Harde verwijten familie kroongetuige over beveiliging
'De overheid kwam maar niet in actie' om de veiligheid te regelen van de familie van kroongetuige Nabil B. Dat harde verwijt maakte zijn familie de Staat donderdagochtend in slachtofferverklaringen.
Eerst maakte broer Reduan zich zorgen dat zijn moeder maar niet in veiligheid werd gebracht. Nadat de familie dat zelf maar had geregeld, kwam de overheid maar niet tegemoet aan zijn zorgen om zijn eigen veiligheid.
Shurandy 'Andy' S. schoot Reduan B. op 29 maart dood in zijn bedrijf in Amsterdam-Noord, zes dagen nadat Nabil B. als kroongetuige was gepresenteerd.
De slachtofferverklaring van zijn moeder, voorgelezen door een zus, is een aanklacht tegen Andy S. én tegen de in hun visie nalatige overheid.
Gevaren
"Reduan maakte zich grote zorgen om zijn veiligheid. Hij heeft dat tegen mij meerdere malen gezegd; hij heeft dat tegen de overheid meerdere malen gezegd en hij heeft dat meerdere malen tegen zijn broertje de kroongetuige gezegd," aldus de verklaring van moeder B.
"Hij was fel tegen de kroongetuigenovereenkomst. Hij wist hoe gewetenloos monsters zoals jij (Andy S.) en je criminele vrienden te werk gaan."
"Het doet me nog steeds erg veel pijn dat Reduan enkele dagen voor de laffe moord nog met de overheid heeft gesproken over zijn veiligheid. Hij was zich bewust van zijn kwetsbaarheid. Er was afgesproken dat er zichtbare beveiliging zou komen rondom zijn bedrijf. Maar zoals wel vaker was de overheid traag en zich weer niet bewust of overtuigd van de gevaren."
Hij was fel tegen de kroongetuigenovereenkomst
Zijn moeder hamert er in haar verklaring op dat de familie 'ongevraagd' met die enorme gevaren 'was opgezadeld'.
Tot de verdachte: "Toen jij die donderdagochtend je laffe daad pleegde, was Reduan al enkele dagen in afwachting van betere bescherming. Bescherming die was afgesproken met de overheid. De overheid was al meer dan een jaar bezig met de kroongetuige, maar onze veiligheid bleef tot het laatste moment ongeregeld. We moesten er vooral zelf achteraan. Het was in ieder geval te laat om jou (Andy S.) nog tegen te houden."
Van Aartsen
Een zus van Reduan B. zei dat hij al vanaf de dag dat de familie hoorde van de overeenkomst van de kroongetuige, 'heeft gevreesd en gewaarschuwd' voor de consequenties voor de familie.
"Hij heeft ons allen willen beschermen, maar de overheid en haar logge apparaat en de onrealistische inschattingen die zijn gemaakt over het gevaar dat we liepen, zijn hem fataal geworden."
De zus is woedend omdat 'de waarnemend burgemeester van Amsterdam de nabestaanden verbood bij de afscheidsdienst in de moskee te zijn'.
Onze familie zal nooit zwichten voor terreur
"De laatste eer die we onze broer wilden bewijzen, is ons afgenomen. Wat voor signaal werd hiermee gegeven? Dat we zwichten voor criminaliteit? Onze familie zal echter nooit zwichten voor terreur."
De schade die Andy S. de familie heeft berokkend, 'is immens'. "Wij zijn nooit teruggekeerd naar onze levens. Een hele familie met verschillende gezinnen ziet hun levens in rook opgaan. Mensen die de samenleving trots maakten met wat ze hebben bereikt in hun leven, moeten nu onzichtbaar worden (in zware beveiliging) om aan jou en je laffe vrienden te ontsnappen."
Dochters
De moeder van Reduans kinderen durft niet naar de rechtbank te komen en sprak via een afgespeelde opname namens haarzelf en hun dochtertjes. "Elke dag nog vragen zijn dochters aan mij: waar is papa?!"
De dochtertjes hebben niet eens fatsoenlijk afscheid kunnen nemen van hun vader en herkenden hem niet meer. Dagenlang heeft een van de dochters gehuild, tot ze daar een oogonsteking van kreeg.
Na de moord vluchtten de vrouw en haar dochters naar het buitenland, 'bang dat ze ook achter ons aan zouden komen'.
Later belandden ze in een anoniem safehouse en konden ze zes maanden niet naar school. Op hun nieuwe school mogen ze niet vertellen wat met hun vader is gebeurd. "Op deze leeftijd dragen ze al een geheim met zich mee. Een geheim dat kinderen nooit mag worden opgedrongen."
Het geweld kwam keihard hun levens in. "Reduan en ik hebben de kinderen altijd afgeschermd van geweld. We wilden dat ze opgroeiden in een paradijsje. De meisjes hebben nooit agressie gekend. Nu hoor ik ze soms tijdens het spelen 'Ik ga je dood maken' roepen. Het beneemt me de adem."
Het uitspreken van haar verklaring voelt voor de moeder van Reduans kinderen 'als zout in een open wond'. "Telkens als de pijn wegtrekt, komt de steek in volle hevigheid terug."
Lees ook: Moordenaar broer kroongetuige handelde 'in een roes'
De moord op de kroongetuige
S. schoot Reduan op 29 maart met meerdere kogels dood. Hij deed zich voor als sollicitant bij het beletteringsbedrijf van Reduan in Amterdam-Noord. S. zegt niet te hebben geweten wie degene was die hij in opdracht moest vermoorden. Hij wil ook niet zeggen wie de opdrachtgever is of wie daarbij verder betrokken was.
De moord volgde zes dagen nadat justitie had bekendgemaakt dat Reduan's broer Nabil (30) kroongetuige was geworden. Nabil B. beschuldigt de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi van het geven van moordopdrachten. Zijn groepering wordt verantwoordelijk gehouden voor meer dan twintig liquidaties en moordpogingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
‘Kattenluikje’ in ondergrondse containers: ‘Wie verzint zoiets?’
Plastic luikjes op enkelhoogte in ondergrondse containers in de binnenstad van Gorinchem zorgen voor veel verbazing. Binnenstadbewoner Niels van Zoeren houdt zijn kat voorlopig binnen. ,,Anders ligt Gijs binnen de kortste keren tussen het vuilnis.’’ -
PREMIUM
‘Zó, die was echt hard’, als Per (18) gaat kijken ziet hij agenten in nood: ‘Je denkt op zo’n moment niet na’
Een keiharde klap, een politievoertuig op z’n kant en twee agenten die bevrijd willen worden. De 18-jarige Per Stevens wist niet wat hij vrijdagochtend zag, handelde instinctief en deed het enige juiste. ,,Je denkt op zo’n moment niet na en wil ze redden.” -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
Veerboot losgeraakt van kade door windstoot in Eemshaven, meerdere schepen beschadigd
De veerboot MS Romantika is door een krachtige windstoot losgeraakt van de kade in de Eemshaven, waardoor het schip schade heeft opgelopen. Tijdens het incident waren er geen passagiers aan boord van het schip. Dat meldt Holland Norway Lines (HNL), de veerdienst die meerdere keren per week heen en weer vaart tussen de Groningse Eemshaven en Kristiansand in Noorwegen. -
-
-
Justitie: Vrouw die advocaat Diekstra beschuldigde van betasten neemt afstand van aantijgingen
Karim Aachboun, de juridisch adviseur van Shima Kaes, heeft opnieuw bakzeil gehaald in twee rechtszaken waarin hij rectificaties eiste. Ook heeft de vrouw die hij bijstaat in een zaak van grensoverschrijdend gedrag van advocaat Sébas Diekstra, tegenover de politie haar verklaring ingetrokken, verklaart het Openbaar Ministerie. Dat bleek tijdens de behandeling van een van die rechtszaken. -
Komst internationaal Oekraïnehof naar Den Haag, minister Hoekstra: ‘Deze oorlog moet berecht worden’
De Europese Unie begint een internationaal Oekraïnehof in Den Haag. Dat maakte de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen donderdagmiddag bekend. Zij is met 15 Commissieleden op bezoek in Kiev.