Volledig scherm
Edith Bosch en Hélène Hendriks © NOC*NSF/Heineken

Hélène Hendriks huldigt Nederlandse sporters in Tokio

Sportpresentatrice Hélène Hendriks gaat de huldiging van Nederlandse medaillewinnaars verzorgen tijdens komende Olympische Spelen in Tokio. Ex-judoka Edith Bosch wordt coach van het personeel in het TeamNL Tokyo Center en het Holland Heineken House.

Vandaag opent NOC*NSF de werving voor het Nederlandse paviljoen tijdens de olympische spelen. De eerste twee van de in totaal honderd benodigde crewleden worden vanmorgen bekendgemaakt: het zijn ex-judoka Edith Bosch en sportpresentatrice Hélène Hendriks. Hendriks, tevens ex-tophockeyster, verzorgt de huldigingen van eventuele Nederlandse medaillewinnaars in het Holland Heineken House. 

Voor Hendriks, die twaalf jaar in de hoofdklasse hockey speelde maar mede door blessureleed Oranje nooit haalde, is de klus een droom die uitkomt. Eerder zei de Veronica-presentatrice haar gehele tv-carrière op te geven voor de kans om als sporter naar de Spelen te mogen. ,,Het mag geen verrassing zijn dat voor mij als oud- topsporter, sportfanaat in hart en nieren, presentator en journalist hier alles samenkomt.” Onlangs hintte ze in de talkshow van Eva Jinek al op een rol tijdens komende spelen in Tokio, maar verklapte Hendriks nog niet wat ze daar ging doen.

Samenwerking

Volledig scherm
Kjeld Nuis tijdens de huldiging in het Holland Heineken House na de gouden medaille op de 1000 meter tijdens de Olympische Winterspelen van Pyeongchang. © ANP

Oud-judoka Edith Bosch haalde wél de spelen, zelfs vier keer, en won daar eenmaal zilver en tweemaal brons. Nu gaat ze namens NOC*NSF de medewerkers van het TeamNL Tokyo Center en het Holland Heineken House begeleiden. Bosch, in het dagelijks leven coacht ze eveneens medewerkers en teams, is verheugd weer naar de olympische spelen te kunnen. ,,Vanuit mijn ervaring als coach ga ik de mensen van het TeamNL Center en het Holland Heineken House inspireren en begeleiden in hun samenwerking  en eigen ontwikkeling.”

Voor het TeamNL Tokyo Center, waarvan het Holland Heineken House onderdeel vormt, zoeken NOC*NSF en Heineken via uitzender Adecco in totaal honderd crewleden: koks, keukenhulpen, obers, tappers, maar ook gastheren, vrouwen, techneuten en beveiligers. Zij ontvangen geen salaris, wél inbegrepen zijn echter vliegticket, kost en inwoning en een OV-kaart. 

Nieuwe opzet

Tot dusver fungeerde het Holland Heineken House als Nederlands landenpaviljoen tijdens alle olympische spelens sinds 1992. In oktober maakten de bierbrouwer en NOC*NSF bekend dat Heineken een stapje terug doet. Er komt een groot Nederlands paviljoen met de naam TeamNL Tokyo Center, waar Nederlandse bedrijven zich kunnen presenteren in Japan.

Het Holland Heineken House blijft bestaan, maar onder de paraplu van het grotere TeamNL Tokyo Center. NOC*NSF neemt de totale (financiële) eindverantwoordelijkheid voor het project. ,,Als Heineken moeten we ons concentreren op de huldigingen en het bouwen van een mooi feestje,” zei Hans Erik Tuijt, wereldwijd sponsordirecteur van Heineken. ,,Dat past het beste bij ons.”