Volledig scherm
In India werken kinderen veelal in graniet, bakstenen of kledingindustrie. Ook Nederlandse bedrijven maken daar gebruik van. © EPA

'Graniet uit foute steengroeven op Nederlandse markt'

Drie Nederlandse importeurs van ­natuursteen hebben graniet gekocht bij Indiase steengroeven waar kinderarbeid is vastgesteld. Ook werken er arbeiders die schulden hebben bij hun werkgever, waardoor ze kwetsbaar zijn voor schuldslavernij. 

Dat blijkt uit onderzoek van de Landelijke India Werkgroep, Stop Kinder­arbeid en Kerk in Actie naar de arbeidsomstandigheden ter plaatse en uit exportgegevens.

De betrokken bedrijven leveren granieten werkbladen aan keukenspecialisten, vensterbanken aan de bouw en stenen voor tuinen, vloeren en badkamers. Wie op de meubelboulevard een nieuwe keuken aanschaft, weet dus niet zeker of die vrij is van kinderarbeid.

India behoort tot de topproducenten en exporteurs van graniet. Overheden in het westen zijn een belangrijke eindgebruiker van graniet, onder meer voor gebouwen, bestrating en pleinen. De helft van de wereldwijde export van ruwe graniet komt uit India.

Reststeen

Het onderzoek is uitgevoerd in de Zuid-Indiase deelstaten Andhra Pradesh, Telangana en Karnataka die voor 75% van de Indiase granietproductie zorgen. Er zijn 22 groeves onderzocht en zes locaties waar reststeen uit granietgroeves wordt verwerkt. Tien van de onderzochte granietgroeves hebben een directe relatie met een of meer buitenlandse importeurs. Andere groeves produceren ook graniet voor de exportmarkt, maar deze wordt via tussenhandelaren verhandeld.

  1. Ophef proces De Punt: 'Dit onderschrijft dat er sprake is van meineed'
    Play

    Ophef proces De Punt: 'Dit onderschrijft dat er sprake is van meineed'

    De Nederlandse regering ging er wel degelijk van uit dat er doden zouden vallen bij de treinkaping in 1977. Het proces over de bevrijdingsactie bij De Punt is dan ook een schijnvertoning, zeggen twee oud-mariniers in de Volkskrant. Ze spreken nu voor het eerst en stellen in het interview vast: 'Ons is maandenlang gevraagd om onze kop te houden. Maar hier stopt het.' Advocaat Liesbeth Zegveld en woordvoerder Marco Papilaja van nabestaanden van de treinkapers reageren op de uitingen van de oud-mariniers. Lees het hele artikel hier.