Het loopt storm voor de Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum: waarom is deze kunst zo populair?
De vraag naar tickets voor de vrijdag startende Vermeer-tentoonstelling is zo groot, dat er al meer dan 200.000 tickets verkocht zijn. De verkooppagina van de site had vandaag zoveel verkeer dat ‘ie er zelfs enige tijd uit lag. Wat verklaart de populariteit van de werken van Johannes Vermeer?
‘Tijdelijk gesloten’, zegt de doorklikpagina van het Rijksmuseum waar je tickets kunt kopen voor de grootste tentoonstelling met werk van kunstschilder Johannes Vermeer ooit. Vanaf vrijdag zijn er 28 van de 37 ‘Vermeers’ te zien in Amsterdam. Zoveel werk van hem bij elkaar was eerder niet in één klap te bewonderen.
„Zijn werk komt uit de 17de eeuw, maar op de één of andere manier voelt het tijdloos”, antwoordt Abbie Vandivere, restaurator bij het Mauritshuis, op de vraag wat de run op kaartjes kan verklaren. Dat komt volgens haar doordat de handelingen die de mensen op de schilderijen doen ‘klein’ zijn. „Het voelt alsof ze lang duren, en daar ben je bij. Neem het Melkmeisje, die melk giet. Zo'n handeling duurt altijd een tijdje. Je kunt bijna óp de plek van de persoon in het schilderij staan. Alsof je erbij bent.”
Drie werken die normaliter in het Mauritshuis te zien zijn, waaronder het bekende Meisje met de parel, logeren de komende weken in het Rijksmuseum. Het bekendste schilderij slechts acht weken, de andere tot het eind van de tentoonstelling.
Drukke tijd
De vele aandacht voor Vermeer komt simpelweg óók omdat er veel pr rondom opgezet is, zegt Iris Frederix, kunstschilder en tv-coach. „Dit jaar is het jaar van Vermeer, er komt een nieuw tv-programma rondom Vermeer en ook in het buitenland is er veel promotie; mensen komen uit Azië voor Meisje met de parel. Maar ik ben blij dat deze aandacht naar Vermeer gaat!”
Vermeer laat zien dat het niet gaat om hoeveel je hebt geproduceerd. Dat vind ik troostvol
Het is een schilder die relatief gezien weinig heeft geproduceerd, vertelt ze. „Zo'n 45 schilderijen, waarvan een aantal niet meer bestaan. Kijk je naar Rembrandt, die maakte er ruim 300, waaronder de gigantische Nachtwacht. Vermeer laat zien dat het niet gaat om hoeveel je hebt geproduceerd, maar dat je toch wat achter kunt laten. Dat vind ik troostvol. In deze drukke tijd, met duizend tv-kanalen, sociale media en moderne en vaak chaotische kunst, is de rust en verstilling in de schilderijen van hem iets waar we naar hunkeren.”
Dat ziet ze terug in haar favoriete schilderij van Vermeer: Brieflezende vrouw in blauw. „De vrouw daarop heeft een brief gekregen. Je weet niet van wie. het is een moment van verstilling, van alleen zijn maar toch in contact zijn. Het is een eenvoudige compositie, maar heel interessant omdat je er van alles bij kunt bedenken én het geniaal is geschilderd, met het opvallende licht en de contouren. Als je ervoor staat voel je stilte.”
Voor wie kaartjes zoekt: er zijn nog genoeg tickets beschikbaar, laat een woordvoerder van het Mauritshuis weten.
Meer over de tentoonstelling
De tentoonstelling Vermeer is open van 10 februari t/m 4 juni: 114 dagen.
Volwassenen betalen 30 euro. Onder 18: gratis.
Op de site ‘Dichter bij Johannes Vermeer’ kan je tot op het kleinste detail van Het melkmeisje inzoomen. Er is een lezing in gebarentaal (19 maart); een rondleiding voor slechtzienden (31 maart); en een prikkelarme avondopenstelling (12 maart). Modemerken Bonne Suits en New Amsterdam Surf Association nemen dit voorjaar Vermeer als inspiratie.
Andere musea haken in op de expositie: in Museum Prinsenhof Delft is bijvoorbeeld ‘Het Delft van Vermeer’ te zien. Omroep Max komt vanaf 12 februari met de kunstwedstrijd De Nieuwe Vermeer (presentatie: Dionne Stax).
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Verwarde man beukt 9 keer met hoofd tegen muur van cel: politie aansprakelijk voor blijvende hersenschade
De politie is aansprakelijk voor de blijvende hersenschade die een man uit Oude Wetering in 2010 opliep na opsluiting in een politiecel. De man, die in verwarde toestand werd opgepakt, beukte meerdere malen met zijn hoofd tegen de muur en celdeur.Oude Wetering -
PREMIUMmet video
Hoe Vermeers in Rijksmuseum kwamen: ‘We dachten: zo’n Vermeer-tentoonstelling lukt nóóit’
Jarenlange onderhandelingen, speciale kisten voor het transport, én een kunstzinnig Nijntje-boek voor peuters. Pieter Roelofs van het Rijksmuseum legt uit wat er allemaal komt kijken bij de grootse expositie van Vermeer die vrijdag van start gaat. -
ProRail start herstel door dassenburcht gestremd spoor Esch, mogelijk snel weer treinen
ProRail start vrijdagochtend met de herstelwerkzaamheden van het spoor bij het Brabantse Esch. Door een dassenburcht onder het spoor rijden er sinds dinsdag geen treinen tussen Den Bosch en Boxtel. Als ‘alles spoedig verloopt’ verwacht ProRail dat er eind volgende week weer treinen kunnen rijden. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
-
‘Lelijke gravin’ op beroemd Vlaams schilderij blijkt zo goed als zeker een travestiet
In de volksmond staat het schilderij te boek als De lelijke gravin, een portret van een vrouw met kalend hoofd en een gerimpelde huid. Maar portretteerde de Vlaamse schilder Quinten Massijs in 1513 wel een vrouw? Ruim vijf eeuwen later is het werk opnieuw beoordeeld: het gaat zo goed als zeker om een travestiet. -
-
-
Druk op ‘Bolle Jos’ verder opgevoerd: vader opgepakt voor witwassen
De politie heeft maandag in Rotterdam de vader (68) van de voortvluchtige Jos ‘Bolle Jos’ Leijdekkers aangehouden. Hij wordt verdacht van witwassen. Hij had onder andere twee prijzige horloges thuis liggen, met een gezamenlijke waarde van 140.000 euro. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer