Hoge Raad: Nederland hoeft IS-vrouwen niet te helpen bij terugkeer
videoNederland hoeft 23 IS-vrouwen en hun 56 kinderen niet op te halen uit detentiekampen in Noord-Syrië. De Hoge Raad heeft die eerdere uitspraak van het Gerechtshof Den Haag vanochtend bevestigd. Een deel van de vrouwen is inmiddels zelf al uit de kampen ontsnapt, een andere vrouw heeft op individuele basis een nieuw kort geding aangespannen.
Eind vorig jaar eisten de vrouwen in een kort geding tegen de Staat dat Nederland hen moest helpen bij terugkeer. De vrouwen maken zich grote zorgen over de veiligheid en gezondheid van zichzelf en vooral hun jonge kinderen. Volgens internationale mensenrechtenverdragen zou Nederland daarom moeten meewerken aan repatriëring. Ook willen de vrouwen aanwezig zijn bij de rechtszaken die in Nederland tegen hen gevoerd worden.
De rechtbank oordeelde in eerste instantie dat Nederland wel een inspanningsverplichting had om de kinderen vanuit Noord-Syrië terug naar Nederland te krijgen. Voor de vrouwen gold die verplichting niet, maar als de Koerdische bewakers van de kampen de kinderen alleen wilden meegeven als de moeders mee zouden gaan, dan moest Nederland ook hen mee terugnemen.
Lees verder onder de foto:
Keus is aan de politiek
In hoger beroep zette het Gerechtshof een streep door die uitspraak. ,,Het is duidelijk dat de vrouwen en kinderen onder erbarmelijke omstandigheden leven. Maar de Staat heeft beleidsvrijheid. Het is aan de politiek, niet aan de rechter om over erbarmelijke omstandigheden te oordelen.” Daarom wees het Gerechtshof alle vorderingen van de vrouwen af.
De vrouwen gingen daarop in cassatie bij de Hoge Raad. Die bevestigde vanochtend de uitspraak van het Gerechtshof. Volgens de Hoge Raad kunnen de vrouwen (en hun kinderen) zich er niet op beroepen dat Nederland hun mensenrechten schendt. ,,De vrouwen en de kinderen bevinden zich namelijk buiten Nederlands grondgebied. Er zijn ook geen bijzondere omstandigheden die maken dat uit de mensenrechtenverdragen verantwoordelijkheid van Nederland voor de vrouwen en de kinderen voortvloeit.”
Daar komt bij dat, volgens de Hoge Raad, het wel gaat om fundamentele belangen van de vrouwen en kinderen, maar dat de Staat die moet afwegen tegen andere belangen als de nationale veiligheid en de veiligheid van de mensen die de vrouwen zouden moeten gaan ophalen. ,,De rechter moet zich terughoudend opstellen met betrekking tot de door de Staat gemaakte afwegingen.” De keus is dus aan de politiek en niet aan de rechtbank. Het kabinet staat vooralsnog op het standpunt dat het te gevaarlijk is om Nederlanders naar Noord-Syrië te sturen om de vrouwen terug te begeleiden.
Individuele zaken maken mogelijk wel kans
De Hoge Raad stelde ook dat ze alleen een uitspraak kan doen over de groep in het algemeen en niet over individuele gevallen. In een advies aan de Raad stond al dat er in die individuele gevallen mogelijk meer ruimte is, zeker als er sprake is van bijzondere omstandigheden bij de vrouwen of de kinderen.
Er loopt inmiddels al een dergelijke kort geding van een van de vrouwen. Naima el O. (52) liep in mei zware brandwonden op toen een gasfles ontplofte en haar tent in brand vloog. Haar advocate betoogde in het kort geding dat de wonden van de vrouw zijn gaan ontsteken en niet goed behandeld worden. De Staat verzet zich tegen verplichte hulp bij haar terugkeer. In die zaak wordt uitspraak gedaan op 2 juli. El O. reisde zes jaar geleden naar Syrië en nam haar twee kinderen mee. Haar toen 15-jarige zoon overleed in Syrië. Sinds 2017 zit El O. samen met haar dochter Meryem en twee kleinkinderen in het detentiekamp.
,,Wij hebben het als een belangrijke maatschappelijke taak gezien om de kinderen en de vrouwen die zich in de Koerdische kampen bevinden bij te staan. We putten voor onze cliënten hoop uit de opening die de Hoge Raad laat om in individuele gevallen toch een bevel tot repatriëring te krijgen", stelt de groep advocaten die de vrouwen bijstaan. ,,Wij hopen bovendien dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens binnenkort zal beslissen dat de bescherming die het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens verleent tegen detentie en marteling zich uitstrekt tot onze cliënten. Daarover is momenteel een Franse zaak aanhangig.”
Ontsnapt
Een deel van de vrouwen heeft de uitspraak niet in de Syrische detentiekampen afgewacht. Zij zijn uit het kamp Al Hol ontsnapt en naar de regio Idlib gegaan. Die regio, tegen de Turkse grens, is het enige gebied in Syrië waar (jihadistische) oppositiegroepen nog de baas zijn. Mogelijk willen de vrouwen vanuit daar de Turkse grens oversteken en een Nederlands consulaat of ambassade bereiken. Als ze daar eenmaal zijn, assisteert Nederland wel bij terugkeer. Terug in Nederland worden ze direct aangehouden, opgesloten en daarna berecht. Hun kinderen worden opgevangen door familie of pleeggezinnen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Shama's zoon werd vermoord: ‘Zo lang ik leef, zal ik om hem blijven huilen’
Houten -
Advocaat Inez Weski komt op vrije voeten: ‘Impact van aanhouding groot’
Inez Weski komt vrij. De hechtenis van de Rotterdamse advocate, die anderhalve maand vastzat, wordt opgeheven. Er is geen grond meer om haar langer vast te houden, laat de rechtbank van Rotterdam donderdagmiddag weten. -
Stekende klant (60) badkamerzaak overleden nadat medewerker hem op hoofd sloeg: ‘Tragische uitkomst’
Een 60-jarige man die tijdens een hoogoplopend conflict in een badkamerwinkel in Amersfoort gewond raakte, is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Dat maakte de politie dinsdag bekend.Amersfoort -
Bendes en daklozen roven Den Haag CS leeg: ‘Staan ‘s morgens al in groepjes met alcohol’
Diefstallen, agressie en vervuiling. Groepen daklozen en georganiseerde bendes, veelal uit Oost-Europa, houden station Den Haag Centraal in de greep. De overlast is inmiddels ‘onbeheersbaar geworden’, melden ProRail en de NS. Ondernemers noemen het een dagelijks ‘kat-en-muis-spel’: ,,Als we even niet opletten, is onze hele top 10 aan boeken weg.”Den Haag -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
-
-
Minister wil Syriëgangster tóch in Nederland berechten
Het kabinet wil Nederlandse Syriëgangers toch in Nederland voor de rechter brengen. Dat blijkt uit brieven die minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer en aan het Openbaar Ministerie heeft gestuurd. Tot nu toe pleitte het kabinet vooral voor berechting in de regio. De verandering in het standpunt kan gevolgen hebben voor tientallen vrouwen die vastzitten in Noord-Syrië. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.