Hof geeft kippenboeren ongelijk in zaak over fipronilschandaal
videoKippenboeren hebben vandaag bakzeil gehaald in een rechtszaak waarin ze de Staat aansprakelijk wilden stellen voor de schade die zij hebben geleden in verband met de fipronilaffaire in 2017. De overheid heeft niet onrechtmatig gehandeld, concludeert het gerechtshof in Den Haag.
Delen per e-mail
Veel eieren van Nederlandse kippen bleken destijds een kleine hoeveelheid van de chemische stof fipronil te bevatten, dat ‘matig toxisch’ is voor mensen. Toen dat uitkwam, belandde de sector in een diepe crisis.
Fipronil is in eieren terechtgekomen doordat een bedrijf, Chickfriend, kippenstallen heeft gereinigd om bloedluis bij de kippen te bestrijden. De ondernemers hebben daarbij middelen gebruikt waarin fipronil voorkwam. Het is in Nederland echter niet toegestaan om die stof te gebruiken voor de bestrijding van bloedluis. Nadat eieren werden aangetroffen die fipronil boven de toegelaten concentratie bevatten, zijn ongeveer 250 bedrijven van pluimveehouders door de overheid geblokkeerd, zijn miljoenen eieren vernietigd en tienduizenden kippen geruimd. De getroffen pluimveehouders hebben hierdoor grote schade geleden.
De eisers in de zaak menen dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) veel eerder had moeten ingrijpen en de sector had moeten waarschuwen. In navolging van de rechtbank is het hof dat niet met hen eens. ,,De NVWA is er niet om de economische belangen van pluimveehouders te dienen”, vinden de rechters. “De pluimveehouders zijn zelf primair verantwoordelijk voor de kwaliteit van de door hen geproduceerde eieren.”
Signalen
Bij de NVWA waren eind 2016 al signalen binnengekomen over het bedrijf. In eerste instantie begon de toezichthouder een strafrechtelijk onderzoek, zonder al alarm te slaan. ,,Die weg was langzamer dan de bestuursrechtelijke weg”, stelt het hof vast. De rechters concluderen dat de NVWA het op deze manier mocht aanpakken, omdat de overschrijding van de wettelijke norm ‘op zichzelf niet betekent dat er een acuut gevaar was voor de volksgezondheid’.
Fipronil is weliswaar giftig, maar de concentratie die van de wet in levensmiddelen terecht mag komen ligt veel lager dan de concentratie waarvan wetenschappelijk is vastgesteld dat die schadelijk is voor de gezondheid. Daarom hoefde de NVWA niet direct het bedrijf stil te leggen. Rond het fipronilschandaal spelen diverse rechtszaken. De rechtbank in Arnhem heeft vorig jaar al in een civiele zaak bepaald dat de bloedluisbestrijders aansprakelijk zijn voor de financiële schade. De rechtbank achtte bewezen dat ze wisten dat hun middel fipronil bevatte.
De twee hoofdverdachten Mathijs IJ. en Martin van de B. worden ook nog strafrechtelijk vervolgd. Zij worden ervan verdacht dat ze de volksgezondheid in gevaar hebben gebracht en moeten volgende week woensdag voor de rechter verschijnen in Zwolle.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Inenten met Janssen-vaccin uitgesteld: ziekenhuispersoneel en GGZ-cliënten moeten wachten
Mensen kunnen voorlopig nog niet worden ingeënt met het coronavaccin van Janssen. Ziekenhuispersoneel en medewerkers en cliënten in de GGZ moeten nu wachten op de prik die ze vanaf morgen zouden krijgen. Nederland heeft 79.000 doses binnen, maar die blijven voorlopig in de koelkast. -
PREMIUM
Alarm om gevaarlijke Tesla-pil die ook in Brabant in omloop is: ‘Groot risico op ziekenhuisopname’
De zeer gevaarlijke Tesla-pil is mogelijk op meerdere plekken in Nederland in omloop. Ook in Brabant waarschuwt de politie. Verslavingsorganisaties IrisZorg en het Trimbos Instituut slaan alarm. ,,Het risico op een acute ziekenhuisopname na inname van de pil is groot.” -
Frank in quarantaine
Een foto van kabinet Rutte III is als een klassenfoto net voordat de school affikte
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 396. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
Koken & eten
We willen minder vlees eten: dat ziektes van dier op mens overspringen, hangt velen de keel uit
Zeven op de tien Nederlanders vindt dat we minder vlees moeten eten. Vooral het voorkomen van het overspringen van ziektes van dier op mens is een belangrijke reden waarom mensen zouden moeten minderen met de vleesconsumptie. -
PREMIUM
Justitie wil eigenaren Chickfriend plukken na fipronilschandaal: tonnen geëist
Ruim drie jaar na het uitbreken van de fipronilcrisis, is eindelijk de strafzaak tegen het bedrijf Chickfriend en z'n eigenaren begonnen. De belangrijkste vraag: wisten Mathijs IJ. en Martin van de B. dat ze een verboden goedje in stallen van pluimveehouders spoten en was er dus sprake van opzet?
-
PREMIUM
Hoe zit het precies met die enge bloedpropjes bij AstraZeneca en Janssen? Vijf vragen en antwoorden
Na AstraZeneca blijkt ook het Janssen-vaccin in enkele gevallen tot een ernstige vorm van trombose te leiden. De net geleverde Janssen-vaccins blijven daarom tot nader order in de koeling. Wat weten we over het verband tussen de vaccins en de zeer zeldzame bijwerking? -
PREMIUM
Enquête: Extra lerarengeld is niet op de juiste plek beland
Leraren en ondersteuners vinden dat ze veel te weinig zijn betrokken bij de verdeling van 150 miljoen euro extra voor het voortgezet onderwijs. Sterker nog, het leeuwendeel van de medewerkers op middelbare scholen heeft volgens een enquête geen idee wat er met het geld is gebeurd of zegt dat het niet is uitgegeven. -
Politie stelt Amber Alert in gebreke na versturen sms met petitie
Wie zich heeft aangemeld om Amber Alerts te ontvangen kreeg vanochtend de vraag een petitie te ondertekenen. Met die petitie wil Amber Alert voor elkaar krijgen dat het systeem niet verdwijnt, maar de actie valt niet bij iedereen in goede aarde. De politie wil het bedrijf achter Amber Alert in gebreke stellen.