autoriteiten gaat het uitsluitend om mensen die buiten het land geïnfecteerd zijn met het virus. Dat is de grootste toename sinds de registratie van deze gevallen. In totaal 189 mensen hebben het longvirus buiten China opgelopen en zijn geïnfecteerd naar het land teruggekeerd.

Volg hier ons liveblog.

Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist: