Groningen opgeschrikt door forse aardbeving met kracht van 3,4

videoDe provincie Groningen is vanochtend getroffen door een forse aardbeving. Rond 05.50 uur vond een beving van 3,4 op de schaal van Richter plaats. Dat is net zo zwaar als de meest recente zware beving in Zeerijp. Op social media melden honderden mensen dat ze er wakker van werden. ,,Het voelde alsof er een vrachtwagen door je huis reed” en ,,Mijn hele bed ging heen en weer”. Over de schade is nog niks bekend. 

Volgens het KNMI lag het epicentrum van de beving in het dorp Westerwijtwerd, een dorp in de gemeente Loppersum. Dat ligt hemelsbreed zo'n 18 kilometer ten noordoosten van de stad Groningen. De trillingen werden daar eveneens gevoeld.

De aardbeving is beduidend zwaarder dan de laatste metingen, zo is af te lezen uit de resultaten van het KNMI, dat automatisch alle bevingen in het gebied registreert. Ook inwoners van onder meer Winsum, Bedum, Zeerijp en Appingedam doen meldingen via Twitter. ,,Mijn hele bed ging heen en weer”, schrijven meerdere mensen. Ook zijn mensen bang dat er gasleidingen zijn gesprongen. De stroomvoorziening in het gebied is voor zover bekend in werking. Het is nog onbekend hoe groot de schade als gevolg van de aardbeving is. Wel spreken mensen op social media al over scheuren in de muren. Het schadeloket in Groningen zet vandaag meer mensen in om alle meldingen op te vangen. Vanmiddag wordt bekend gemaakt hoeveel meldingen er zijn binnen gekomen. 

Quote

Dit soort bevingen vinden langs breuken in het gasreser­voir plaats. We gaan nu onder meer kijken of we de breuken kunnen identifice­ren die verantwoor­de­lijk zijn voor deze beving.

seismoloog Läslo Evers

Naast de automatische meting heeft het KNMI inmiddels ook een uitgebreidere analyse uitgevoerd. Ook daaruit bleek dat de beving een kracht van 3,4 op de schaal van Richter had. ,,Dit is een van de zwaardere bevingen tot nu toe. In 2012 hadden we de zwaarste, met 3,6. In 2006 was er een van 3,5 en in januari een 3,4 bij Zeerijp. Nu is er dus weer een van 3,4. Deze beving valt daarmee in de top drie van de zwaarste bevingen”, meldt seismoloog Läslo Evers van het KNMI.

Nu de analyse over de laatste meting is uitgevoerd, gaat het KNMI verder in detail kijken naar de beving. ,,Dit soort bevingen vinden langs breuken in het gasreservoir plaats. We gaan nu onder meer kijken of we de breuken kunnen identificeren die verantwoordelijk zijn voor deze beving”, vertelt Evers. 

Halfstok

In Westerwijtwerd hangen de vlaggen inmiddels halfstok. Ook in de tuin van Gerhard Visker, lid van de Groninger Bodem Beweging (GBB), hangt de Groningse vlag. ,,Dit moet echt stoppen”, klinkt het aangedaan. ,,De regering brengt ons nodeloos in gevaar.” Visker werd even voor zessen wakker van een luide knal. ,,Het hele huis trilde en de ramen gingen heen en weer.” Voor hem is de maat nu echt vol. ,,Dit kan gewoon echt niet. De gaswinning moet eerder stoppen. Zo snel mogelijk.”

Volledig scherm
De Groningse vlag hangt halfstok in Westerwijtwerd, waar het epicentrum lag van een aardbeving met een kracht van 3.4. Het is de op twee na zwaarste beving in de provincie Groningen als gevolg van de gaswinning. © ANP

Zeerijp

Het aantal schadeclaims in Groningen als gevolg van de bevingen loopt in de duizenden. De zwaarte van de recentste grote beving in Zeerijp had veel invloed op de gaswinning in het gebied. Zo liet de NAM de dag na die beving weten de gaswinning op meerdere plaatsen te stoppen of terug te schroeven. In een later stadium besloot het kabinet uiteindelijk de gaswinning helemaal te gaan afbouwen, naar nul rond 2030.

Premier Mark Rutte noemt de aardbeving in Groningen van vanochtend verschrikkelijk. Hij reageerde in het WNL-programma Goedemorgen Nederland. ,,Ik hoop van harte dat de schade beperkt blijft.” Volgens Rutte was iedereen in de jaren vijftig nog heel optimistisch over de gaswinning, maar is die inmiddels ‘veranderd in een nachtmerrie’. Ook minister Wiebes (minister van Economische Zaken en Klimaat) baalt van de beving. Dat heeft hij vanmorgen tegen waarnemend burgemeester Hans Engels van Loppersum gezegd, meldt RTV Noord. 

René Paas, de Groningse commissaris van de Koning, wil dat de gaskraan zo snel als mogelijk wordt dichtgedraaid. ,,Deze beving maakt in één klap duidelijk dat Groningen nog niet veilig is”, aldus Paas.

In de Tweede Kamer is juist vanmiddag een debat over de gaswinning in Groningen. Dat debat stond al gepland en er staan meerdere dingen op de agenda. Het gaat onder meer over afhandeling van schade, waardedaling en de versterkingsoperatie in Groningen. Het debat live volgen kan op DvhN.nl. Het begint om 12.30 uur.

Volledig scherm
Aardbeving met kracht 3.4 in Westerwijtwerd © ANP Graphics

Kijk hier waarom we de gaskraan niet gewoon dicht draaien:

Volledig scherm
Een bewoonster van Westerwijtwerd wijst schade aan die is ontstaan door een aardbeving. © ANP
Volledig scherm
Het dorp Westerwijtwerd, waar het epicentrum lag van een aardbeving met een kracht van 3.4. © ANP