Volledig scherm
PREMIUM
© Alfred Wegener Institut/Mario Hoppmann

Honderden wetenschappers gaan op expeditie onder het poolijs

klimaatonderzoekHet is een onderneming van formaat. Een ijsbreker met honderden wetenschappers, ook uit Nederland, laat zich een jaar lang ‘invriezen’ in de Noordpool voor onderzoek.

Wie meer wil weten over de snelle klimaatverandering moet naar de Noordpool. Geen ander gebied op aarde warmt zo snel op. Omdat de tijd dringt, slaan wetenschappers uit 17 landen de handen ineen voor een opmerkelijk staaltje onderzoek. Zij varen in september met de Duitse ijsbreker Polarstern (12.000 ton) vanuit Tromsø in Noorwegen naar de Oost-Siberische wateren om zich daar na een tocht van drie weken te laten invriezen. De ijsbreker zal daarna een jaar lang op zeestromingen onder het poolijs richting de Atlantische Oceaan drijven. Tussen Groenland en Spitsbergen, na een tocht van 2500 kilometer, zal het schip zich naar verwachting weer losmaken.

 1. Freek over Boekenbalrel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedragen wordt

  Freek over Boekenbal­rel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedra­gen wordt

  Freek de Jonge (74) heeft geen seconde wakker gelegen van de door hem veroorzaakte opschudding, gisteravond bij de opening van het Boekenbal in Amsterdam. Hij eiste luidkeels schreeuwend van het publiek een statement over de overwinningsspeech van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. ,,Juist de groep die in de zaal zat, moet zich verzetten tegen deze elitaire politieke beweging’’, zegt de cabaretier the day after tegen deze site.
 2. Vilein? Schrijf toch normaal Eus, wreed of vals kan ook
  Brieven met Eus

  Vilein? Schrijf toch normaal Eus, wreed of vals kan ook

  Brieven van lezers, boos op het nieuws of het juist roerend eens met wat deze krant schrijft. We ontvangen ze elke dag. Een bloemlezing van wat onze lezer bezighoudt, siert dagelijks de brievenpagina. Columnist Özcan Akyol vraagt zich in de videoreeks Brieven met Eus af wat krantenlezers ertoe brengt hun woede of passie van zich af te schrijven. Vandaag is hij op bezoek bij Ferry, die vindt dat hij zulke moeilijke woorden gebruikt.