De fundering van een huis in Rotterdam wordt hersteld. Ongeveer een miljoen huizen dreigen te verzakken. De droge zomer van vorig jaar heeft geleid tot laag grondwater en dat zorgt voor funderingsproblemen.
Volledig scherm
De fundering van een huis in Rotterdam wordt hersteld. Ongeveer een miljoen huizen dreigen te verzakken. De droge zomer van vorig jaar heeft geleid tot laag grondwater en dat zorgt voor funderingsproblemen. © ANP

Huizen verzakken op veel meer plekken dan verwacht

Interactieve kaartHuiseigenaren hebben op veel meer plekken in het land problemen met verzakkingen dan werd aangenomen. De Stichting Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) meldt intussen klachten vanuit een derde van alle gemeenten. 

Door de droogte breidt het aantal huiseigenaren met funderingsproblemen verder uit. Dagelijks krijgt het KCAF tientallen meldingen binnen vanuit tientallen nieuwe gemeenten. Sinds de uitzending van tv-programma De Monitor (KRO/NCRV) en een verhaal in deze krant regent het klachten, want tot drie weken geleden kwamen hooguit twee telefoontjes per dag binnen. 

De KCAF is verrast door de nieuwe gebieden waar nu ook verzakkingen blijken. ,,We verwachtten geen meldingen vanuit gemeenten die op zandgrond staan, want dat is geen ondergrond voor funderingsproblemen. Maar die klachten krijgen we nu veel meer”, verklaart directeur Dick de Jong. Uit ongeveer dertig nieuwe gemeenten zijn de afgelopen drie weken klachten gekomen. 

Door de extreem hete en droge zomer constateren huiseigenaren verzakkingen. Met name in huizen van voor 1970 schieten de scheuren, doordat de bodem verdroogt en de fundering zakt. Bovendien was het grondwaterpeil maandenlang zo laag dat houten palen niet meer onder water stonden en gingen rotten. De KCAF verwacht dat een miljoen huizen in de gevarenzone staan. 

Bekijk hier of er ook in uw gemeente verzakkingen zijn:

Risico's

De stichting is met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I en W) in gesprek om de risico's van verzakkingen beter in beeld te krijgen. Er zijn nu wel risicokaarten, maar daarin zijn de extreme weersomstandigheden zoals droogte niet meegenomen. ,,Het zou het mooist zijn als we een kaart kunnen maken, waarbij huiseigenaren hun adres kunnen intikken en direct zien welk risico ze lopen”, zegt De Jong. 

Nu ontdekken ze funderingsproblemen vaak pas als de scheuren in de muren schieten. Onderzoek is heel duur en wordt bij de aankoop van een woning bijna niet gedaan. De KCAF gaat makelaars en taxateurs met cursussen en lesboeken helpen om een beter oordeel over funderingen te vellen. Ook loopt er in Rotterdam een proef met sensoren die continu meten hoe snel woningen verzakken. Funderingsexperts gebruiken ook vaker satellietbeelden om te zien hoe snel huizen verzakken. 

Funderingsproblemen worden veelal zichtbaar door scheuren in de muren.
Volledig scherm
Funderingsproblemen worden veelal zichtbaar door scheuren in de muren. © ROBIN UTRECHT