Volledig scherm
© ANP XTRA

Honderden schadevergoedingen voor klanten van Eindhovens gastouderbureau

EINDHOVEN - De Belastingdienst is veel te streng bij het beoordelen van een groep ouders die kinderopvangtoeslag hadden aangevraagd en daarbij mogelijk fraude bij gepleegd zou hebben. Het gaat hierbij om klanten van het Eindhovense gastouderbureau Dadim. 

Het is de keiharde conclusie van een adviescommissie die onderzoek doet naar het optreden van de Belastingdienst. De gedupeerde ouders hebben recht op ruime compensatie is het oordeel. 

Volgens de adviescommissie van oud-minister Piet Hein Donner hadden de ouders geen enkele kans om te ontsnappen en kwamen daardoor stevig in de problemen. Het gaat om een groep van ongeveer 300 gezinnen, waarbij de kinderopvangtoeslag werd stopgezet na onderzoek van de Belastingdienst.

‘Stopzetten was onrechtmatig’

Ouders kregen volgens de commissie geen duidelijke informatie over wat er van hen werd verwacht toen zij te maken kregen met stopzettingen van hun toeslagen. Dat stopzetten was onrechtmatig, concludeert ook de commissie in navolging van eerder de Tweede Kamer. Maar het ergste was dat ouders daarna ook geen kans meer kregen om de toeslag weer te herstellen. Zij werden gedwongen om alle toeslagen - ook van eerdere jaren - terug te betalen. Dat ging om duizenden en soms tienduizenden euro.

Quote

Er is veel niet goed gegaan

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel

In eerste instantie was er sprake van 300 gedupeerde gezinnen, die hun opvang regelden via gastouderbureau Dadim. Alle kinderopvangtoeslagen werden in 2014 stopgezet door de fiscus toen het Eindhovense bedrijf in beeld kwam als mogelijke fraudeur. Voor een fiks deel ten onrechte, bleek later. Inmiddels lijkt het erop dat veel meer klanten van kinderopvangbedrijven onterecht zijn beschuldigd door de Belastingdienst. 

Brief

Menno Snel, die als staatssecretaris verantwoordelijk is voor de Belastingdienst, zegt op Twitter dat er bij de fraudeaanpak van kinderopvangtoeslag ‘veel niet goed is gegaan’. Op korte termijn zal hij een brief sturen aan gedupeerde ouders.

Snel zal vrijdag met maatregelen komen en de Tweede Kamer hierover informeren.