Hoe een gebombardeerd Zweeds oorlogsschip een Urkse viskotter mogelijk fataal werd

Het spookt rondom de Razende Bol. Het gebied nabij Texel waar de Urker garnalenkotter UK165 Lummetje omsloeg en zonk, ligt bezaaid met tientallen scheepswrakken. Een zoektocht in het wrakken-mijnenveld rond Texel leidt naar een in 1942 gebombardeerd Zweeds stoomschip dat de Urker kotter mogelijk fataal werd.

28 november om 05.20 uur, Razende bol, Noordzee
Drie meter hoge golven beuken tegen de boeg van garnalenkotter UK 165 Lummetje. Het is aardedonker. Sterke vloedstroom en een straffe zuidwestenwind maken manoeuvreren haast onmogelijk voor Urker schipper Jochem Foppen (41). Hij moet alles op alles zetten om het schip op koers te houden.

  1. Overheidssubsidie Depressiegala blijkt niet gebruikt voor aanpak depressies

    Overheids­sub­si­die Depressie­ga­la blijkt niet gebruikt voor aanpak depressies

    De 350.000 euro overheidssubsidie die de Nederlandse Mental Health Foundation (MHF) in 2017 kreeg voor de organisatie van het Depressiegala en het opzetten van een voorlichtingscampagne op scholen over geestelijke problemen, blijkt vooral gebruikt voor het betalen van directie, management, locatiehuur, catering, externe deskundigen, sprekers en gastvrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van de NPO-actualiteiten rubriek Nieuwsuur.