Homohuwelijk op Aruba en Curaçao nu wél toegestaan, mensenrechtenclubs in gelijk gesteld
Partners van hetzelfde geslacht op Aruba en Curaçao moeten met elkaar kunnen trouwen, dat heeft het gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba geoordeeld. In de landen is dat momenteel niet mogelijk.
Het hof vindt dat partners van gelijk geslacht nu het recht wordt ontzegd om deel te nemen aan het huwelijk en alle waarden die daaraan verbonden zijn. ,,Het hof komt tot de conclusie dat het uitsluiten van een huwelijk voor personen van gelijk geslacht in strijd is met het discriminatieverbod en onverenigbaar met de staatsregelingen.”
De beslissing van het hof volgt op twee zaken die waren aangespannen op Aruba en Curaçao, onder meer door mensenrechtenorganisatie Human Rights Caribbean namens twee vrouwen die in het huwelijk willen treden.
De rechter oordeelde eerder al in die laatste zaak dat er geen rechtvaardiging is om paren van gelijk geslacht een burgerlijk huwelijk te weigeren en droeg de wetgever op om maatregelen te treffen om de ongeoorloofde discriminatie op te heffen.
Discriminatieverbod
In het Burgerlijk Wetboek van Curaçao is bepaald dat een huwelijk alleen kan worden gesloten tussen een man en een vrouw. Volgens de rechter is deze bepaling in strijd is met het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod zoals dat in de Curaçaose grondwet staat.
Op Aruba is het sinds september vorig jaar wel mogelijk om een geregistreerd partnerschap aan te gaan met iemand van dezelfde sekse. Afgelopen juni diende de Arubaanse politieke partij Accion21 een wetsvoorstel in om het homohuwelijk op het eiland in te voeren.
Deze uitspraak betekent niet dat stellen van hetzelfde geslacht gelijk kunnen trouwen. Eerst moet een beroep en een eventuele uitspraak in cassatie worden afgewacht.
Belangrijk
,,Een heel belangrijke stap voor de mensenrechten op Curaçao en Aruba”, aldus Janice Tjon Sien Kie van de Stichting Human Rights Caribbean, initiatiefneemster van de zaak op Curaçao.
Volgens Tjon Sien Kie is het ,,een onverwacht sinterklaascadeautje, dat we niet hadden zien aankomen.” Ze vindt vooral de duidelijkheid van de rechter opvallend. In eerste aanleg werd het initiatief gelegd bij het Curaçaose parlement om met wetgeving te komen. Nu komt het Hof, voor zowel een zaak die in Aruba is aangespannen als op Curaçao, tot de conclusie dat het uitsluiten van een huwelijk voor personen van gelijk geslacht in strijd is met het discriminatieverbod en onverenigbaar met de staatsregelingen.
Journalist Mariano Heyden, geboren op Aruba en werkzaam op Curaçao, stelt dat met de uitspraak van de rechter duidelijk is ,,dat de regering en het parlement hebben gefaald in hun taak om wetten op te stellen hierover”. Ze worden volgens hem nu terecht gewezen door de rechter.
Ook het COC in Nederland is blij met de beslissing van het hof om het huwelijk toegankelijk te maken voor mensen van hetzelfde geslacht. ,,Het is een bevestiging en erkenning van hun rechten en dat betekent veel”, zegt een woordvoerder. De belangenorganisatie hoopt dat er geen cassatie volgt zodat het huwelijk zo snel mogelijk kan worden opengesteld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Populariteit Engelse boeken slecht voor het Nederlands? ‘Fantastisch dat jongeren überhaupt lezen’
De verkoop van Engelstalige boeken is geëxplodeerd het afgelopen jaar. Boekhandels reageren pragmatisch en breiden hun afdeling ‘Engelstalig’ uit, maar belangenclubs uiten hun zorgen over de toekomst van het Nederlandstalige boek. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Grijze auto van levensgevaarlijke Vuong (49) die ex en schoonmoeder neerschoot bij winkelcentrum gevonden
De politie heeft de grijze Skoda Octavia gevonden van de levensgevaarlijke verdachte Minh Nghia Vuong (49) die het dodelijke schietdrama op klaarlichte dag bij een winkelcentrum in Zwijndrecht op zijn geweten heeft. Daarbij overleed een 66-jarige vrouw -zijn schoonmoeder- en raakte haar 38-jarige dochter -Vuongs ex- zwaargewond. De auto stond in Rotterdam geparkeerd. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
-
ijzel op de weg
Tientallen ongelukken en veel vertraging door extreme gladheid, code oranje in deel van land
De verraderlijke gladheid op lokale wegen en snelwegen heeft vannacht en vanochtend tot tientallen ongelukken geleid. Hierbij zijn meerdere gewonden gevallen. Voor de provincies Limburg, Brabant en Gelderland is code oranje afgegeven. In de rest van het land is code geel van kracht, behalve voor de westelijke kustprovincies en Friesland. -
-
-
schietpartij zwijndrecht
Familie van neergeschoten Michel (66) en Anneke (38): ‘Leed is met geen pen te beschrijven’
Anneke (38) die zaterdag op klaarlichte dag werd neergeschoten bij een winkelcentrum in Zwijndrecht vecht in het ziekenhuis voor haar leven. Dat meldt haar familie in een verklaring. Bij het drama stierf haar moeder Michel (66) ter plekke aan haar verwondingen. De vermeende schutter, Minh Nghia Vuong, is nog altijd voortvluchtig. -
PREMIUM
Hassan (39) stond op dodenlijst, maar wist te ontkomen: ‘Hij zou deze week gaan pitten’
Zijn sterfdag stond zo goed als vast. Maar de moord op Hassan M., de rechterhand van cocaïnebaron Piet Costa, mislukte alsnog. Dit is hoe de Rotterdammer aan een koelbloedige liquidatie ontsnapte.