Volledig scherm
PREMIUM
Het schip werd onderzocht in Nieuwegein. © RIVM

‘Hier is alles fout gegaan’, zegt expert over rattengif-drama schip

De stof fosfine, het giftige gas waardoor schippersechtpaar De Waardt nu al dagen op de intensive care ligt, maakt in de scheepvaart al decennia slachtoffers. Dat zegt chemicus Atie Verschoor, expert in containergassen. De prognose voor slachtoffers is slecht: ‘De klachten zijn vaak permanent'. 

Zeker achttien uur lang is het schippersechtpaar De Waardt aan fosfine, in de volksmond rattengif, blootgesteld voordat ze woensdag op de Lek bij Nieuwegein van hun schip De Fox werden gehaald. Het zeer giftige gas kwam vrij bij een lading zonnebloemschrootpelletes, bedoeld als veevoeder. ,,Dat is extreem lang”, vertelt chemicus Atie Verschoor. Ze was jarenlang directeur van ECEMed, een aan het Arnhemse Rijnstate ziekenhuis verbonden expertisecentrum in gevaarlijke containergassen. In die hoedanigheid zag ze tientallen slachtoffers van giftige gassen langs komen, waaronder velen door fosfine. Het schippersechtpaar ligt nog steeds op de intensive care van het UMC in Utrecht. 

De gevaren van containergassen zijn in de scheepvaart, ook in de binnenvaart, al decennia bekend, stelt Verschoor. In Europa zouden ze niet meer toegepast mogen worden, zegt ze, maar wereldwijd komt het nog veel voor. De gevaren zijn met name groot voor containerwerkers in grote havens als die van Rotterdam, Antwerpen en Hamburg. Zeker nu autoriteiten moeilijk honderdduizenden binnenkomende containers kunnen controleren. Het ontgassen van containers is nodig voordat de lading wordt overgeheveld.