Harde kritiek op politie: ‘Giftige en manipulatieve sfeer bij undercoverafdeling’
De afdeling Afgeschermde Operaties van de politie, die onder meer de georganiseerde misdaad en terrorisme moet bestrijden, wordt gebrekkig aangestuurd. Dat brengt risico’s met zich mee voor de operaties die de teams moeten uitvoeren, concludeert de Inspectie voor Justitie en Veiligheid in een nieuw rapport.
Bij het team Werken Onder Dekmantel (WOD) heerst volgens betrokkenen bovendien een ‘giftige en manipulatieve werksfeer’, waardoor volgens de inspectie ook gevaarlijke situaties zijn ontstaan.
Vriendjespolitiek
De afdeling Afgeschermde Operaties bestaat uit verschillende teams, maar die werken onvoldoende samen. Ook de samenwerking met regionale afdelingen van de politie zou niet goed verlopen. Er is ‘weinig tot geen sturing op het bereiken van gemeenschappelijke doelen’, zo schrijft de inspectie in haar rapport. De werkwijze is bovendien niet zo ingericht dat erop wordt toegezien dat het werk gebeurt volgens de normen zoals de politie die voor ogen heeft.
Het bespreken van ‘knelpunten en dilemma’s’ gebeurt nauwelijks, en wordt zelfs ontmoedigd. Het rapport spreekt van een ‘cultuur van vriendjespolitiek en onderlinge strijd’. Ook is er te weinig oog voor het personeel, bijvoorbeeld op het gebied van hun loopbaan.
De politie zegt zich in een reactie te herkennen in de conclusies van het onderzoeksrapport. ,,Hoewel de teams binnen de afdelingen goede operationele resultaten boeken, leiden een gebrekkige samenwerking, onvoldoende aansturing en een onveilige werksfeer tot risico’s”, aldus een verklaring van de Landelijke Eenheid. ,,De politie neemt de aanbevelingen van de inspectie om de problemen aan te pakken over.”
Misstanden
Volgens de inspectie moeten alle teams duidelijke doelstellingen krijgen, met een betere samenhang, in een ‘structuur waarin voor alle betrokkenen duidelijk is wie wat moet doen, binnen welk tijdsbestek en met welk resultaat’. De werkwijze moet verduidelijkt worden, medewerkers moeten beter ondersteund worden en het moet duidelijk zijn door wie en hoe de teams aangestuurd worden. Ook vindt de inspectie het belangrijk dat het ‘personele welzijn’ verbetert.
Het onderzoek van de inspectie is de laatste van drie onderzoeken naar mogelijke misstanden bij de Landelijke Eenheid van de politie. Uit de eerdere onderzoeken kwamen vorig jaar ook al organisatorische problemen met negatieve gevolgen voor het politiewerk en de medewerkers aan het licht.
De speciale commissie-Brouwer deed eerder al onderzoek naar een zelfmoord binnen het team WOD. De conclusie was dat die samenhing met het werk van de undercoveragent en er te weinig oog was voor signalen dat het niet goed met hem ging. De Inspectie Justitie en Veiligheid zegt de bevindingen van de commissie-Brouwer te onderschrijven.
Reactie politiebonden
Volgens politiebonden ACP en NPB laat het rapport van Inspectie voor Justitie en Veiligheid ‘opnieuw zien dat het huidige leiderschap bij de Landelijke Eenheid faalt‘. De bonden vrezen dat de bevindingen in het onderzoek niet genoeg zijn om ‘wezenlijke veranderingen‘ binnen de eenheid tot stand te brengen.
De politiebonden kunnen zich in het ‘overgrote deel‘ van die bevindingen vinden, maar zijn wel van mening dat de rol van onder meer het Openbaar Ministerie en de politietop in de toestanden bij de AO amper is onderzocht. ,,Door deze lacunes blijft de onderliggende oorzaak van de problemen volstrekt buiten beeld en dus waarschijnlijk ook het op effectieve wijze aanpakken en oplossen daarvan”, stellen de NPB en ACP in een gezamenlijke verklaring.
Volgens de bonden laten het Inspectierapport en ook andere onderzoeken zien dat er sprake is van een ‘diepgeworteld probleem‘ binnen de Landelijke Eenheid. ,,Hard en plat gezegd hebben collega’s het gevoel te moeten werken in een angstcultuur, gevoed door een leiderschapsstijl op basis van macht en vriendjespolitiek. Tegenspraak is niet gewenst: de baas bepaalt wie wel of niet succesvol is. Mensen voelen zich als professional eenzaam en in de steek gelaten.”
Bovendien zijn de politieorganisaties er niet gerust op dat de aanbevelingen in het rapport voor een omslag gaan zorgen. ,,Het zoveelste onderzoek, het zoveelste rapport, het volgende verbeterplan, het wisselen van leidinggevenden die op andere plaatsen weer opduiken. Veel medewerkers hebben het gevoel getuige te zijn van een soort cyclus, waarbij het wachten is op het volgende incident.”
De bonden willen daarom vooral dat er een ‘ander type leiderschap‘ komt en meer waardering voor ‘het recherchevak‘. ,,We redden het niet met een volgend verbeterplan of met het weer rouleren binnen de carrousel van leidinggevenden.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Jongen toont blote kont op straat, Google grijpt in
Stel je voor: op een zonnige zomerdag in Staphorst rijdt dé Google Streetview-auto langs. In een opwelling besluit je om je broek te laten zakken en je achterste aan de camera te tonen. Iemand treft het aan en het gaat viraal. Vol met de blote billen in beeld. Wat moet de buurt daar wel niet van denken? En wat doe je er vervolgens tegen? -
Grote inhaalslag voor de horeca, maar prijs biertje blijft stijgen
De horeca herstelt zich in razend tempo van de afgelopen twee coronajaren. ING spreekt zelfs van ‘op volle kracht vooruit’ in een nieuw rapport. De sector is komend jaar alweer terug op pre-coronaniveau, is de verwachting. Ondertussen stijgt de prijs van een biertje door. -
met video
Onweersbuien trekken over het land, code geel in drie provincies
Het mooie zonnige weer wordt deze middag ruw onderbroken door een paar pittige onweersbuien met flinke windstoten en mogelijk lokaal hagel. Doordat het na lange tijd weer regent, is er op sommige plaatsen in het land kans op gladheid. Voor de provincies Drenthe, Overijssel en Gelderland geldt code geel. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.”
-
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
PREMIUM
‘Geef wildzwijn vrij spel op Utrechtse Heuvelrug, zodat de wolf op hem kan jagen’
Wolven die in de provincie Utrecht jagen op wildzwijnen. Een absurd beeld? Niet voor de Partij voor de Dieren en GroenLinks. De zwijnen zijn wat hen betreft welkom in de provincie, zeker nu de wolf hier rondwaart. ,,Zorg voor voldoende wild, als prooi.” -
Verdachte van dubbele gezinsmoord Geldermalsen overleden in Duits ziekenhuis
De verdachte in de zaak Geldermalsen is zondag overleden. Dat meldt het Openbaar Ministerie Oost-Nederland. Joost M. (40) werd dinsdag opgepakt in Duitsland en zat daar ook vast, maar werd donderdagochtend in zijn cel gevonden nadat hij had geprobeerd zich van het leven te beroven. Hij lag nadien in kritieke toestand in het ziekenhuis.