Huisarts die Van der Weijden vorig jaar liet stoppen: ‘Hij kan het nu redden’

Arts Marco Blanker heeft volop geloof dat langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden dit jaar de bijna 200 kilometer van de Elfstedentocht wel kan volbrengen. Vorig jaar bepaalde hij nog de grens van de ‘monstertocht’ op 37 kilometer van de finish, omdat het lichaam van de voormalig olympisch kampioen het niet meer aankon. Dit jaar verwachten ze Leeuwarden wel te halen: ,,We weten nu waar we het verschil kunnen maken.”

Volledig scherm
Huisarts Marco Blanker zei vorig jaar bij Dokkum: 'Maarten, dit is jouw finish'. © Sietse de Boer

Andere tijd van het jaar en dus kortere nachten. Een ander voedselpatroon. Meer en langere rustmomenten. Een nieuw pak. Meer verlichting 's nachts. Als huisarts Marco Blanker uit het Gelderse Hattem begint te vertellen over wat er allemaal beter kon aan de heroïsche poging van Maarten van der Weijden vorig jaar, dan raakt hij nauwelijks uitgepraat. Onder andere de mediadruk die vorig jaar ontstond, zorgde er volgens Blanker voor dat het vooraf opgestelde zwemschema voor Van der Weijden voelde als een soort ijzeren jas. ,,Overal stond dat hij die maandagavond zou finishen in Leeuwarden. Er lag zoveel druk op zijn schouders. Hij is daardoor misschien wel te hard van start gegaan, met uiteindelijk uitputting tot gevolg. Nu weten we: rust is belangrijk. Er zijn geen regels, alleen de regels die Maarten zichzelf oplegt.”

  1. ‘Relatie voormalige hoofdofficieren was plakkerig en ongezond’

    ‘Relatie voormalige hoofdoffi­cie­ren was plakkerig en ongezond’

    Het eerder achtergehouden hoofdstuk van het rapport van de commissie-Fokkens, die een reeks interne perikelen in de hogere regionen van het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht, is vandaag alsnog openbaar gemaakt. Vanwege privacygevoelige informatie en een dreigend kort geding van een tot dusver onbekend gebleven ‘belanghebbende’ werd bij de presentatie van het rapport op 25 april van publicatie van het hoofdstuk afgezien. Het geding is niet doorgezet, aldus het OM. In het hoofdstuk komen saillante verklaringen over de affaire tussen de twee hoofdofficieren aan bod.
  2. Prik van een pieterman? Direct onder de hete kraan, dan is het (meestal) zo over

    Prik van een pieterman? Direct onder de hete kraan, dan is het (meestal) zo over

    Zijn naam klinkt als het begin een Sinterklaasliedje, maar de naklank is een stuk minder vrolijk. De kleine pieterman is een uiterst giftig visje, dat zich ook aan onze kusten ophoudt. Een steek van het diertje had grote gevolgen voor een Belgische badgast in Knokke. De vrouw draaide met een extreem allergische reactie het ziekenhuis in, maar hoewel pijnlijk is de prik van een pieterman doorgaans snel verholpen.