Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Grote zorgen om jonge vloggers: is hier sprake van kinderarbeid?

onderzoekDe Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat onderzoeken of kindvloggers slachtoffer zijn van kinderarbeid. Er staan inmiddels al 652 youtubers ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, een groot aantal van hen is minderjarig.

Hoe reageren de ouders? 
Lees vanmiddag vanaf 15.00 uur het uitgebreide artikel over kindvloggers met veel experts aan het woord, maar ook de ouders van kindvloggers zelf. Zo ook het verhaal van de Apeldoornse Joy (17).  ,,Joy begon met haar YouTube-kanaal toen ze bijna twaalf was”, vertelt vader Joe. ,,We twijfelden als ouders wel, vonden haar te jong.’’

Klik op de link om het volledige artikel te lezen (Premium).

Het aantal youtubers dat hun kanaal commercieel exploiteert, is explosief gegroeid. Zo blijkt uit cijfers die de Stentor heeft opgevraagd bij de Kamer van Koophandel. Waren het er in 2015 nog 48, tegenwoordig zijn het er 652.

,,We onderzoeken of er bij commerciële kindvloggers sprake is van kinderarbeid”, zegt Paul van der Burg van de Inspectie. ,,Het is een nieuw fenomeen. We sluiten niet uit dat de wet wordt overtreden. Van welke constructies wordt gebruik gemaakt? Hoe zien de contracten tussen kindvloggers en bedrijven eruit?”