Groningers woedend, boeren voeren actie: ‘Den Haag geeft geen fuck om ons’

videoBewoners en boeren in Groningen reageren woedend op de aardbeving die vanochtend vroeg plaatsvond in de provincie. Naast schrik en angst komt ook frustratie boven over de afwikkeling van de schade en de houding van de landelijke overheid. ,,They don't give a shit. Ze denken alleen maar aan geld!”

De bewoners van de Groningse dorpen zochten elkaar op na het plotselinge ontwaken door de aardschok. Ze lieten hun emoties daarbij de vrije loop, vertelt woordvoerder van de bewoners Annemarie Heite, die zelf in Bedum woont. ,,Mensen reageren heel heftig. Het lijkt wel of ze een posttraumatische stressstoornis hebben. Ze zijn helemaal van de leg.”

Bewoonster Bea Blokhuis verwoordde haar emoties in een tweet. ,,Waarom zit ik te huilen achter mijn computer? Mijn huis staat toch nog? Wat zeur ik nou? Ik ben kapot!", schreef ze.

Heite heeft er wel een verklaring voor. ,,Het bouwt zich allemaal op. Mensen zijn machteloos. Het schiet niet op met de schadeafhandeling en met de versterking van de huizen, en dan komt er ineens zo’n klap, die in de top 3 van grootste bevingen komt. Mensen voelen zich zo onzeker. De veiligheid laat zich niet alleen maar uitdrukken in seismische waarden, het gaat hier over mensen. Dat vergeten ze in Den Haag.”

Volgens Heite heeft de rest van Nederland ‘geen idee’ hoe het er in Groningen aan toegaat. ,,Die denken dat de gaskraan al lang dicht is en dat het daarmee klaar is. Ze weten niet dat er nog steeds gas gewonnen is, en ze weten niet dat er nog steeds bevingen kunnen komen. Maar het is niet om door te komen. Dit zou het jaar zijn dat er echt iets ging gebeuren. Er gebeurt niets! Huizinge zou in 2014 een kantelpunt zijn, Zeerijp in 2018 een game changer. Hoe gaan ze de beving van nu noemen?”

De woede richt zich op Den Haag, dat te lang zou treuzelen met het aanpakken van de woningen. ,,Het is wéér vertraagd. Eric Wiebes en zijn rechterhand Anita Wouters wijzen nu weer naar Shell en de NAM, dat er eerst met hen een akkoord bereikt moet worden. Het interesseert ze geen fuck hoe het met de mensen hier gaat. They don't give a shit. Het gaat alleen maar om geld.”

Volledig scherm
Annemarie Heite (tweede van links), hier met toenmalig minister Asscher van Groningen. © ANP

Boeren

Ook bij de boeren is het geduld op, voor de zoveelste keer. Ate Kuipers, woordvoerder van de agrariërs, kondigt voor vanmiddag een actie aan. ,,Boeren komen met hun trekkers naar Middelstum, vlakbij het epicentrum van de aardbeving. We zijn het helemaal beu. Voor de boeren is nog helemaal niks geregeld. De onrust is groot.”

Volgens hem zijn voor de boeren speciale regelingen nodig. ,,We hebben 80 procent van de grond in Groningen in bezit. Die wordt beïnvloed door bodemdaling. We hebben schuren, mestkelders, noem maar op.”

Hoe de actie er precies uit komt te zien, weet hij nog niet. ,,Maar als er niet snel iets gebeurt, komen we met onze trekkers en met mest naar het Malieveld.”

Kijk hier naar reacties uit het dorp Westerwijtwerd waar de vlaggen halfstok gingen:

Volledig scherm
Een verzakte boerderij in Groningen. © anp