Volledig scherm
Willem Holleeder. © ANP

Holleeder wil geen Amsterdamse rechters

Willem Holleeder wil niet dat het gerechtshof in Amsterdam zijn strafzaak in hoger beroep behandelt. Dat hof kan volgens hem niet onafhankelijk oordelen over de zaak, onder meer omdat hij in het grote liquidatieproces Passage door het hof al schuldig is bevonden. Dat betoogden Holleeder en zijn advocaten woensdag in een zitting in het gerechtsgebouw op Schiphol. De zaak moet naar een ander hof, vinden zij, bijvoorbeeld naar dat van Den Haag.

Holleeder (61) was geen verdachte in Passage, maar figureerde wel volop in dat dossier, onder meer als medeopdrachtgever van de moord in 2005 op Kees Houtman. Holleeders kompaan Dino Soerel kreeg in Passage levenslang opgelegd, onder meer voor zijn sturende rol in de zaak-Houtman. Holleeder en Soerel behoorden tot dezelfde misdaadbende, oordeelde het hof destijds.

Dat oordeel is voor Holleeder en zijn advocaat het recept voor een oneerlijk proces in de huidige, lopende zaak, het zogeheten onderzoek-Vandros. In juli legde de rechtbank Holleeder daarin levenslang op, voor een reeks moordopdrachten, waaronder die die voor Houtman.

Vlees en bloed

Volgens advocaat Sander Janssen heeft de rechtbank in het vonnis meermalen stevig op de Passage-uitspraak geleund. Daarmee ontstaat in zijn ogen een gedrocht: ,,Uw hof zou dus moeten beoordelen in deze zaak of de rechtbank het goed heeft gedaan door zich aan te sluiten bij het hof”, aldus Janssen. En Holleeder zelf, tegen het hof: ,,U bent ook een mens van vlees en bloed. Op het moment dat ik veroordeeld werd door het hof in Passage, heb ik gelijk gezegd: ik ben al veroordeeld.”

Het Openbaar Ministerie ziet geen reden de strafzaak te verhuizen. Bij Holleeder en zijn raadslieden is sprake van ,,een onderbuikgevoel”, waarbij ten onrechte wordt gesteld dat er bij het Amsterdamse hof geen rechter meer te vinden is die onbevangen over de verdenkingen tegen Holleeder kan oordelen. De rechters van het hof die nu op de zaak-Holleeder zitten, hebben niets met Passage te maken gehad, aldus het OM.

Het Amsterdamse hof beslist op 2 december of het de zaak-Holleeder in eigen huis houdt of de deur uit doet.

  1. Artsen halen hard uit naar VGZ: ‘absurd’ en ‘triest’ om
behandelingen standaard af te wijzen
    PREMIUM

    Artsen halen hard uit naar VGZ: ‘absurd’ en ‘triest’ om behandelingen standaard af te wijzen

    Twintig patiënten dagen zorgverzekeraar VGZ voor de rechter. Volgens de patiënten en hun revalidatieartsen worden bijna alle aanvragen voor behandeling ‘zonder objectieve reden afgewezen’. Artsen ondersteunen hun pleidooi en maken gehakt van de werkwijze van de zorgverzekeraar. Zij noemen het ‘absurd’ en ‘triest’ en vinden dat de patiënten ten onrechte de dupe zijn.