Volledig scherm

Herkomstlanden weigeren steeds vaker ongewenste asielzoekers

Ongewenste vreemdelingen kunnen steeds vaker niet worden teruggestuurd naar hun land van herkomst. De afgelopen vijf jaar mislukten pogingen daartoe meer dan 10.000 keer, omdat het herkomstland om uiteenlopende redenen weigerde of niet reageerde. Dat bevestigt de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) na een bericht van De Telegraaf.

Uit cijfers van de DT&V bleek dat Nederland in de periode 2014 tot met 2018 in 2310 gevallen een negatief antwoord kreeg als een land van herkomst werd verzocht een onderdaan die niet terug wilde toch terug te nemen. De DT&V trok in diezelfde periode 8020 keer een verzoek in, omdat er binnen een jaar geen antwoord werd gegeven. In 2018 lukte het vaker (2410 keer) niet om een migrant terug te sturen dan wel (1760 keer).

Uit de cijfers blijkt dat vooral de overheden van Afghanistan, Marokko, Irak en Iran vaak niet reageren. Algerije is het land dat het meeste verzoeken weigert. 

,,Het gaat dus niet om meer dan 10.000 mensen, maar om meer dan 10.000 aanvragen voor vervangende reisdocumenten,” zegt woordvoerder Lennart Wegewijs. ,,Voor sommige personen hebben we meerdere keren een aanvraag gedaan en soms ook voor één persoon in verschillende landen. Om hoeveel personen het daadwerkelijk gaat, kan ik niet zeggen. Die cijfers heb ik niet.”

VVD, PVV en CDA willen dat er snel betere afspraken worden gemaakt om terugkeer af te dwingen.

  1. Coolblue verhoogt plots prijzen en wijst na enkele dagen ophef coronavirus als schuldige aan

    Coolblue verhoogt plots prijzen en wijst na enkele dagen ophef coronavi­rus als schuldige aan

    Er is op sociale media consternatie over een plotse prijsstijging die webwinkel Coolblue onaangekondigd heeft doorgevoerd. Verscheidene klanten merkten dat de producten die ze in hun mandje hadden opgeslagen opeens een stuk duurder waren geworden. De wildste speculaties deden meteen de ronde over de reden van de prijsstijgingen. Bij Coolblue wordt enigszins mysterieus gedaan, maar de marketingafdeling vertelt nu dat het coronavirus de schuldige is.
  2. Gezin woont nog steeds tegenover homo-seksplek: ‘Niets lijkt deze heren tegen te houden’

    Gezin woont nog steeds tegenover ho­mo-seks­plek: ‘Niets lijkt deze heren tegen te houden’

    Kim Duin-Oosterman en haar gezin betrokken in de zomer van 2018 een karakteristieke jaren 30-woning in Benningbroek. Wisten ze toen veel dat de kinderkamers uitkeken op een ontmoetingsplaats voor homoseksuele mannen. Uit wanhoop stapte Duin-Oosterman vorig jaar naar diverse media. Nu, een jaar later, is er nog maar bar weinig veranderd. ,,Onze kinderen houden hun gordijnen permanent gesloten’’, verzucht de bewoonster aan de telefoon.