Volledig scherm
Foto ter illustratie. © kos

Grote kans om zeldzame 'nachtwolken' komende nachten te zien

De komende nachten zijn mogelijk zogenoemde lichtende nachtwolken te zien. Het even prachtige als mysterieuze fenomeen kan tot zo'n anderhalf uur na zonsondergang aan de noordwestelijke hemel zichtbaar zijn. Ook voor zonsopkomst bestaat de kans de 'lichtgevende' wolken te zien, maar dan aan de noordoostelijke hemel. Dat meldt Weeronline.

Lichtende nachtwolken zijn de hoogste wolken die we kennen. Ze komen voor op een hoogte van 85 kilometer. Ze kunnen zich vormen wanneer zeer kleine ijskristallen ontstaan op stofdeeltjes op grote hoogte. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geven deze wolken zelf geen licht. Het licht is afkomstig van de zon en wordt door de ijskristallen weerkaatst naar het aardoppervlak. 

Pas nadat de zon ondergegaan is, wordt deze bewolking zichtbaar als een zilverblauwe streperige structuur. Zolang de lichtende nachtwolken nog door de zon worden beschenen, zijn ze waar te nemen. Wanneer de zon verder onder de horizon zakt, treedt ook op grote hoogte de duisternis in en zullen de lichtende nachtwolken verdwijnen. 

Zilverwitte, speciale kleur
Of dit natuurfenomeen daadwerkelijk optreedt, is altijd afwachten. Sinds afgelopen donderdag zijn de condities volgens de meteorologen van Weeronline ideaal. ,,Het moet wel helder zijn en dat was afgelopen nacht nog niet het geval. Vanavond en in de nacht naar morgen is de kans op helder weer een stuk groter, vooral in het noorden van het land."

In Nederland zijn de lichtende nachtwolken een zeldzaam verschijnsel en alleen te zien tussen mei en begin augustus. Er gaan jaren voorbij waarin het verschijnsel niet optreedt, maar er zijn ook jaren waarin het dagen achtereen te zien is.