Harde kritiek op politie: ‘Giftige en manipulatieve sfeer bij undercoverafdeling’
De afdeling Afgeschermde Operaties van de politie, die onder meer de georganiseerde misdaad en terrorisme moet bestrijden, wordt gebrekkig aangestuurd. Dat brengt risico’s met zich mee voor de operaties die de teams moeten uitvoeren, concludeert de Inspectie voor Justitie en Veiligheid in een nieuw rapport.
Bij het team Werken Onder Dekmantel (WOD) heerst volgens betrokkenen bovendien een ‘giftige en manipulatieve werksfeer’, waardoor volgens de inspectie ook gevaarlijke situaties zijn ontstaan.
Vriendjespolitiek
De afdeling Afgeschermde Operaties bestaat uit verschillende teams, maar die werken onvoldoende samen. Ook de samenwerking met regionale afdelingen van de politie zou niet goed verlopen. Er is ‘weinig tot geen sturing op het bereiken van gemeenschappelijke doelen’, zo schrijft de inspectie in haar rapport. De werkwijze is bovendien niet zo ingericht dat erop wordt toegezien dat het werk gebeurt volgens de normen zoals de politie die voor ogen heeft.
Het bespreken van ‘knelpunten en dilemma’s’ gebeurt nauwelijks, en wordt zelfs ontmoedigd. Het rapport spreekt van een ‘cultuur van vriendjespolitiek en onderlinge strijd’. Ook is er te weinig oog voor het personeel, bijvoorbeeld op het gebied van hun loopbaan.
De politie zegt zich in een reactie te herkennen in de conclusies van het onderzoeksrapport. ,,Hoewel de teams binnen de afdelingen goede operationele resultaten boeken, leiden een gebrekkige samenwerking, onvoldoende aansturing en een onveilige werksfeer tot risico’s”, aldus een verklaring van de Landelijke Eenheid. ,,De politie neemt de aanbevelingen van de inspectie om de problemen aan te pakken over.”
Misstanden
Volgens de inspectie moeten alle teams duidelijke doelstellingen krijgen, met een betere samenhang, in een ‘structuur waarin voor alle betrokkenen duidelijk is wie wat moet doen, binnen welk tijdsbestek en met welk resultaat’. De werkwijze moet verduidelijkt worden, medewerkers moeten beter ondersteund worden en het moet duidelijk zijn door wie en hoe de teams aangestuurd worden. Ook vindt de inspectie het belangrijk dat het ‘personele welzijn’ verbetert.
Het onderzoek van de inspectie is de laatste van drie onderzoeken naar mogelijke misstanden bij de Landelijke Eenheid van de politie. Uit de eerdere onderzoeken kwamen vorig jaar ook al organisatorische problemen met negatieve gevolgen voor het politiewerk en de medewerkers aan het licht.
De speciale commissie-Brouwer deed eerder al onderzoek naar een zelfmoord binnen het team WOD. De conclusie was dat die samenhing met het werk van de undercoveragent en er te weinig oog was voor signalen dat het niet goed met hem ging. De Inspectie Justitie en Veiligheid zegt de bevindingen van de commissie-Brouwer te onderschrijven.
Reactie politiebonden
Volgens politiebonden ACP en NPB laat het rapport van Inspectie voor Justitie en Veiligheid ‘opnieuw zien dat het huidige leiderschap bij de Landelijke Eenheid faalt‘. De bonden vrezen dat de bevindingen in het onderzoek niet genoeg zijn om ‘wezenlijke veranderingen‘ binnen de eenheid tot stand te brengen.
De politiebonden kunnen zich in het ‘overgrote deel‘ van die bevindingen vinden, maar zijn wel van mening dat de rol van onder meer het Openbaar Ministerie en de politietop in de toestanden bij de AO amper is onderzocht. ,,Door deze lacunes blijft de onderliggende oorzaak van de problemen volstrekt buiten beeld en dus waarschijnlijk ook het op effectieve wijze aanpakken en oplossen daarvan”, stellen de NPB en ACP in een gezamenlijke verklaring.
Volgens de bonden laten het Inspectierapport en ook andere onderzoeken zien dat er sprake is van een ‘diepgeworteld probleem‘ binnen de Landelijke Eenheid. ,,Hard en plat gezegd hebben collega’s het gevoel te moeten werken in een angstcultuur, gevoed door een leiderschapsstijl op basis van macht en vriendjespolitiek. Tegenspraak is niet gewenst: de baas bepaalt wie wel of niet succesvol is. Mensen voelen zich als professional eenzaam en in de steek gelaten.”
Bovendien zijn de politieorganisaties er niet gerust op dat de aanbevelingen in het rapport voor een omslag gaan zorgen. ,,Het zoveelste onderzoek, het zoveelste rapport, het volgende verbeterplan, het wisselen van leidinggevenden die op andere plaatsen weer opduiken. Veel medewerkers hebben het gevoel getuige te zijn van een soort cyclus, waarbij het wachten is op het volgende incident.”
De bonden willen daarom vooral dat er een ‘ander type leiderschap‘ komt en meer waardering voor ‘het recherchevak‘. ,,We redden het niet met een volgend verbeterplan of met het weer rouleren binnen de carrousel van leidinggevenden.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vrouw van Bruls over fatshaming: ‘Dat doet pijn, je hebt het wel over mijn man’
Wappies, corona, Veiligheidsberaad. Tien jaar geleden kende niemand die begrippen. Maar er is veel veranderd sinds Hubert Bruls burgemeester van Nijmegen werd. De jubilaris blikt terug en vooruit. Over bedreigingen, nuances, eten en zijn eigen talkshowdroom. -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
PREMIUM
Na bizarre speurtocht vindt Sebastian zijn Colombiaanse moeder: ‘Hier had ze jaren op gewacht’
Op eigen houtje ging Sebastian Kruis (32) op zoek naar zijn biologische moeder in Colombia. Na een verbijsterende speurtocht vond de Hagenaar haar in een opvang voor oudere daklozen in miljoenenstad Medellín: ,,Tegen iedereen die het horen wilde riep ze: ‘Ik zei het toch, ik zei het toch?’’’ -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUM
Zes agenten doen boekje open over racisme binnen politie: ‘Stel je voor, onze aap in een kooi’
Ze houden rekening met ontslag of zijn al weg: zes agenten doen in de documentaire De blauwe familie een boekje open over racisme en discriminatie binnen het politiekorps. ,,Wij waren ‘het allochtonenklasje’. Na de voorstelronde kwamen de grappen al: ‘Met boeven vang je blijkbaar boeven.’”
-
Mogelijk komen meer moorden aan het licht dankzij nieuwe kansen voor forensisch artsen
In de toekomst komen er mogelijk meer moorden aan het licht dankzij een proef van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Forensisch artsen krijgen hierbij meer mogelijkheden om sterfgevallen uitgebreid te onderzoeken door de hulp van twee ziekenhuizen in te schakelen als de doodsoorzaak onduidelijk blijft. Dat is van belang ‘voor de nabestaanden, justitie en de gezondheidszorg’, aldus de NFI. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
PREMIUM
Vijf zelfmoorden in tien jaar bij één brandweerkorps: ‘Het is onze eigen schuld’
De Amsterdamse brandweercommandant Tijs van Lieshout maakt zich ernstige zorgen over het hoge aantal zelfmoorden bij het korps, vooral onder de oudere generatie die uitsluitend op adrenaline lijkt te lopen. De hand gaat in eigen boezem: ‘Wij hebben zorgplicht. Deze jongens hebben zichzelf niet gemaakt.’