Volledig scherm
PREMIUM
Vluchtelingen- en detentiekamp Ain Issa in Noord-Syrië. © AFP

Hoe nu verder met de (tientallen) IS-kinderen?

Voor het eerst haalde de Nederlandse overheid twee IS-kinderen zelf terug uit Syrië. Drie vragen over hoe het nu verder gaat met die twee weeskinderen én met de tientallen andere Nederlandse kinderen die zich nog in het gebied bevinden.

Vandaag landden tien weeskinderen met een speciale vlucht op een militair vliegveld in Frankrijk. De ouders van de acht Franse en twee Nederlandse kinderen waren jihadisten en kwamen om in het strijdgebied in Syrië en Irak, de kinderen verbleven in detentiekampen in Noord-Syrië.

Nederland werkte tot nu toe niet mee aan het terughalen van IS-kinderen die nog in Syrië zijn, maar voor de twee wezen (van 2 en 4 jaar oud) werd een uitzondering gemaakt ‘vanwege de erbarmelijke omstandigheden waaronder ze verbleven en het gebrek aan ouderlijk gezag’.

  1. Na de boeren nu de bouwvakkers: 'Acties tegen stikstofbeleid op Malieveld’
    PREMIUM

    Na de boeren nu de bouwvak­kers: 'Acties tegen stikstofbe­leid op Malieveld’

    In navolging van de boeren bereidt nu ook de bouwsector grootschalige acties voor om tegen het stikstofbeleid van de regering te protesteren. Vanuit onder meer Staphorst is de stichting Grond in Verzet in oprichting, en binnen een etmaal schaarden zo’n vijfduizend bedrijven, bouwvakkers en aannemers zich achter de actiegroep. Een datum voor een landelijk protest, wellicht op het Malieveld, is al gekozen: 30 oktober.